Basketbalový klub Good Angels Košice končí

Daniel Jendrichovský. So Zuzanou Žirkovou spoločne maturovali.
Daniel Jendrichovský. So Zuzanou Žirkovou spoločne maturovali. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Patrik Fotta|4. apr 2018 o 14:06

Jendrichovský: Na Slovensku sa nedá pokračovať v profesionálnom športe.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom redakcie Korzára.

KOŠICE. Pre basketbalistky Good Angels Košice je aktuálna sezóna poslednou v najvyššej slovenskej súťaži.

Potvrdil to generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský, ktorý zároveň uviedol, že od nového ročníka prevezme extraligovú štafetu juniorský tím Young Angels.

Jedným z dôvodov je aj zákon o športe, ktorý komplikuje situáciu profesionálnym športovým klubom.

"Finálové zápasy s Ružomberkom budú našimi poslednými v extralige. Či sa niekedy ešte vrátime, to ukáže až budúcnosť," týmito slovami začal tlačovú konferenciu generálny manažér Good Angels Košice Daniel Jendrichovský, ktorý jedným dychom dodal.

"V budúcej sezóne naše miesto v extralige prevezme Young Angels Academy, za ktoré hrávajú naše mladé hráčky. Good Angels teda končí, ale rozhodne z toho nechcem nikoho viniť, jednoducho sme došli na koniec cesty. Verím, že dievčatá urobia vo finále všetko pre to, aby Good Angels skončil s pekným číslom 15 titulov v rade. Bude to určite zaujímavá výzva pre všetky kluby z rôznych športov, aby túto métu prekonali."

Nekrachujú, ani nič nedlhujú

Jedným z dôvodov, prečo Good Angels končí v extralige, je aj zákon o športe, ktorý dáva klubom viaceré komplikované pokyny a povinnosti.

"Ja som pevne veril, že sa ešte môžu udiať nejaké zázraky a ten zákon sa zmení, ale to sa nestalo. V kútiku duše som zároveň veril, že priority mesta Košice sa zmenia a stánok, v ktorom ešte odohráme finále, bude mať nejakú budúcnosť, ale ani to sa nestalo a teda nevidím žiadnu svetlú budúcnosť. To ale neznamená, že utekám z boja, pretože mi na krku ostáva 250 detí v 14 družstvách a tomu sa chcem teraz naplno venovať," uviedol Jendrichovský.

Košický klub nemá podľa svojho generálneho manažéra žiadne finančné problémy.

"Good Angels nekrachuje, nebudeme nikomu nič dlhovať, neostanú po nás žiadne súdne spory alebo nedokončené kontroly. Je to rozhodnutie, ktoré som učinil už dávno, ale ďalšie dva roky boli ešte nasilu, hoci sme v nich získali aj titul vo Východoeurópskej lige. Chcem pozvať ľudí aby sa prišli s tímom rozlúčiť vo finálových zápasoch, ktoré, verím, budú mať vysokú kvalitu."

Halu od 1. júna zatvoria

Okrem klubu končí aj hala, ktorá zažila veľmi veľa pamätných zápasov na domácej i európskej scéne.

"Veľmi ma mrzí, že hala, kde som strávil veľkú časť svojho života, bude od 1. júna zatvorená. Tímy Young Angels budú pôsobiť v každej telocvični, kde nám to aspoň trochu umožnia. Čo sa týka Angels arény, ja osobne by som ju veľmi rád prevádzkoval aj naďalej, ale už tri roky sme v núdzovom stave a rok sme v patovej situácii, z ktorej nie je východisko a ja nevidím riešenie. Už nie som ochotný vkladať peniaze do mestského majetku, keď môžu skončiť u detí, pretože by to malo byť naopak. V iných krajinách to tak funguje. Asi kým hala v centre mesta nespadne, nikto s tým nebude nič robiť a mňa to mrzí, pretože je od rána do večera využitá športom."

Tréneri i hráčky si môžu začať hľadať nový angažmán a vzhľadom na ich kvalitu a výsledky by si mali mať z čoho vyberať.

"Ako po hráčkach tak aj trénerovi Jankovičovi bude veľký dopyt. Ak by chceli tréneri ostať pracovať s deťmi, ja by som bol celý šťastný," povedal Jendrichovský.

Poslednou možnosťou je, že klub niekto kúpi

Klub bude od novej sezóny pokračovať v rozvoji mládeže, ktorá bude mať naďalej zabezpečené vynikajúce podmienky.

"Budem sa snažiť, aby mali najlepších možných trénerov a podmienky na trénovanie, zároveň aby hrali v najlepších možných súťažiach. Hráčky však nebudú dostávať peniaze, aj keď nevylučujem, že niektoré staršie tu budú pôsobiť na poloamatérskej úrovni, aby odovzdávali mladým skúsenosti. Určite ale nebudeme hrať FIBA Cup ani žiadnu európsku súťaž."

Rozhodnutie generálneho manažéra je už nezvratné a zmeniť ho môže len nejaký zázrak.

"Zázrakom by bolo, keby niekto do 15. júna klub kúpil. Pokojne to môže niekto prebrať a prihlásiť sa do FIBA Cupu. Úprimne by som bol rád, ak by sa taký blázon našiel, ale neverím, že taký existuje. Určite by som však takému človeku pomáhal najviac, ako viem," uviedol Jendrichovský.

Tréner aj hráčky sa o rozhodnutí manažéra dozvedeli v značnom predstihu.

"Oznámil som im to skôr, pretože dobré zmluvy sa riešia už teraz a nie až po skončení sezóny. Bolo aj zopár slzičiek a asi ešte aj budú. Ja však nevidím svetlo na konci tunela a asi v ňom budem musieť chvíľu ostať, aby sa opäť objavilo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Basketbalový klub Good Angels Košice končí