Amatérsky futbal vraj ničí aj tipovanie. Prečo mužstvo z východu končí?

Derby medzi Spišskou Novou Vsou a Krompachmi (v tmavom) tak skoro nebude.
Derby medzi Spišskou Novou Vsou a Krompachmi (v tmavom) tak skoro nebude. (Autor: facebook FK Spišská Nová Ves)
Daniel Dedina|3. aug 2022 o 15:45

Hráči sa rozpŕchli do iných klubov, mládež pokračuje.

KROMPACHY. Ešte pred pár týždňami hrali tretiu ligu. V novej sezóne mali účinkovať v piatej, vybrali si šiestu. Napokon nebudú v žiadnej.

Seniorský futbal v Krompachoch, takmer deväťtisícovom mestečku na Spiši, minimálne na rok končí.

Manažér klubu tvrdí, že nie sú prví a ani poslední, ktorí museli urobiť toto nepopulárne rozhodnutie. Otvorene hovorí o faktoroch, ktoré podľa neho likvidujú amatérsky futbal.

O čo ide?

Piatu nechceli, šiestej sa vzdali

Futbalisti Krompách obsadili v uplynulej sezóne III. ligy Východ posledné 16. miesto. Na základe toho mali nárok na miestenku v druhej najvyššej regionálnej súťaži. Tou sa po reorganizácii stala piata liga. 

Krompašania túto možnosť odmietli a v júni si podali prihlášku do šiestej ligy. V ich prípade išlo, na základe územnej príslušnosti, o VI. ligu Podtatranskú. Zvolili si teda o stupeň nižšiu súťaž, ako im prináležalo.

„Piata liga Juh sa vplyvom reorganizácie stala najmä pre sponzorov, ale aj divákov a hráčov absolútne nezaujímavou súťažou, na ktorú nedokážeme zabezpečiť potrebné financie. V šiestej lige sú podstatne menšie vzdialenosti, veľa atraktívnych derby zápasov, nižšie náklady na delegované osoby a aj iné nároky na kvalitu a kvantitu hráčskeho kádra,“ vysvetľoval pre Sportnet manažér FK Pokrok SEZ Krompachy František Jochman.

Prešlo niekoľko dní a všetko je (znova) inak. V júli Krompachy oznámili športovo-technickej komisii Východoslovenského futbalového zväzu, že sa odhlasujú zo šiestej ligy.

Keďže nefigurujú ani v žiadnej zo súťaži Spišského oblastného futbalového zväzu, znamená to, že ročník 2022/23 bude bez A-tímu Krompách.

Hoci tu je na kolenách ich súper, v skutočnosti to platí o celom A-tíme Krompách.
Hoci tu je na kolenách ich súper, v skutočnosti to platí o celom A-tíme Krompách. (Autor: facebook ŠK Odeva Lipany)

Odišlo im devätnásť hráčov

František Jochman už v závere júna avizoval, že nastáva obdobie, ktoré je „nočnou morou všetkých funkcionárov. Ide o prestupové obdobie, počas ktorého sa súhlas materského klubu nevyžaduje.“

Jeho obavy sa potvrdili.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Amatérsky futbal vraj ničí aj tipovanie. Prečo mužstvo z východu končí?