Na východe ubúdajú družstvá. Výnimkou je klub so zanietenými ľuďmi

Gerlachov U13.
Gerlachov U13. (Autor: Peter Cingel)
Peter Cingel|5. júl 2024 o 08:00

FK Gerlachov má futbalovú školu.

Už niekoľkokrát sme a zmienili o tom, že finančná situácia na futbalovom východe nie je jednoduchá. Najčastejšie na to doplácajú mládežnícke družstvá.

Mnohé malé kluby, známe z minulosti svojou kvalitnou prácou s mládežou, dnes už žiakov či dorastencov (nehovoriac o prípravkách) nemajú.

Boli to práve oni, ktorí boli základňou talentov pre súťaže vyššie.

Futbal či hokej chce hrať takmer každý chlapec. Mal by však mať, kde začať, mal by sa nájsť niekto, kto sa mu bude venovať.

Ak sa takíto ľudia nenájdu, Slovensko prichádza o množstvo talentov.

Niekedy to však môže aj na východe fungovať. Štvrťoligista z Gelachova má úspešnú Futbalovú školu a päť mládežníckych družstiev.

S takýmto počtom sa často nemôžu pochváliť ani kluby väčšie. Ide to predovšetkým zásluhou toho, že sa Gerlachovčanom podarilo dať dokopy ľudí, ktorí dokážu za málo peňazí robiť veľa muziky.

Na to, prečo je to tak sme sa opýtali Športového riaditeľa futbalovej školy ĽUBOŠA TRUDIČA.

Zhodnoťte práve skončenú sezónu. Vaša Futbalová škoôa, to je niečo málo pod sto detí. Ako sa vám v dedine s tisíc obyvateľmi podarilo naplniť toto číslo?

Proces budovania futbalovej základne trvá momentálne šesť rokov a samozrejme, výsledky sú viditeľné. Je však za tým obrovské množstvo práce, úsilia a ochoty vytvárať športové hodnoty a v tejto neľahkej dobe je to možno aj malý zázrak.

Momentálne sa množstvo mládežníkov približuje k magickému číslu sto, a to už máme päť mládežníckych kategórii reprezentujúce FK Gerlachov (U19, U15, U13, U10 a U8).

Práve skončená sezóna je z pohľadu mládežníckeho futbalu v Gerlachove najúspešnejšia. V kategórii U15 a U10 sme sa stali majstrami okresu, U13 obsadila 3. miesto, U19 4. miesto a dokázali sme vytvoriť aj kategóriu U8.

Ľuboš Trudič.
Ľuboš Trudič. (Autor: Peter Cingel)

Obrovské ďakujem patrí všetkým trénerom, hráčom a hráčkam za tieto úspechy.

V našich mládežníckych družstvách hrajú hráči a hráčky z obce Gerlachov a taktiež aj z okolitých obcí Malcov, Lenartov, Richvald, Kružlov, Krivé, Hrabské, Tarnov, Mokroluh a máme aj hráčov z Bardejova.

Teší nás to, že rodičia sú ochotní privážať deti pravidelne na tréningy a zápasy a takto podporovať svoje deti v športovej činnosti a vytvárať spolu s trénermi a vedením FŠ a FK úspešne fungujúci futbalový klub.

Škola je dobre materiálne zabezpečená, deti sú vyobliekané v klubových farbách. Aj tí najmenší majú vlastné šatne, pravidelne organizujete turnaje pre všetky kategórie. Zabezpečujete tiež účasť na podujatiach doma i v zahraničí. To všetko vyžaduje financie. Ako sa vám ich darí zabezpečiť?

V rámci materiálneho a logistického zabezpečenia sa snažíme vytvárať čo najlepšie podmienky, tak, aby sme čo najlepšie reprezentovali futbalový klub a obec Gerlachov.

Financovanie je zabezpečené z viacerých zdrojov. V tomto roku máme dvoch hlavných sponzorov SmartDentalClinic a Zemplín s.r.o a niekoľkých menších sponzorov.

Získali sme tiež malú podporu z dotácie PSK, dvoch percent z daní fyzických a právnických osôb a taktiež aj rodičia pomáhajú najmä s cestovaním na zápasy.

Obec Gerlachov zas pomáha s údržbou ihriska a priestorov na tréningový proces.

Od vedenia klubu máme plnú podporu na realizáciu všetkých aktivít pre mládežnícke družstvá. Aj touto cestou môžem vyjadriť obrovské ďakujem všetkým podporovateľom.

Tím U15.
Tím U15. (Autor: Peter Cingel)

Na mládežnícke zápasy chodia pravidelne rodičia vašich futbalistov. Aká je spolupráca s nimi, ako FŠ pomáhajú?

V dnešnej dobe sa už nedá robiť futbal bez podpory rodičov. Rodičia sú jedným z hlavných pilierov dosahovania našich cieľov, či už vo Futbalovej škole alebo v klube.

Taktiež podporujú svoje deti v ich futbalovom raste a spolu vytvárame naozaj úžasnú komunitu ľudí, ktorá dáva zmysel. My tréneri a aj funkcionári máme z toho obrovskú radosť a pocit zadosťučinenia, že robíme spolu dobrú vec pre našu spoločnosť.

V práve ukončenom ligovom ročníku získali vaši mládežníci v rámci okresu výrazné úspechy. Zvyčajne však býva ľahšie získať ako obhájiť. Aké sú teda vaše plány do budúcnosti?

Ako som už spomínal, ukončená sezóna je v histórii FK Gerlachov najúspešnejšia. Mládežnícke družstvá získali výborné úspechy na okresnej úrovni a taktiež aj naše A mužstvo dosiahlo v 4. regionálnej lige, kde hrajú krajské a okresné mestá, veľmi dobre výsledky.

Určite by som chcel poďakovať všetkým mládežníckym trénerom za ich nadšenie, prácu, prístup, ochotu a svoj voľný čas, ktorý každý deň venujú svojim družstvám, aby napredovali nielen vo futbalovej kariére, ale aj v získavaní kladných charakterových vlastností.

V budúcej sezóne by sme samozrejme chceli nadviazať na získané úspechy, ale najmä permanentne napredovať futbalovo i ľudsky.

Družstvá U10 a U19 zostávajú v okresnej súťaži a družstvá U15 a U13 budú hrať o súťaž vyššie, čiže v 3. lige.

S družstvom U8 by sme chceli začať participovať na turnajoch a hrať prípravné zápasy. Verím, že sa nám to podarí a že budeme aj o rok hodnotiť sezónu pozitívne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na východe ubúdajú družstvá. Výnimkou je klub so zanietenými ľuďmi