Národný futbalový štadión menil farby ako chameleón

Na snímke Národný futbalový štadión počas kontrolného dňa 12. decembra 2018 v Bratislave.
Na snímke Národný futbalový štadión počas kontrolného dňa 12. decembra 2018 v Bratislave. (Autor: Pavel Neubauer TASR)
Pavol Spál|13. dec 2018 o 06:04

Slováci privítajú Maďarov ešte v Trnave.

BRATISLAVA. Z reproduktorov hrala slávna rocková kapela a štadión menil farby ako chameleón.

„Je to jeden z mála štadiónov v Európe, ktorý má LED svetlá druhej generácie. Toto bol slabý odvar toho, čo všetko bude aréna vedieť robiť,“ povedal zástupca investora Pavel Komorník.

Nový Národný futbalový štadión, ktorý vyrástol na Tehelnom poli, je skolaudovaný do predčasného užívania.

Tehelné pole tesne pred kolaudáciou (12. december 2018): fotogaléria

16.1.2019

Už na prvý pohľad je vidieť, že pôjde o najväčšiu, najmodernejšiu a najkomfortnejšiu arénu na Slovensku. A tiež s najvyššou kapacitou - 22 500 miest.

„Prvýkrát už nemusíme mať na hlavách prilby. Štadión sme dostali do dočasného užívania, aj keď ešte nejde o finálnu kolaudáciu,“ vysvetľoval Komorník.

Štadión je pripravený na zápas. Na organizáciu stretnutia Fortuna ligy však potrebuje ešte certifikát od Slovenského futbalového zväzu (SFZ), takisto čaká na povolenie od Európskej futbalovej únie (UEFA).

Štyri hviezdičky

"Je to v štádiu riešenia, čakáme na povolenie od zväzu. Druholigový zápas by sa tu už však mohol hrať aj dnes. Pred tromi týždňami sme mali návštevu z UEFA a štadión na 99,9 percenta vyhovuje,“ vysvetľoval Komorník.

Štadión zažije premiéru 2. marca, keď Slovan Bratislava privíta Trnavu.

„Ľudia z UEFA pravdepodobne prídu na zápas s Trnavou a priamo počas neho urobia certifikáciu. UEFA štadión pochválila, dokonca nám sľúbila, že nám umožní usporiadať duel o európsky Superpohár," uviedol Komorník.

Aréna spĺňa najvyššie kritéria Európskej futbalovej únie (UEFA) a patrí do kategórie 4, ktorá umožňuje organizovanie najvýznamnejších podujatí.

„Je veľmi veľa detailov, ktoré treba dokončiť. Trebárs turnikety či zábrany. Mnoho vecí treba zosynchronizovať,“ dodal Komorník.

Aréna bude okrem Slovana aj domovom slovenskej reprezentácie.

Kapacita sa dá znížiť

Prvý zápas kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2020 proti Maďarsku sa však odohrá ešte v Trnave. UEFA chce štadión aspoň v troch zápasoch otestovať.

Kapacita sa pohybuje tesne pod hranicou 23-tisíc miest. Sedačky sa môžu posúvať a počet miest sa tak môže o niekoľko tisíc znížiť.

Stavba Národného futbalového štadióna sa začala v septembri 2016, stavia ho Ivan Kmotrík.

Podľa pôvodného rozpočtu mala hrubá stavba stáť bezmála 50 miliónov eur. Vláda schválila na štadión dotáciu 27,2 milióna eur. Výstavba sa však predražila.

Majiteľom štadióna by mal byť Kmotrík. Štát sa zaviazal, že štadión kúpi, ak o to podnikateľ požiada a štadión bude skolaudovaný a certifikovaný.

Maximálnu sumu si dohodli na 75,2 milióna eur, mínus dotácia 27,2 milióna.

Národný futbalový štadión

Štadión chcela stavať ešte prvá vláda Roberta Fica, vyčlenila na to v štátnom rozpočte bezmála 70 miliónov eur.

Vláda Ivety Radičovej v roku 2010 poskytnutie peňazí zastavila.

Druhá Ficova vláda výstavbu štadióna podporila sumou 27,2 milióna eur. Už vtedy mal podľa odhadov stáť okolo 70 miliónov eur s kapacitou 22 500 miest.

Podobne veľký štadión má Slavia Praha, stál okolo 40 miliónov eur, dokončili ho v roku 2008. Menej ako štadión v Bratislave stáli aj arény v Ženeve a Klagenfurte.

Ivan Kmotrík st. začal arénu stavať na jeseň 2016.

Ešte pred tým s Kmotríkom štát uzavrel dohodu. Kmotrík mal štadión postaviť za vlastné, no zaplatí ho štát. Mal stáť 75,2 milióna eur.

Suma sa však navýši zrejme o 10 miliónov eur. Prvý zlý odhad prišiel už pri stanovení ceny za hrubú stavbu. Vtedy sa Kmotríkovi manažéri sekli o približne štyri milióny eur.

Zlé odhady boli pri nákupe kabeláží, bezpečnostného systému či veľkoplošných obrazoviek a stierok.

Štadión dokončili v decembri 2018, viac ako dva roky od začiatku stavby.

Štát v rozpočte na budúci rok vyčlenil sumu na odkúpenie štadióna. Nie je však zatiaľ jasné, či sa tak stane.

(por)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Národný futbalový štadión menil farby ako chameleón