Chytal bez rukavíc. Zomrel legendárny brankár František Plach

František Plach.
František Plach. (Autor: MŠK Žilina)
Ivan Mriška|30. aug 2023 o 22:02

Bol pri pamätných zápasoch Pohára víťazov pohárov v roku 1962.

ŽILINA. Futbalovú Žilinu zasiahla smutná správa. Vo veku 84 rokov zomrel bývalý brankár František Plach.

„Legendárny brankár MŠK, ktorého si fanúšikovia pamätajú najmä pre jeho lojálnosť, chytal za Žilinu nepretržite 15 rokov. Česť jeho pamiatke,“ informuje web MŠK Žilina.

František Plach sa v Žiline vypracoval na lídra mužstva. Rodák z Vysokej pri Morave nosil kapitánsku pásku a tvoril nerozlučnú brankársku dvojicu s Františkom Smakom.

Medzi brankárske osobnosti Československa patril v 60. a 70. rokoch minulého storočia, kedy hrával za vtedajšie Dynamo, Jednotu či ZVL Žilina.

V 1. československej futbalovej lige odohral presne 145 zápasov a v sezóne 1960/61 si zahral finále Československého pohára.

Žilina vtedy pred deväťtisíc divákmi podľahla AS Dukla Praha 0:3, skórovali Jozef Adamec, Josef Jelínek a Milan Dvořák.

„Fero Plach stál v bráne aj v pamätnom účinkovaní Žiliny v Pohári víťazov pohárov v roku 1962, keď najskôr vyradil s tímom Olympiacos Pireus a v bráne stál so svojou typickou šiltovkou aj proti Fiorentine.

Zaujímavosťou je, že v tom zápase chytal ešte bez brankárskych rukavíc. Po stretnutí za ním prišiel kolega z Fiorentiny a daroval mu svoje.

Odvtedy chytal Fero s rukavicami a brankárske remeslo naučil aj svojho vnuka a menovca Františka Placha, ktorý je rovnako odchovancom MŠK a v sezóne 2018/2019 sa stal aj najlepším brankárom poľskej Ekstraklasy,“ dodáva portál MŠK.

Plach na sklonku kariéry v rokoch 1975 až 1979 obliekal dres Žiaru nad Hronom v I. SNL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Chytal bez rukavíc. Zomrel legendárny brankár František Plach