Správy

Trnava vypredala Šurany a servírovala lahôdky. Černíčan Kóša dostal od Gašparíka voľno

V bielom Šuranci (zľava) Matej Zeleňák a Vitor Hugo, v strede čerstvá posila Trnavy Ján Bernát.
V bielom Šuranci (zľava) Matej Zeleňák a Vitor Hugo, v strede čerstvá posila Trnavy Ján Bernát. (Autor: FC Spartak Trnava/Lukáš Grinaj)
Marián Dragúň|14. sep 2023 o 10:40

Šurany vítali slávnu Trnavu, hosťom dokonca zahrali aj predzápasové Il Silenzio. Rodákovi z blízkeho Černíka dal tréner Gašparík po „repre“ zápase 21- tky voľno.

Nasadili všetky sily, odmenou bolo 2000 divákov 

Piatoligové Šurany sa chystali na zápas druhého kola Slovnaft Cupu proti účastníkovi Európskej konferečnej ligy po všetkých stránkach a s maximálnym nasadením síl niekoľko týždňov. Odmenou pre domácich organizátorov bola parádna, vyše dvojtisícová divácka návšteva, ktorú trnavský Spartak do desaťtisícového mestečka na dolnej Nitre prilákal túto stredu. Vlani desiaty tím „južnej“ piatej ligy sa toto leto posilnil, v prvom kole Slovenského pohára prešiel - celkom nečakane - cez piatoligového vicemajstra Branč po víťazstve 2:0, lenže v úvode dlhodobej súťaže nezbiera body podľa predstáv. V piatoligovej premiére si boli v Šuranoch po lepší rezultát - tentokrát už obozretnejší - Brančania, ktorým sa po bezgólovej remíze bod nakoniec aj málil. V Tvrdošovciach zase podali Šuranci dobrý výkon, no po penalte v samom závere prehrali najtesnejšie a nešťastne 1:0, lenže prvý trojbodový zápis neprišiel ani vo štvrtom kole v oslabenej Pozbe (1:1). V následnej dohrávke prvého kola u nováčika v Bábe musela mrzieť prehra o triedu (3:0), pričom už polčas skončil trojgólovým rozdielom. Tak sa stalo, že po vlaňajších prvých štyroch kolách bez jediného bodu, ich mal posilnený ŠK tentokrát dva (hral trikrát vonku) s pasívnym skóre 1:5 a na zápas piateho kola doma proti bezbodovému Nededu nastupoval už pod miernym tlakom. Povinné víťazstvo 3:1 zlepšilo náladu v tíme a ten sa šiel do predposlednej Okoličnej na Ostrove minulú sobotu pokúsiť o plusové body a naladiť tak na stredajší očakávaný pohárový sviatok. Lenže zo Žitného ostrova odchádzali Šuranci úplne naprázdno po tesnej prehre 1:0. „Prvých šesť kôl nám naozaj nevyšlo podľa predstáv, no mužstvu, do ktorého sme v lete získali niekoľko posíl, stále veríme,“ povie od zimy nový prezident ŠK Šurany Boris Janák, ktorý, ako odchovanec a vyhlásený kanonier Podhájskej - hral za Šurany krátko aj tretiu ligu. „Zatiaľ doplácame hlavne na nepremieňanie šancí,“ dôvodí. Nový hrajúci tréner Miloš Fehervári však zo šiestoligovej Lipovej priniesol ofenzívne živé striebro Mariána Vadkertiho, ktorého zrýchleniu stačí málokto aj v tejto súťaži. „Súhlasím, zatiaľ dal iba jeden gól, ale podiel na ďalších má práve on. Problémom je, že nemáme k nemu podhrotového hráča či záložníka, ktorý by ho zásoboval potrenými loptami za obranu. Prezradím, že na takom pracujeme, ale príde až v zime.“ Zaujímavý je príbeh Gruzínca Kalichavu, ktorý hral v domovine aj druhú ligu. „Revazi Kalichava v Šuranoch už dlhšie pracuje a v lete sa prišiel spýtať, či si smie s nami zatrénovať. Preregistrovať sa nám ho podarilo až po prvom kole a je prínosom,“ stihol informovať portál ZsFZ mladý šéf klubu, ktorému pred stredajším pohárom proti Trnave vyzváňal telefón neustále. 

V bielom hráč ŠK Šurany Sebastián Sádovský v súboji o loptu s Erikom Danielom.
V bielom hráč ŠK Šurany Sebastián Sádovský v súboji o loptu s Erikom Danielom. (Autor: FC Spartak Trnava/Lukáš Grinaj)

Bude mať „spartakovec“ Fišan nasledovníkov ? 

Šurany sa v lete posilnili o skúseného brankára Patrika Ostrožlíka, veľa sa čaká od spomínaného útočného žihadla Mariána Vadkertiho, posila prišla aj zo štvrtoligového Hurbanova Tomáš Homola, ktorý je rodákom zo susedného Bánova, z okresného Dolného Ohaja sa vrátil Martin Turan, klub nakoniec v auguste angažoval až dvojicu Gruzíncov Revaziho Kalichavu a Tsezariho Janelidzeho, no a po polsezóne v siedmoligových Janíkovciach sa vrátil Brazílčan Vitor Hugo. Bielo-modrý klub s mládežou dlhodobo pracovať dokáže dobre, terajší bezbodový štvrtoligový - ale omladený - dorast však potrebuje čo najskôr začať zlepšovať výsledky, inak nasledovníci takého Patrika Šurnovského (FC Petržalka), Stanislava Fišana (Spartak Trnava) či dávnejšie Imricha Váradyho (Jednota Trenčín) pribúdať len tak nebudú. Na Trnavu mali najmenší vstup zdarma, možno sa práve medzi nimi nájde aj taký, ktorého pohľad na ligových futbalistov bude motivovať stále viac. Tak, ako v roku 1975, keď privádzal hviezdne mužstvo Trnavy na úplne nový šuriansky trávnik v priateľskom zápase kapitán Ladislav Kuna. 

V útoku Šurian bolo najviac vidieť rýchleho Mariána Vadkertiho.

Foto FC Spartak Trnava/Lukáš Grinaj
V útoku Šurian bolo najviac vidieť rýchleho Mariána Vadkertiho. Foto FC Spartak Trnava/Lukáš Grinaj (Autor: FC Spartak Trnava/Lukáš Grinaj)

Z Černíka i Komjatíc vyrážali plné autá 

Po postupe Trnavy do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy fanúšikovská podpora Bílych andelov na šuriansku znovu oživila spomienky na Adamcovu éru z najslávnejších čias Trnavy a najmä z Černíka a Komjatíc vyrážali na 10 km cestu za znovu populárnym Spartakom autá plné milovníkov najkrajšej hry. Z Černíka preto, že rodáci čerstvo 20-ročného diamantu a stopéra Spartaka Trnava Sebastiána Kóšu chceli vidieť svojho Sebiho naživo v červeno-čírnom a Komjatičania preto, lebo v menšom Černíku nemali pred 12 rokmi kategóriu prípraviek a rodičia preto vozili začínajúceho futbalistu spolu so starším bratom Róbertom, ktorý je teraz v kádri druholigových Malženíc, pravidelne na tréningy a zápasy na štadión do susednej dediny. Rodák z Černíka a reprezentant Slovenska do 21 rokov hral už aj na Majstrovstvách sveta do 20 rokov v Argentíne, dávnejšie je v hľadáčiku nielen silnej Slavie Praha či niektorých klubov Serie A, ale Francesco Calzona ho nedávno pozval do tréningového kempu reprezentačného áčka. Po mladučkom Sebastiánovi Kóšovi môže - skôr či neskôr - siahnuť niektorý z klubov anglickej Premier League či nemeckej Bundesligy. Ktovie, či by sa v takom prípade ušla nejaká desatina percenta z odstupného aj materskému klubu. 

Talent z Černíka oslávil 20. narodeniny 

„Keďže obaja synovia boli veľmi aktívne deti, hľadali sme možnosti, ako ich zmysluplne zamestnať. V susedných Komjaticiach mali kategóriu prípraviek, tak sme ich s manželom začali voziť tam,“ spomína na prvé futbalové kroky mama defenzívneho pracanta Martina Kóšová. „Ja som mala počas tréningov aspoň hodinku „oddychu“ a chlapcov postupne začal futbal baviť stále viac, až mu prepadli úplne. Chodili sme hrávať turnajovým systémom napríklad do Šurian, Tvrdošoviec, Palárikova a samozrejme na domáce ihrisko Komjatíc a hoci bol Sebastián medzi protihráčmi a aj spoluhráčmi najmladší, veľmi si tie zápasy užíval,“ približuje hrdá mamina. „Keď hral Sebino za Nitru a mal už aj vážne ponuky z iných klubov, sám pocitovo povedal, že on chce ísť do Trnavy, kde sa doteraz cíti veľmi šťastne.“ Dodáme, že mladučký a neokukaný futbalista, ako študent Športového gymnázia Nitra najskôr pomohol FC Nitra v baráži proti Dubnici nad Váhom zachrániť v roku 2020 prvú ligu, čo spustilo záujem nielen Dunajskej Stredy, ale aj bratislavského Slovana. „S agentom sa bol vtedy pozrieť aj v Dunajskej Strede a na Slovane, jemu však učaril Spartak, za ktorý nastúpil vôbec po prvýkrát, ako šestnásť a polročný.“ A keďže Nitra mu vtedy nedokázala dať ani adekvátnu zmluvu, rýchlejší Trnavčania urobili nakoniec veľmi dobrý obchod. „Môžem povedať, že z nedávneho postupu Spartaka do skupiny Európskej konferenčnej ligy mal naozaj obrovskú radosť a veľmi veľa to pre neho znamená,“ z voleja prezentovala futbalový prehľad mladá pani Kóšová, ktorá mala ešte stále pred očami dokonca aj zopár kľúčových momentov z druhého a rozhodujúceho zápasu Spartaka proti Dnipru-1 v Košiciach. Prezradila tiež, že práve v deň stredajšieho pohárového sviatku na šuriansku oslávil jej mladší syn Sebastián 20. narodeniny. 

Černíčan Sebastián Kóša (prvý zľava) sa učil kopať do lopty v prípravke Komjatíc a nedávno sa takto tešil vo farbách Spartaka Trnava z veľkého úspechu na európskej scéne.
Černíčan Sebastián Kóša (prvý zľava) sa učil kopať do lopty v prípravke Komjatíc a nedávno sa takto tešil vo farbách Spartaka Trnava z veľkého úspechu na európskej scéne. (Autor: FC Spartak Trnava/Lukáš Grinaj)

Express Vadkerti si dovolil, mohol otvoriť skóre 

Obhajca pohárovej trofeje prichádzal po postupe do milionárskej fázy na európskej scéne dobre naladený a po reprezentačnej prestávke aj oddýchnutý, vzácnemu hosťovi v Šuranoch dokonca pustili aj predzápasové Il Silenzio. Pred stretnutím ŠK Šurany – FC Spartak Trnava dvíhal kouč favorita Michal Gašparík varovný prst, pretože pred rokom mal obhajca pohára namále v susednom štvrtoligovom Bolerázi, kde vyrovnal na 1:1 až v závere po vlastnom góle domácich a nakoniec postúpil po penaltovej lotérii. V Šuranoch sa najmä Erik Daniel pokúšal o prieniky zľava, ale prvých 20 minút hrali domáci veľmi odvážne a favoritovi boli dôstojným súperom. Ich útočník Marián Vadkerti prenikol v 8. minúte až do pokutového územia a jeho zakončeniu veľa nechýbalo. V 24. minúte si ale otvorila gólový účet čerstvá posila Spartaka Michal Ďuriš a po silnej šesťminútovke svietilo na tabuli 0:3. Šuriansky express Vadkerti si trúfol po obrátke aj medzi dvomi obrancami, ale góly padali na opačnej strane. Brankár Patrik Ostrožlík sa pritom zaskvel ešte pár výbornými zákrokmi. V ďalšom kole čaká obhajcu líder tretej ligy Západ Lehota pod Vtáčnikom. 

ŠK Šurany – FC Spartak Trnava 0:8 (0:3), góly: Jakub Paur 3, Michal Ďuriš, Filip Bainovič, Kelvin Ofori, Philip Azango, Miha Breznik, 2122 divákov. 

ŠK: Ostrožlík – Magdolen, Kružlík, Braun, Homola, Sádovský, Zeleňák, Brezánsky, Komora, Vadkerti (Pinteš, Turan, Halás, Blanár, Mi. Kuruc). Tréner Miloš Fehervári). 

FC SPARTAK: Vantruba – Breznik, Šulek, Procházka, Gorosito, Peňa, Bernát, Bainovič, Ofori, Daniel, Ďuriš (Štefánik, Azango, Paur, Ujlaky, Oseni). Tréner Michal Gašparík. 

Najlepší výkon Šurian podal brankár Patrik Ostrožlík, s číslom 9 hviezda Spartaka Ofori.
Najlepší výkon Šurian podal brankár Patrik Ostrožlík, s číslom 9 hviezda Spartaka Ofori. (Autor: FC Spartak Trnava/Lukáš Grinaj)

Sebastián Kóša si pozvánku od Calzonu cení 

Reprezentant Slovenska do 21 rokov Sebastián Kóša odohral tento pondelok v dánskom Vejle celých 90 minút prípravného stretnutia proti Dánsku 21, kde z postu stopéra prispel k nášmu víťazstvu 2:0. „Sebovi sme dali po zápase reprezentačnej 21-tky v Dánsku voľno, pretože v nedeľu nás čaká ligové stretnutie v Michalovciach. Určite je to pre nás dôležitý a perspektívny hráč, ktorého čaká dobrá budúcnosť. A áno, záujem o neho sa bude stupňovať a ak by prišla na neho naozaj dobrá ponuka, dávam mu v našom klube pol roka, nanajvýš rok. Klub aspoň čosi zarobí,“ smial sa ešte na ihrisku po svojom rekordnom víťazstve 8:0 tréner FC Spartak Trnava Michal Gašparík, ktorý neodmietal v Šuranoch ani fotenie sa s húfmi detí. Samotný hráč pre web ZsFZ k veci povedal. „Ja sa cítim v Trnave stále dobre a nejaké ponuky neriešim. Svojej agentúre som povedal, že o rôznych šumoch nech ma ani neinformuje. Zaujímať ma to bude, až keď príde naozaj konkrétna ponuka. Určite však by som si niekedy rád zahral v kvalitnej lige za dobrý klub,“ má úplne jasno rozhľadený Sebastián Kóša, ktorý stojí nohami pevne na zemi. „Na prípravku v Komjaticiach mám pekné spomienky, ja som bol hlavne rád, že tam môžem byť s bratom Róbertom, na ktorého som bol veľmi naviazaný. Pamätám si, že keď nás v zimnom období rozdelili do dvoch telocviční, začal som plakať,“ hovorí o bratovi, ktorý je stopérom Malženíc. Perspektívny futbalista si cení aj Calzonovu pozvánku do kempu reprezentačného áčka. „Bolo pre mňa cťou, že som mohol trénovať s takými hráčmi a veľmi si to vážim. Motivuje ma to a dúfam, že trénera ešte presvedčím.“ Spomínaný brat Róbert Kóša hral v stredu zase stretnutie druhého kola Slovnaft Cupu za trnavskú druholigovú farmu Malženice na ihrisku piatoligového Bábu, kde sa favorit natrápil a po bezgólovom výsledku postúpil až na penalty. Róbert Kóša nastúpil po zranení v 56. minúte.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: