Bančanská desiatka oslávila jubileum účastníckym rekordom

Najlepší muži v celkovom poradí Bančanskej desiatky s hlavným organizátorom Michalom Ivančom (vpravo).
Najlepší muži v celkovom poradí Bančanskej desiatky s hlavným organizátorom Michalom Ivančom (vpravo). (Autor: Danica Božová)
Danica Božová|21. júl 2020 o 14:08

Medzi mužmi triumfoval Fučo, medzi ženami Hanulová.

BANSKÉ. Štartovná listina jubilejného 25. ročníka behu Bančanská desiatka v okrese Vranov nad Topľou obsahovala predposlednú júlovú nedeľu mená 193 bežcov, z ktorých sa na štart postavilo 186, čo je účastnícky rekord.

V minulých rokoch bolo toto podujatie pravidelne súčasťou celoročného seriálu Východoslovenská veľká cena vytrvalcov, tento bol však v polovici marca pre koronavírus prerušený, pretože veľká časť podujatí bola zrušená a zatiaľ sa o jeho obnovení pre tento rok nerozhodlo.

Na 10 km dlhej trati vedenej po asfaltovej komunikácii v obci sa striedali náročné stúpania a klesania.

Značná časť súťažiacich okrem boja s kopcovitou traťou a so súpermi musela bojovať i horúcim počasím.

Prvenstvo nováčika Emila Fuča

S bežeckými podmienkami na trati si najlepšie poradil 31- ročný Emil Fučo zo Sokola Ľubotice.

Tento športovej verejnosti takmer neznámy pretekár zanechal za sebou dlhoročných medailistov z významných celoslovenských podujatí.

Čerstvý absolvent učiteľstva telesnej výchovy a techniky na Prešovskej univerzite sa doteraz v bežeckom poli neobjavoval, hoci jeho kondícia je vynikajúca.

Okrem behu má rád i cyklistiku a plávanie.

„Na súťaže chodím málo, tu som prvý raz. Táto trať ja dosť náročná, ale ja som nemal žiadnu krízu. Dopadlo to tak, že som skončil prvý,“ vyjadril sa skromne po dobehnutí a pokračoval: „Teraz odchádzam na dovolenku a potom sa uvidí, kde sa opäť postavím na štart.“

So stratou 13 sekúnd za víťazom finišoval slovenský šampión v behu na 50 km 42-ročný Prešovčan v drese TJ Obalservis Košice Marek Mockovčiak.

Bronz v celkovom poradí si do Dulovej Vsi odniesol čerstvý štyridsiatnik Adrián Vavrek, ktorý zaostal o ďalších 9 sekúnd.

Oproti vlaňajšku si v celkovom poradí polepšil o dve priečky, hoci bežal takmer o minútu pomalšie.

Odmenení boli i ďalší v celkovom poradí - štvrtý 44-ročný Tomáš Kamas z Tatrana Spišská Nová Ves, piaty 34-ročný Roman Bak z Generali Vranov nad Topľou.

Špeciálnu cenu organizátori venovali Rastislavovi Skubeňovi zo Zvolena, ktorý na trati pomáhal kolabujúcemu pretekárovi a sám tak prišiel o výrazne lepšie umiestnenie.

Víťazné sólo Liptáčky Danky Hanulovej

Medzi ženami od štartu až po cieľ presvedčivo dominovala 50-ročná Danka Hanulová z Liptovských Sliačov (okres Ružomberok).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Bančanská desiatka oslávila jubileum účastníckym rekordom