Nový silný hráč pre Fortuna ligu? Košice pred postupom okúsili aj sklamanie

Radosť futbalistov FC Košice z postupu do Fortuna ligy.
Radosť futbalistov FC Košice z postupu do Fortuna ligy. (Autor: facebook FC Košice/Šimon Pavlišin)
Daniel Dedina|14. máj 2023 o 06:30

Klubu rastie infraštruktúra, má silného partnera i potenciál.

KOŠICE. V máji 2015 schytal košický futbal tvrdú ranu. Vtedajší MFK Košice nedostal licenciu na účinkovanie vo Fortuna lige. A to aj napriek tomu, že v predchádzajúcej sezóne obsadil v tabuľke šieste miesto.

Košičania sa proti pôvodnému verdiktu odvolali, ale nepomohlo im to. Dobehli ich finančné problémy, ktoré boli spočiatku verejným tajomstvom. Potom už ani to nie.

Časti hráčskej kabíny došla trpezlivosť a odmietla pristúpiť na opakujúce sa splátkové kalendáre. Odvtedy sa Košice v najvyššej futbalovej súťaži neukázali. To sa od novej sezóny zmení.

Vyhrali druhú ligu, nastal cirkus

Košický klub po preradení do druhej ligy zmenil názov. Začal vystupovať ako FC VSS. Jeho majiteľom bol naďalej Blažej Podolák.

V sezóne 2015/16 atakoval postup medzi elitu, ale po domácej prehre s FK Pohronie 0:1 mu tesne ušiel. Radosť vypukla u tradičného košického rivala z Prešova.

O rok na to, to už Košiciam vyšlo. Mužstvo pod vedením trénera Jozefa Majoroša najprv ovládlo východnú skupinu – základná časť druhej ligy sa v tom čase hrala v dvoch skupinách – a prvenstvo si udržalo aj v spoločnej nadstavbe.

Futbalisti FC VSS Košice sa tešia z prvenstva v druhej lige. To ešte nevedeli, čo bude nasledovať,
Futbalisti FC VSS Košice sa tešia z prvenstva v druhej lige. To ešte nevedeli, čo bude nasledovať, (Autor: SITA)

V lete 2017 sa strhol hotový cirkus. Klub najprv vydal vyhlásenie, podpísané šéfom klubu Podolákom, že si do novej sezóny nepodá prihlášku. V hodine dvanástej tak predsa urobil, ale bolo to len zahmlievanie situácie.

Následne sa hovorilo o tom, že FC VSS Košice by mal pokračovať v druhej lige. Korunu všetkému nasadilo informácia o dejisku domácich zápasov. Košičania ich mali hrávať v Žiline.

Nič z toho sa nekonalo. Nerealizoval sa ani údajne zamýšľaný predaj klubu, záujem vraj prejavil ruský investor z prostredia Zenitu Petrohrad, a tak klub zmizol z futbalovej mapy.

Nový klub s novými víziami

V júni 2018 nastala pre košický futbal nová etapa. Nový oficiálny začiatok. Predstavený bol klub FC Košice, ktorý vznikol spojením dvoch subjektov – Vyšného Opátskeho a mládežníckeho FK Košice-Barca.

Od začiatku sa netajil tým, že chce nadviazať na úspešnú žlto-modrú líniu v meste, ale jeho predstavitelia zdôrazňovali, že s predchádzajúcim klubom nemajú nič spoločné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»Nový silný hráč pre Fortuna ligu? Košice pred postupom okúsili aj sklamanie