Správy

Silné béčko Myjavy ide na šláger k víťazovi jesene, ten mobilizuje a chce tri body

Marián Dragúň|14. apr 2023 o 15:20

Západná skupina šiestej ligy udivovala po jeseni nevídanou vyrovnanosťou na prvých troch miestach tabuľky. Po troch jarných kolách je všetko inak a líderskú taktovku pevne uchopila omladina myjavského béčka, ktoré má na najvyššom stupienku zrazu päťbodový náskok pred polovičným majstrom i tretím Hlbokým. Šláger kola, v ktorom privíta druhý TJ Spartak Šaštín-Stráže vedúci Spartak Myjava B sa hrá už túto nedeľu a na Záhorí sa čaká plný dom.

Po jesennej časti šiestej ligy Západ MEVA stupne pre víťazov tesnejšie byť ani nemohli. Prvé tri mužstvá získali rovnaký počet bodov a o jesennom víťazovi rozhodol iba rozdiel dvoch gólov. Vďaka nim tak prezimoval na najvyššom stupienku TJ Spartak Šaštín-Stráže pred béčkom Myjavy a bronzovým Hlbokým. No kým prvé Stráže odštartovali jar domácou remízou so štvrtým Mokrým Hájom a v treťom jarnom kole prehrali v Jablonici (1:0), tak druhá Myjava B v Jablonici v druhom kole odviet zvíťazila 0:2 a v troch jarných kolách nestratila ani jeden bod pri skóre 11:0. Ak bude chcieť Spartak Šaštín-Stráže nového lídra v jarnom rozlete pribrzdiť, túto nedeľu ho bude musieť na vlastnom trávniku v šlágri kola TJ Spartak Šaštín-Stráže – Spartak Myjava B zdolať a znížiť tak náskok bielo-čiernych na dva body. Ambície aktuálneho lídra súťaže boli pritom pred sezónou otázne, pretože mladučký tím skladali na Kopaniciach pre krajskú súťaž až keď bolo definitívne isté, že obnovená šiesta liga Západ sa bude naozaj hrať aj v mestskej časti Myjavy v Turej Lúke, ktorá, mimochodom, hrala pred rokmi dokonca tretiu ligu. „Základom nového mužstva boli odchovanci Spartaka Myjava, ktorých sme stiahli z hosťovaní v iných kluboch, tiež druholigoví dorastenci, ktorí v lete prešli do mužskej kategórie,“ približuje tréner Spartaka Myjava B Dalibor Dubovský, ktorý dostal - ako dlhoročný tréner prvoligových žiakov a potom druholigových dorastencov Spartaka - od vedenia klubu za úlohu poskladať mužstvo pre šiestu ligu. Mladučký tím, ktorého vekový priemer „kazí“ jedine 45-ročný tvorca hry Stanislav Šarudi, sa rýchlo oťukal a na nedeľňajší ťahák kola pôjde nielen v psychologickej výhode, ale aj v role mierneho favorita. 

Rýchlo si získali povesť silného súpera 

V úvode sezóny pritom podľahli kopaničiari doma v Turej Lúke práve Spartaku Stráže 1:3. „Dovolím si povedať, že v tom zápase sme boli celkovo lepší, doplatili sme však na slabší deň brankára a dostali tri pomerne lacné góly, no jedným dychom dodám, že mužstvo vtedy pozahadzovalo priveľa šancí. Tá prehra naozaj mrzela.“ Myjavské béčko si rýchlo získalo povesť silného súpera, veď do jeho kádra sa vrátili odchovanci, ktorí hrali solídne súťaže napríklad za Vrbové, český Přerov, Nové Mesto nad Váhom či Brezovú pod Bradlom. „Vekový priemer nášho mužstva je 22 rokov, navyšuje nám ho len 45-ročný Stanislav Šarudi, ktorý hrá stredného záložníka a ktorý je na ihrisku mojou predĺženou rukou. V úvode sezóny chvíľu trvalo kým si aj tí najmladší zvykli na mužský futbal, no teraz sú všetci platnými hráčmi. Samozrejme, ako B mužstvo druholigového Spartaka sme v prípade potreby rozohratia sa jedného či dvoch áčkarov ich museli v zápase postaviť. Vo väčšine stretnutí sme hrali dobrý futbal, no body nám niekedy aj utiekli pomedzi prsty. Chlapci sú mladí, chyby si však uvedomujú a hlavné je, že sa učia.“ 

Spartak Myjava B – aktuálny líder VI. ligy Západ. Foto: Beata Tokošová
Spartak Myjava B – aktuálny líder VI. ligy Západ. Foto: Beata Tokošová

Jarný štart: deväť bodov a skóre 11:0 

Jesenný vicemajster mal parádny vstup do odvetnej časti, keď v troch zápasoch získal deväť bodov so skóre 11:0. „Mali sme dobrú zimnú prípravu v ideálnych podmienkach v areáli Spartaka Myjava, kde mali hráči k dispozícii umelú trávu a všetko potrebné. Dlhodobo sa nám však v zime zranili dvaja najlepší útočníci Lukáš Liška a Jakub Halabrín, preto sme museli situáciu riešiť a vrátili sa Tomáš Zmeko z Vrbového a Marko Kunka z Přerova.“ Šiestoligista v príprave zdolal napríklad aj Rohožník zo štvrtej bratislavskej ligy 4:0. „Čo sa týka prvých troch jarných kôl, myslím si, že sme bodovali úplne zaslúžene, súperov sme mali primerane zmapovaných a v ničom nás neprekvapili,“ spokojne sumarizuje bývalý hráč treťoligovej Myjavy a potom aj treťoligovej Turej Lúky Dalibor Dubovský. 

Vpredu v žltom (zľava) futbalisti béčka Myjavy Marko Kunka a Marek Tomka. Foto: Spartak Myjava
Vpredu v žltom (zľava) futbalisti béčka Myjavy Marko Kunka a Marek Tomka. Foto: Spartak Myjava

V nedeľu ťahák Spartak Stráže – Spartak Myjava B 

Najbližšiu nedeľu však čaká lídra súťaže dôležité a ťažké stretnutie z hľadiska ďalšieho vývoja v boji o šiestoligový titul v Šaštíne-Strážoch proti druhému Spartaku. „V súťaži sú ale aj ďalšie kvalitné mužstvá, navyše, na prvého sa bude chcieť vytiahnuť každý. Sme si vedomí ambícií Stráží, isté preto je, že v šesťbodovom stretnutí nás budú chcieť poraziť a bodovo sa priblížiť. Ich mužstvo však máme dostatočne naštudované a verím, že ten zápas zvládneme.“ Čo môže teda na trávniku rozhodovať, znie otázka. „Stráže majú v mužstve niektoré individuality, ktoré sa budeme snažiť dostať mimo zápasového deja, ale celková kvalita by mala byť na našej strane.“ Druholigová Myjava hrá deň predtým v Považskej Bystrici, neuvažuje kouč nad posilami z áčka? „Nie, za nás chodia hrať iba dvaja hráči z lavičky s minimálnou minutážou v druhej lige Dominik Martišiak a Pavol Sivák. Žiadnu posilu zo základnej zostavy A tímu žiadať nebudem,“ povedal bez zaváhania lodivod Dubovský. Aké sú teda ciele Spartaka Myjava B? „Útočným futbalom chceme baviť našich divákov a v tabuľke sa pohybovať na čo najvyšších priečkach. Tiež je našim cieľom, aby sa hráči výkonnostne posúvali neustále vyššie.“ Ak by mužstvo súťaž vyhralo, išlo by do piatej ligy, zaujíma futbalové okolie. „To je otázka v prvom rade na majiteľov klubu, do konca je ale ešte ďaleko a stať sa môže čokoľvek. Našou úlohou je, získať čo možno najviac bodov a skončiť čo najvyššie.“ V blížiacom sa šlágri kola v Strážach sa bude tréner spoliehať aj na najväčšie opory Dalibora Dubovského, Lukáša Kodaja, Slavomíra Gálika či ďalších. Motivácia však v nedeľu nebude určite chýbať nikomu, kto vybehne proti druhému mužstvu tabuľky. Ak by totiž kopaničiari na Záhorí naozaj uspeli a na jar zostali stopercentní, ich postavenie v súťaži by bolo už dominantné. 

Hráči prvého mužstva VI. ligy Západ Myjavy B (sprava) Kristián Koníček, Tomáš Zmeko (číslo 12) a Šimon Mareček. Foto: Spartak Myjava
Hráči prvého mužstva VI. ligy Západ Myjavy B (sprava) Kristián Koníček, Tomáš Zmeko (číslo 12) a Šimon Mareček. Foto: Spartak Myjava

Nálada je bojovná, chceme tri body 

Spartaku Šaštín-Stráže sa web ZsFZ venoval v predjarnom seriáli „Poloviční majstri“, u trénera Lukáša Bajana sme pred magnetom 17. kola zisťovali, aká je aktuálna situácia v tábore domácich. Stráže v prvom jarnom kole doma iba remizovali s Mokrým Hájom 1:1, potom zvíťazili 0:1 v Radimove, ale v minulom kole prehrali 1:0 v Jablonici, kde nedokázali zareagovať na gól do šatne. „Zápas v Jablonici sme výsledkovo nezvládli a zákonite prišli o dôležité body, ktoré nám môžu chýbať.“ Jesenný líder strelil na jar iba dva góly, o ktoré sa postaral najlepší strelec mužstva Marek Biksadský. „Práve efektivita našej ofenzívy sa vytratila, vytvoríme si tlak aj šance, ale produktivita chýba. V týždni sme si k tomu v kabíne niečo povedali a verím, že proti béčku Myjavy sa to zmení. Hoci je to kvalitný súper, v nedeľu sa musíme zomknúť, bojovať jeden za druhého a ísť za víťazstvom. Jednoducho, potrebujeme zabodovať, pretože súper by nám mohol ujsť až na osem bodov. Inak, chýr, ktorý o Myjavčanoch a ich ambíciách ide, sa im zatiaľ darí plniť do bodky. Každopádne však, nálada v našom mužstve je vyslovene bojovná, čo je prvým predpokladom, aby sme kľúčový zápas zvládli. Až na zraneného Róberta Slováka nastúpime v kompletnom zložení.“ V nedeľu o 16. hodine by to mala byť v Strážach návšteva kola. „Pozvánka je jasná, hrá prvý s druhým, tak si myslím, že divákov to priláka,“ zakončil tréner TJ Spartak Šaštín-Stráže Lukáš Bajan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: