Centrum Košíc zaplnia tisíce bežcov. Veľké problémy vystriedali menšie

Všetko je už pripravené na štart 98. ročníka MMM.
Všetko je už pripravené na štart 98. ročníka MMM. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|2. okt 2021 o 01:00

Po vlaňajšom komornom ročníku sa vracia klasický MMM.

KOŠICE. Príchod Petra Sagana do Košíc spôsobil pred pár týždňami na pretekoch Okolo Slovenska veľký ošiaľ. Hlavnú ulicu zaplavili nadšenci cyklistiky.

O pár dní skôr poctil metropolu východu návštevou aj pápež František. Aj vtedy sa v centre Košíc okolo Dómu sv. Alžbety zišli davy ľudí.

V priebehu necelých troch týždňov sa tento víkend uskutoční už tretia veľká udalosť, ktorá priláka masy do srdca Košíc.

Prvú októbrovú nedeľu sa pobeží 98. ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM).

Štart hlavnej maratónskej disciplíny je naplánovaný na 9. hod. a odvysiela ju v priamom prenose RTVS.

„Vlani sa maratón uskutočnil aj napriek veľkým problémom. Aj tentoraz s nimi zápasíme, no sú o čosi menšie,“ uviedol pre Sportnet riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Prešli celý 200-stranový manuál

Pred rokom sa vydalo na alternatívnu maratónsku trať v Košiciach kvôli situácii s pandémiou iba 200 bežcov. 

Tento rok čaká účastníkov a divákov na najstaršom európskom maratóne návrat k známej trati a masovému charakteru podujatia.

Celkovo pobeží takmer 7000 účastníkov, ktorých budú popri trati povzbudzovať tisíce divákov. „Sme veľmi radi, že sa po roku môžeme opäť slobodne rozbehnúť,“ povedal Koniar.

Organizátori MMM sa v posledných týždňoch poriadne zapotili, aby dokázali doladiť záverečné detaily pred štartom 98. ročníka.

Počet úloh sa postupne zmenšuje. To však neznamená, že si už môžu vydýchnuť.

„Náš 200-stranový manuál je už celý prelúskaný. Odškrtávame v ňom posledné body. Stále však prichádzajú nové výzvy a problémy.

Únava sa už dá prekonať aj stúpajúcim adrenalínom. Doslova sa už tešíme na nedeľné dopoludnie,“ vyhlásil Koniar.

Do Košíc už prišla aj skupina elitných atlétov z Afriky. Medzi najväčších favoritov budú patriť Etiópčan Deribe Robi či Keňan Reuben Kerio.

Vracia sa aj tvár MMM

Nie všetci elitní bežci, ktorí boli na tohtoročný MMM prihlásení, do Košíc aj napokon prišli. Viacerí z nich nemajú žiaden štart na medzinárodnom podujatí za posledné dva roky a ich forma môže byť otázna.

„Niektorým sa, žiaľ, nevyhli zdravotné problémy. Ďalší mali zase problémy s vízami. Celý svet je nepokojný a žijeme v napätí z pandémie.

Z toho plynú aj rôzne procesné chyby. Celkovo budeme mať na štarte 22 elitných bežcov. Verím, že uvidíme dobré preteky,“ hovorí Koniar.

Elitná skupina afrických bežcov je každý rok na MMM veľkým lákadlom. Od divákov pri trati sa im dostane vždy veľkých ovácií.

Najväčší favoriti 98. ročníka MMM

Muži:

Reuben Kiprop Kerio (Keňa, r. nar.: 1994, osobný rekord: 2:07:00), Deribe Melka Robi (Etiópia, 1990, 2:05:58), Albert Kipkosgei Kangogo (Keňa, 1987, 2:07:48), ... Tibor Sahajda (SR, 1990, 2:15:25), Marek Hladík (SR, 1990, 2:26:08)

Ženy:

Miliam Naktar Ebongonová (Keňa, 1992, 2:27:16), Dinknesh Mehash Teferová (Etiópia, 1985, 2:23:12), Sardana Trofimová (ANA (Rus.), 1988, 2:24:38), Maryna Damancevičová (Biel., 1984, 2:27:44).

Medzi ženami budú hlavnými adeptkami na víťazstvo Miliam Ebongonová z Kene a Dinknesh Teferová z Etiópie.

Na stupne víťaziek by sa mohli pozrieť aj Ruska Sardana Trofimová či Maryna Damancevičová z Bieloruska.

Riaditeľ MMM neočakáva, že sa tento rok podarí pokoriť traťový rekord (2:07:01) aj z dôvodu komplikovanej prípravy, ktorú absolvovali top pretekári.

Medzi Slovákmi by sa mal odohrávať najväčší súboj medzi vlaňajším víťazom MMM Marekom Hladíkom a Tiborom Sahajdom.

Ten minulý rok košický maratón vynechal, keď uprednostnil MS v polmaratóne v poľskej Gdynii. Tam sa však na poslednú chvíľu z dôvodu pozitívneho testu na Covid nedostal.

Svojou výkonnosťou sú obaja ďaleko pred ostatnými domácimi bežcami.

„Tibor je už akousi tvárou košického maratónu. Diváci sa na neho vždy tešia. Na trati ho výrazne povzbudzujú. Verím, že aj Marek sa bude ďalej zlepšovať a udrží krok so slovenskou špičkou.“

Komornú atmosféru vystriedajú plné ulice

Ani po náročnom vlaňajšom ročníku nepristúpili organizátori ku kráteniu odmien pre víťazov tzv. prize money.

Súvisí to aj s cieľom udržať si naďalej štatút v rámci medzinárodných maratónov.

MMM sa vracia k masovému formátu.
MMM sa vracia k masovému formátu. (Autor: SITA)

Ak sa víťazi dostanú pod čas 2:10:00 h získajú finančnú prémiu 15-tisíc eur, pri víťazstve nad tento limit zinkasujú o päťtisíc menej.

„Ak chceme licenciu obhájiť, pravidlá sú jasne dané. My sme na spodnej hranici v rámci limitu, ktorý je predpísaný. Verím, že časom sa nám rozpočet aj vďaka partnerom podarí zvýšiť,“ uviedol Koniar.

Organizátori veria, že po vlaňajšom výrazne obmedzenom ročníku, si na svoje prídu aj diváci. Práve tí sú totiž dôležitou a neodmysliteľnou súčasťou MMM.

„Minulý rok to bolo veľmi komorné. Divákov nebolo pri trati veľa. Boli dosť opatrní. Tento rok sme už o niečo múdrejší a vieme ako sa správať. Verím, že budú našim dvanástym hráčom,“ zaželal si Koniar.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Centrum Košíc zaplnia tisíce bežcov. Veľké problémy vystriedali menšie