Brankár Martin Klempa priznáva, že návrat do Ruska podmienili hlavne výhodné finančné podmienky

Sportnet|10. máj 2003 o 00:00

Poprad - Ruský šport je špecifický a dobré zárobky splácajú legionári nezriedka frustráciou zo samoty, odlúčenia a trénerských spôsobov. Nehovoriac o

tom, že ocitnúť sa niekde na periférii, tisíce kilometrov od domova a nemať kam vypadnúť počas voľna, nie je veľmi príjemné. Treba si na to proste privyknúť. Jeden vydrží dlhšie, iný len pár mesiacov a množstvo aj našich hokejových legionárov po čase nechalo plný mešec bokom a vrátili sa radšej späť. Inak je to s Martinom Klempom (na snímke). Tento skúsený brankár po tom, čo dostal na prelome rokov šancu hosťovať v Perme, chopil sa jedinečnej možnosti vskutku vynikajúco. S jeho výkonmi bola maximálna spokojnosť. Aj preto sa tím dostal z poslednej na predposlednú priečku. Keď sa vracal na Slovensko, nevedel, či Molot-Prikamie sa udrží medzi elitou vzhľadom na to, že sa hovorilo o reorganizácii súťaže. Nakoniec ale na zasadnutí klubov ruskej elity bolo rozhodnuté, že predsa štyria poslední vypadávajú a postupujú dva celky z nižšej súťaže. Prvá liga sa teda mení, namiesto osemnástich účastníkov bude v nej fungovať iba šestnásť. Napriek tomu, že predošlé pôsobisko nášho gólmana bude v novej sezóne účinkovať v zápoleniach nižšieho rangu, Klempa sa dohodol na novom angažmán na jednu sezónu a už aj podpísal vo Zvolene zmluvu.

"Zatiaľ trénujem s Popradčanmi doma, funkcionári Permu mi dali voľno do júla. Vtedy sa tam vraciam. Je síce pravda, že budem v nižšej súťaži, ale predstavitelia klubu mi povedali, že ambíciou je okamžitý postup medzi špičku," uviedol ostrieľaný ochranca svätyne , ktorý bude za hranicami bez rodinky. "Rozhodol som sa hlavne kvôli finančným podmienkam, ktoré sú zaujímavé. To bol hlavný motív, prečo som ponuku zobral. Predsa som už trochu starší, nemám 25 rokov, a potrebujeme zabezpečiť rodinku. Pokiaľ ide o dĺžku kontraktu, moja bola požiadavka, aby to bolo iba na rok." Český gólman Svoboda z Permu odišiel, takže Martin by mal byť jednotkou v bránke, ďalší český legionár Veber ešte nevie, či bude pokračovať v tomto drese. "Určite sa udeje obmena kádra, prišli nové tváre, z cudzincov som spečatil zmluvu dosiaľ iba ja."

Pravda, v poslednom čase silnie tlak zo zákulisia, aby jednotlivé tímy nedisponovali legionármi práve na brankárskom poste. Výnimku tvoria tí, čo majú dlhodobejšie uzavreté kontrakty, ale čo nevidieť príde do platnosti pravidlo, že každý celok bude môcť mať iba jedného cudzinca v bránke a možno o pár sezón ani jedného. Východniar mal aj ďalšie možnosti z ruského hokeja, ale nechcel ísť do neznámeho prostredia. "Hoci sa týkali klubov z najvyššej súťaže, finančne by som si príliš nepolepšil. Pri uvažovaní zavážilo hlavne to, že kolektív a prostredie v Perme poznám dobre a je teda iné prísť tam, kde sa človek lepšie orientuje."

Prirodzene, obrátili sme pozornosť aj na MS, ktoré Klempa kedysi tiež absolvoval a je pochopiteľné, že pozorne sleduje výkony hlavne ochrancov svätyne. Pochválil Staňu i Lašáka. "Z iných kolegov by som vyzdvihol Kanaďana Luonga."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Brankár Martin Klempa priznáva, že návrat do Ruska podmienili hlavne výhodné finančné podmienky