Chcú už od neho lístky na Slovan. Šéf Košíc o Prešove: Prajem im všetko dobré

Futbalisti FC Košice oslavujú postup do Fortuna ligy.
Futbalisti FC Košice oslavujú postup do Fortuna ligy. (Autor: facebook FC Košice/Šimon Pavlišin)
Daniel Dedina|19. máj 2023 o 14:00

Negatívne komentáre zasahovali do súkromia hráčov, vraví.

V piatom roku existencie klubu splnili to, čo hlásali od začiatku. Postúpili do Fortuna ligy. Košice sa v nej predstavia po ôsmich rokoch, pre značku FC Košice pôjde o premiéru medzi elitou.

Na čo si v nej budú trúfať? Dôjde k zmenám v kádri? A čo rozpočet?

„Teším sa na to, že si aj vo vedení klubu začneme futbal konečne užívať,“ hovorí pre Sportnet prezident FC Košice DUŠAN TRNKA.

V článku sa dozviete:

Koho vyzdvihol a čo považuje za kľúčový moment pri chode klubu?

Do ligy chceli postúpiť v priebehu piatich rokov. Čo si skutočne myslel?

Prečo vypli možnosť komentovania príspevkov na sociálnej sieti?

Prečo Prešovčanom fandí?

Akým smerom sa chce klub uberať pri výbere posíl?

Od čoho všetkého závisí rozpočet?

Očakáva proti Slovanu Bratislava vypredaný štadión?

S akými ambíciami pôjde klub do ligy?

Prvenstvo v druhej lige ste napokon zavŕšili v miernom predstihu, v predposlednom kole. Čo ste prežívali bezprostredne po jeho spečatení?

Obrovskú eufóriu a zadosťučinenie za päť rokov tvrdej práce. Bol som veľmi šťastný, že sa nám to podarilo. Je to darček pre všetkých Košičanov, aby sme mohli chodiť na dobrý futbal.

Sme tam, kde si toto mesto zaslúži byť. Myslím si, že máme vytvorené podmienky na to, aby sme mohli hrať v lige dôstojnú úlohu.

Prvotné emócie medzitým odzneli. Čo pociťujete momentálne?

Vďačnosť. Za všetko, čo sme za tých päť rokov spoločne zažili. Menili sa akcionári, tréneri i hráči, mysľou mi prebieha retrospektíva. Vnímam, ako sme zakladali klub, ako sme ho postavili na nohy a aké sme si dali vízie.

Ťažko niekoho vyzdvihovať osobne, ale dve mená musím spomenúť. Ide o Pavla Turczyka a Tomáša Juhása, ktorí klubu dláždili cestu. Kľúčovým momentom bol vstup maďarských akcionárov. Patrí im absolutórium za to, že nám uverili na našej ceste a spoločne sme to zvládli.

Pred začiatkom sezóny sme si povedali, že by bolo výborné, ak by do ligy postúpili FC Košice aj DVTK, kde sú takisto spolumajiteľmi. Podarilo sa to, z čoho sa veľmi tešíme.

Malo mužstvo vypísané prémie za postup?

Generálny manažér Pavol Turczyk nastavil odmeny už vopred. Toto ale v kabíne vôbec nerezonovalo. Rezonovala tam emócia postupu, a to od začiatku až do konca.

Chlapci, ktorí sem prišli hrať druhú ligu, pričom mnohí z nich boli prvoligovými hráčmi, tak urobili preto, aby vrátili Košice na miesta, kam patrili v minulosti.

Samozrejme, každý žije z peňazí, určite boli lákadlom, ale nie prvotným. Výšku odmien nebudem zverejňovať, ale sú slušné a myslím si, že chlapci sú spokojní.

Košičania spečatili prvenstvo v druhej lige v predposlednom kole.
Košičania spečatili prvenstvo v druhej lige v predposlednom kole. (Autor: TASR)

Košice boli od začiatku sezóny považované za najväčšieho favorita súťaže. Bol to najnáročnejší ročník v nie dlhej histórii klubu?

Každý z tých ročníkov bol ťažký, postúpiť sme chceli čím skôr. Na prvej tlačovke som povedal, že postúpime do piatich rokov, ale úprimne, myslel som si, že to bude rýchlejšie.

Dnes môžem povedať, že druhá liga je veľmi náročná súťaž. Z mnohých chýb sme sa poučili, ale kto nič nerobí, nerobí ani chyby. Posúvalo nás to vpred.

Aktuálny druholigový ročník bol o to zaujímavejší, že sme nerátali s Prešovom ako konkurentom. Treba to vnímať tak, že do súťaže prišiel ako nováčik. Skôr sme očakávali, že veľkým protivníkom bude Komárno. Nevedeli sme, čo môžeme čakať od Myjavy, či Pohronia.

Dlho ste neúspešne naháňali Prešov. Na prvé miesto tabuľky ste sa vyšvihli až v 28. kole.

Prešov nás po úvodných prehrách prekvapil sériou víťazstiev. Tým, že sa dostal pred nás, sme sa celý rok trápili. Veľa prešovských zápasov dopadlo tesno, ale stále sme verili, že z jeho strany príde zaváhanie, pretože my sme si svoju líniu strážili.

Nebolo to ľahké. V každom zápase bolo potrebné vynaložiť veľké úsilie na to, aby sme zvíťazili. Na Košice sa každý chcel vytiahnuť, pretože sme otvorene hlásali, že chceme postúpiť.

Boli to emočne vypäté zápasy, či už v Trebišove, kde sme nečakali, že môžeme prehrať, alebo v Humennom, kde sme veľkú časť zápasu hrali o jedného viac. Takisto strata v domácom zápase s Humenným. Tieto tri zápasy proti tímom z východu nás stáli sedem bodov.

Nespokojné hlasy sa ozývali aj v čase, keď vám patrila druhá priečka, ktorá takisto núka šancu pobiť sa o ligu.

Neprajníci nám v určitom momente spôsobovali veľa zla. Negatívne komentáre už zasahovali do súkromia hráčov, týkali sa ich rodín.

Preto sme sa v priebehu sezóny rozhodli pozastaviť možnosť komentovania príspevkov na sociálnej sieti. Aby sme odfiltrovali negatívne emócie a zlú energiu. Dnes to hodnotíme ako veľmi dobrý krok na upokojenie situácie.

Druholigovú sezónu lemovalo obnovenie košicko-prešovskej rivality. S pribúdajúcim časom šlo o súperenie zrejme až za hranou, oba tábory sa obviňovali z nekalých vecí. Ako ste to vnímali?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Chcú už od neho lístky na Slovan. Šéf Košíc o Prešove: Prajem im všetko dobré