24.11.2022 | Skupina H
24.11.2022 | Sk. H
3 - 2
(0:0)

Expert o penalte pre Cristiana Ronalda: Neobhájiteľné, nesprávne rozhodnutie

Mohammed Salisu a Cristiano Ronaldo v zápase Ghana - Portugalsko na MS vo futbale 2022 v Katare.
Mohammed Salisu a Cristiano Ronaldo v zápase Ghana - Portugalsko na MS vo futbale 2022 v Katare. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|26. nov 2022 o 12:00

Mike Dean reagoval na sporný verdikt rozhodcu na MS v Katare.

DAUHA. Po úvodných zápasoch Lionela Messiho a Cristiana Ronalda na MS v Katare je okolo najväčších hviezd značný ohlas.

Obaja odštartovali šampionát gólom z pokutového kopu. Obaja skórovali.

Zatiaľ, čo Messiho Argentína po prestávke zlyhala a prehrala so Saudskou Arábiou (1:2), Portugalsko dokázalo aj so šťastím víťazne ustáť náročný záver proti Ghane (3:2).

Ronaldo sa zároveň vďaka svojmu zásahu z penalty stal prvým hráčom v histórii, ktorý zaznamenal gól na piatich rôznych svetových šampionátoch.

Podľa mnohých reakcií však na svoj historický zásah mal čakať dlhšie. Hneď po stretnutí rozhodnutie arbitrov kritizoval tréner Ghany Otto Addo.

Najnovšie prispel odbornou kritikou aj bývalý rozhodca z Premier League Mike Dean.

Dôvod prehry? Rozhodca!

"Neviem, čo si o tom mám myslieť. Videorozhodcovia pravdepodobne spali. Je šialené, že sa na tú situáciu ani nepozreli. Myslím si, že nás poškodili, jedenástka sa nemala kopať," soptil na pozápasovej tlačovej konferencii ghanský tréner.

Addo chcel na ihrisku aj v útrobách štadiónu konfrontovať hlavného arbitra Ismail Elfath z Maroka. "Po zápase som sa o nej chcel s rozhodcom porozprávať, ale nebolo mi to umožnené," priznal.

"Ak niekto strelí gól, gratulujem... Ale toto bol naozaj darček. Čo viac môžem povedať? Bol to špeciálny darček od rozhodcu," povedal Addo.

Po zápase nedokázal v emóciách hodnotiť iné situácie. Keď dostal otázku, čo bolo podľa neho dôvodom tesnej prehry Ghany, stručne odvetil: "Rozhodca."

Kritika do vlastných radov

Priama trénerova kritika rozhodcu bola priama, preto sa ňou určite bude zaoberať aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). Aktéri by nemali hodnotiť výkon arbitrov.

Súboj medzi Cristianom Ronaldom a ghanským obrancom Mohammedom Salisuom bol však horlivo diskutovaný aj po zápase.

Viacerí odborníci sa zhodli, že nebol natoľko závažný, aby musel rozhodca odpískať ukázať na biely bod. Pridal sa k nim najnovšie aj rešpektovaný anglický odborník.

Päťdesiatštyriročný bývalý arbiter Mike Dean patril medzi najvyťažovanejších rozhodcov v anglickej Premier League, dnes stále vystupuje v roli videorozhodcu.

Hlavného arbitra Elfatha sa zastal, aj keď bol podľa neho pokutový kop nariadený nesprávne.

„Z pohľadu rozhodcu to vyzeralo ako faul. VAR však mal rozhodcu upozorniť,“ vysvetľuje Mike Dean pre Mirror. „Obranca jednoznačne hrá s loptou. Ronaldo sa potom dotkne chrbta obrancu a spadne na zem.“

„Nie je to chyba rozhodcu – on rozhodol na ihrisku. Podľa mňa sa mal VAR zapojiť a pozvať rozhodcu, aby sa na to pozrel,“ opakuje Dean.

Rozhodcovia sa spravidla nevyjadrujú navzájom k verdiktom a výkonom svojich kolegov, v tomto diskutovanom prípade však britský expert urobil výnimku.

„Je to strašidelné, musím povedať. Som len ohromený. Rád neustále podporujem rozhodcov, ale nemôžete podporovať takéto veci. Nemôžete brániť neobhájiteľné. Malo to byť zrušené. Rozhodca sa mal ísť pozrieť na obrazovku. Nerozumiem, prečo tam nebol poslaný. Bolo to na sto percent nesprávne rozhodnutie,“ uzavrel Dean.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Expert o penalte pre Cristiana Ronalda: Neobhájiteľné, nesprávne rozhodnutie