Svojej povesti nezostali nič dlžní. Aston Martin opäť len kopíruje konkurenciu

Sebastian Vettel (Aston Martin).
Sebastian Vettel (Aston Martin). (Autor: TASR/AP)
SITA|20. máj 2022 o 20:45

Pred VC Španielska rastú očakávania, aké vylepšenia predstaví britský tím.

BARCELONA. Veľká cena Španielska majstrovstiev sveta Formuly 1 je na programe už tento víkend. Okruh v Barcelone je tradičnou zastávkou v kalendári F1, každoročne tu tímy predstavujú svoje ďalšie vylepšenia a novinky na monopostoch.

Najväčšie očakávania sú v britskej stajni Aston Martin, ktorá už mesiac avizuje, že práve v Španielku predstaví svoj úplne nový prerobený monopost.

Tím, ktorý vlastní miliardár Lawrence Stroll, si v minulosti vyslúžil prezývku „ružový Mercedes“.

V časoch, keď ešte jazdili pod názvom Racing Point F1, sa na trati objavila presná kópia majstrovského monopostu „strieborných šípov“ a bola rozhodne rýchla.

V tomto roku nezostali v Silverstone svojej povesti nič dlžní.

Vo štvrtok sa v padoku objavil nový Aston Martin, úplne identický ako koncept stajne z Red Bullu. Sebastian Vettel a Lance Stroll zažívajú veľmi ťažký vstup do sezóny, svoje auto predstavili vôbec ako prví.

V kuloároch sa preto šepkalo, že v tíme predstavili len akúsi „testovaciu“ verziu monopostu, ktorá sa po pár víkendoch zmení.

Nová špecifikácia sa podľa expertov z nemeckého webu Auto Motor und Sport rodila podľa toho, ktorý tím bude najrýchlejší.

V Astone sa teda vybrali cestou „červených býkov“, z ktorej najviac udierajú do očí skopírované bočnice, ale Aston sa inšpiroval aj pri návrhu vertikálnych lopatiek na vstupe do podlahy.

Inžinieri dúfajú, že vylepšenia im pomôžu vyriešiť problémy s poskakovaním, ktoré Red Bull už dávno nemá.

Ďalej predpokladajú, že ak by sa tento cieľ podarilo naplniť, monopost by bol okamžite možno až o šesť desatín sekundy na kolo rýchlejší.

Teraz je už len otázkou, ako rýchlo sa im podarí vyladiť novú špecifikáciu a či bude rovnako funkčná ako v prípade Holanďana Maxa Verstappena alebo Mexičana Sergia Péreza.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Svojej povesti nezostali nič dlžní. Aston Martin opäť len kopíruje konkurenciu