Skrátený formát? Bola to jediná možnosť ako dohrať Fortuna ligu

Martin Šulek a Moha v zápase Fortuna ligy.
Martin Šulek a Moha v zápase Fortuna ligy. (Autor: Dano Veselský - TASR)
Pavol Spál, Juraj Berzedi|22. máj 2020 o 16:04

Súťaž sa opäť rozbehne 13. júna.

BRATISLAVA. Na Slovensku sa opäť bude hrať prvoligový futbal. Sezóna, ktorú prerušila pandémia koronavírusu, sa opäť rozbehne 13. júna.

Neodohrá sa však všetkých desať kôl, ktoré boli v pôvodnom rozpise, ale iba polovica. V pláne je aj dohratie Slovnaft Cupu.

Štart súťaže odsúhlasili kluby v piatok na zasadnutí Únie ligových klubov (ÚLK). Predpokladá sa, že druhá liga sa dohrávať nebude.

"Máme pozitívnu správu pre futbal na Slovensku. Máme za sebou náročnú, ale korektnú diskusiu. Kluby si odhlasovali reštart ligy," uviedol na tlačovej konferencii šéf ÚLK Ivan Kozák.

"Je to korektné voči partnerom, vysielateľom, ale aj ľuďom. Keď ľudia uvidia futbal v televízii, budú mať pocit, že sa vraciame do bežných koľají," dodal Kozák.

Jediná cesta, ako súťaž dohrať

Fanúšikovia išli naposledy na domáci prvoligový futbal 7. marca. Vo Fortuna lige je odohraných 22 kôl základnej časti, v pláne bolo ešte desať kôl nadstavby. Napokon sa odohrá len polovica.

"Bola to jediná cesta, ako reštartovať sezónu podľa regulárnych podmienok. Aj preto, že do 20. júla musíme nahlásiť UEFA pohárových účastníkov," uviedol Kozák.

Futbalové kluby sa rozhodli pre skrátenú formu dohratia súťaže aj preto, aby sa zápasy Fortuna ligy hrali výlučne cez víkend.

V nadstavbovej časti odohrá každé mužstvo päť zápasov, pričom trikrát budú mať výhodu domáceho prostredia tímy na prvých troch miestach v oboch tabuľkách.

Kluby zároveň neprijali návrh na päť striedaní počas zápasu. V aktuálnom ročníku z najvyššej súťaže nik nevypadne.

Slovan bojoval za reštart súťaže

Aby sa súťaž reštartovala, muselo s tým súhlasiť minimálne šesť ligových klubov. Už pred piatkovým zasadnutím prezídia ÚLK bolo jasné, že to bude tesné.

"Polovica klubov súťaž dohrať chce a druhá nie," tvrdil generálny manažér Zlatých Moraviec Marek Ondrejka pred piatkovým zasadnutím.

"Bola to živá debata. Niekedy aj emotívna. Možno nastanú aj problémy, ale musíme sa o reštart pokúsiť," zdôraznil Ivan Kozák.

Už dlhšie za reštart súťaže bojovali Slovan Bratislava, Trnava či Ružomberok.

Podľa generálneho riaditeľa Slovana Ivana Kmotríka mladšieho by predčasné ukončenie ligy uškodilo sponzoringu a imidžu súťaže.

Tréner Slovana Ján Kozák mladší sa obával, že jeho tím by nebol pripravený na európsku konfrontáciu.

"Neviem si predstaviť, ako by sme v prípade najhoršieho scenára v podobe zrušenia sezóny mali ísť do Európy po možno aj polročnej pauze bez súťažných zápasov," naznačil Ján Kozák.

Trenčín chcel sezónu ukončiť

Proti pokračovaniu súťaže boli trebárs Trenčín, Dunajská Streda, Nitra či Pohronie.

"Mali by sme to ukončiť a nehľadať alternatívy dohratia súťaže. Do budúcnosti nám to môže spôsobiť veľké problémy," reagoval generálny manažér Trenčína Róbert Rybníček.

"Som skôr za to, aby sme sa sústredili na začatie novej sezóny a snažili sa v súčasných podmienkach odohrať riadnu sezónu 2020/2021," priznal už pred pár dňami majiteľ klubu DAC Dunajská Streda Oszkár Világi.

Nemal problém vyhlásiť aj predčasného majstra. Titul by dal Slovanu.

Pokračovanie ligového futbalu na Slovensku musia definitívne potvrdiť Úrad verejného zdravotníctva a vláda.

Futbalové kluby budú čakať na potvrdenie 25-stranového manuálu, podľa ktorého by mali hráči i realizačné tímy fungovať.

Futbalisti si nebudú môcť podávať ruky, zakázané budú aj objatia po strelení gólu. Pred reštartom ligy by sa mali hráči podrobiť minimálne jednému testu na koronavírus.

ÚLK sa inšpirovala viacerými európskymi súťažami najmä v Portugalsku či vo Fínsku.

V čase reštartu súťaže by sa mohli na Slovensku konať verejné podujatia do sto ľudí. Koľko divákov napokon bude môcť byť na zápasoch, je zatiaľ otázne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Skrátený formát? Bola to jediná možnosť ako dohrať Fortuna ligu