06.08.2024 09:00
Deň 11
Minúta po minúte
Live

Študovala na Harvarde, nechala aj dobre platenú prácu. Na OH zdolala najväčšie esá

Americká cyklistka Kristen Faulknerová so zlatou medailou z OH v Paríži 2024.
Americká cyklistka Kristen Faulknerová so zlatou medailou z OH v Paríži 2024. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|6. aug 2024 o 16:20

Kristen Faulknerová ukončila 40-ročné americké čakanie.

PARÍŽ. Po sólovom útoku získali v Paríži zlatú olympijskú medailu, no kontrast v ich bezprostrednej radosti azda nemohol byť väčší.  

Kým Belgický cyklista Remco Evenepoel zišiel z bicykla a predvádzal oslavné gestá, Američanka Kristen Faulknerová prešla cieľom akoby o nič nešlo. Dosiahla najväčší úspech kariéry a ani len nezdvihla ruky nad hlavu. 

"Ani sa neteší? Hej, zdvihni ruky, však si olympijská víťazka," hovoril v prenose belgickej televízie Sporza komentátor Ruben Van Gucht.

Vyzeralo to tak, akoby Faulknerová ani nevedela, že vyhrala. Pre absenciu vysielačiek na olympijských hrách sa podobné omyly stávajú.

Napríklad, v pretekoch mužov Christophe Laporte nevedel, že získal bronz a pred troma rokmi v Tokiu sa predčasne tešila zo zlata Annemiek van Vleutenová. Nevšimla si, že cieľom už prešla Anna Kiesenhoferová.

V prípade Američanky však nešlo o nedorozumenie. Daný okamih ju natoľko pohltil, že bola akoby paralyzovaná a neuvedomila si, čo dosiahla.

VIDEO: Záver cyklistických pretekov žien na OH 2024

"Bola som si istá, že som vyhrala, ​​ale aby som bola úprimná, tiež som si pomyslela: Čo sa to deje? Nemohla som to spracovať.

Bolo to príliš veľké na to, aby som si uvedomila, čo sa stalo. Musela som si to dva či trikrát skontrolovať," vravela prekvapivá víťazka. 

Zaútočila v správnej chvíli

Spolu s majsterkou sveta Lotte Kopeckou dlho naháňali vedúcu dvojicu Marianne Vosová a Blanka Vasová. Dostihli ich až 3,5 kilometra pred cieľom.

V tej chvíli neboli šance Faulknerovej na víťazstvo vysoké. 

Američanka vedela, že v šprinte by zrejme neuspela, a tak išla all-in. Dúfala, že po jej nástupe sa súperky za ňou budú ponúkať v tom, ktorá bude sťahovať narastajúci náskok a presne to sa aj stalo.

"Vedela som, že budem musieť zaútočiť, pretože v šprinte nikoho z nich nezdolám. Najlepšie miesto na útok bolo hneď potom, čo sme sa spojili. 

Všetky boli unavené a to bola moja šanca. Tento rok som už niekoľkokrát vyskúšala takýto neskorý útok. Dobre som si to nacvičila," uviedla.

Americká cyklistka Kristen Faulknerová sa stala víťazkou pretekov na OH 2024.
Americká cyklistka Kristen Faulknerová sa stala víťazkou pretekov na OH 2024. (Autor: TASR/AP)

"Asi sme sa s Marianne príliš sústredili jedna na druhú. Bola papierovo najrýchlejšia, a tak začnete trochu premýšľať nad taktikou. Keď Faulknerová odišla, všetky tri sme sa na seba pozreli a bolo hotovo.

Hneď som vedela, že ju už neuvidíme. Potom sa moja myseľ okamžite zamerala na súboj o olympijskú medailu," povedala napokon bronzová Kopecká. 

Faulknerová tak ukončila 40-ročné americké čakanie na víťazku pretekov s hromadným štartom na OH. Nadviazala na Connie Carpenterovú-Phinneyovú, ktorá uspela na domácej trati v Los Angeles. 

Na Harvarde drží rekord

Príbeh 31-ročnej rodáčky z mesta Homer na Aljaške je veľmi zaujímavý. 

Cyklistika mala byť pre ňu len príjemnou vonkajšou aktivitou popri práci a napokon vyhrala olympijské zlato v disciplíne, v ktorej ani nemala štartovať.

Reper Snoop Dogg je hviezdou parížskej olympiády.
Miloslav Šebeladnes 18:30
Som vo forme na zlatú medailu, mám silné pľúca, žartuje. Snoop Dogg je hviezda olympiády Nie je nič, čo by nezvládol. Šermuje, pláva, zápasí v džude aj šprintuje.
Miloslav Šebeladnes 18:30
Anna Karolína Schmiedlová.
dnes 12:581
Schmiedlová odohrala na turnaji v Paríži životné zápasy. Obrovský úspech, zhodnotilaSlovenská tenisová jednotka obsadila štvrté miesto.
dnes 12:581
Barbora Krejčíková na OH 2024 v Paríži.glosa
dnes 14:152
Bolo to v Paríži naozaj brutálne? Tenisti predsa nemusia hrať všetko (glosa)Sťažovala sa Barbora Krejčíková právom? Dalo by sa s olympijským programom niečo urobiť?
dnes 14:152
Rana Reider.
dnes 13:52
Amerického trénera vylúčili z OH v Paríži pre sexuálne nevhodné správanieAmeričana v minulosti vyšetrovala nezisková organizácia na ochranu obetí sexuálneho násilia.
dnes 13:52
Carlos Edriel Yulo.
dnes 15:12
Filipínsky šampión spôsobil v krajine ošiaľ. Dostal byt a je označovaný ako národný pokladCarlos Edriel Yulo získal na OH 2024 v Paríži dve zlaté medaily v gymnastike.
dnes 15:12
Veľryba počas semifinále žien v surfingu.
dnes 11:25
VIDEO: Veľryba navštívila semifinále žien v surfingu, vyskočila na hladinu a zapózovalaKu kurióznemu momentu došlo počas súboja Brazílčanky Tatiany Westonovej-Webbovej s Kostaričankou Brisou Hennessyovou.
dnes 11:25
Gabriela Gajanová.
dnes 13:18
Tréner Gajanovej hovorí, že národný rekord môže ešte zlepšiť. Som na ňu veľmi hrdý, dodalPoznamenal tiež, že vydareným účinkovaním pod piatimi kruhmi sa cesta nekončí.
dnes 13:18
Ilustračná fotografia.
dnes 10:10
Jeden zo športovcov mal pozitívny dopingový test, ihneď bol suspendovanýV Paríži zatiaľ nevypukli väčšie dopingové škandály.
dnes 10:10
Thomas Ceccon.
dnes 09:57
Zlatý medailista si zdriemol na tráve v parku, posteľ mu je úzka a maláTaliansky plavec tvrdí, že postele pre športovcov v ubikáciách sú naozaj nepohodlné.
dnes 09:57
Novak Djokovič.
dnes 08:483
Ivaniševič nabáda Djokoviča, aby štartoval aj na OH 2028. Dokáže stvárať bláznivé veci, hovoríGoran Ivaniševič tvrdí, že zisk olympijského zlata v Paríži bude pre Djokoviča veľkou motiváciou.
dnes 08:483
Futbalisti Francúzska oslavujú postup do finále.
dnes 11:39
Futbalový turnaj bude mať po 32 rokoch európskeho víťaza, o zlato zabojuje aj domáci výberObaja finalisti museli v semifinále otáčať vývoj zápasov proti súperom zo severu Afriky.
dnes 11:39
Triatlonisky plávali v rieke Seina na OH 2024 v Paríži.
dnes 10:59
Kvalita vody v Seine sa opäť zhoršila, organizátori museli zrušiť tréningKvalitu vody ovplyvnili silné dažde.
dnes 10:59
Brazília - USA: ONLINE prenos zo štvrťfinále basketbalu na OH 2024 v Paríži.online
dnes 18:30
ONLINE: Brazília - USA dnes, basketbal na OH 2024, LIVE (štvrťfinále)Sledujte online prenos zo štvrťfinále basketbalu na OH 2024 v Paríži: Brazília - USA.
dnes 18:30
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Študovala na Harvarde, nechala aj dobre platenú prácu. Na OH zdolala najväčšie esá