Správy

Šiestoligový kanonier Marek Tóth dal väčšiu polovicu gólov celého mužstva

Najlepší strelec VI. ligy Východ Marek Tóth zo Starého Tekova.
Najlepší strelec VI. ligy Východ Marek Tóth zo Starého Tekova. (Autor: ŠK Sokol Starý Tekov)
Marián Dragúň|2. máj 2023 o 10:50

Góly sú korením futbalu a hráči, ktorí dokážu pretaviť robotu celého mužstva až do gólovej koncovky sú vysoko cenení. Päť šiestych líg na Západnom Slovensku má aktuálne jedného z najproduktívnejších strelcov v skupine Východ. Obojnohému Marekovi Tóthovi štatistiky uvádzajú priemer 1,2 gólu na zápas.

Útočník Marek Tóth dal za svoj ŠK Sokol Starý Tekov v šiestej lige Východ MEVA v devätnástich doterajších kolách 23 gólov, čo je v priemere 1,2 gólu na zápas. Vyhlásený ostrostrelec MFK Alekšince Lukáš Trnka, ktorý sa pred touto sezónou vrátil z konkurenčného Bábu, strelil v šiestej lige Stred doteraz už 26 gólov, no v šestnásťčlennej súťaži na ne „spotreboval“ o štyri kolá viac. Dôležitému hráčovi Alekšiniec natiahli v sobotňajšom stretnutí v Nitre na Chrenovej aj kapitánsku pásku a k cennému víťazstvu 2:6 prispel gólostroj Trnka dvomi presnými zásahmi. V skupine Sever je po devätnástich kolách najproduktívnejší s 22 gólmi Patrik Lukáč z Považana Pruské, v šiestej lige Západ sú priebežne najlepší 17-góloví Peter Vaško z OFK Mokrý Háj a Marek Šustek z Hlbokého, no a v skupine Juh je to Ľudovít Németh, kanonier vedúcich Kostolných Kračian, ktorý zaznamenal v 21 doterajších kolách 14 presných zásahov. Dvadsaťštyriročný hrot Tekovčanov Marek Tóth strelil dokonca väčšiu polovicu gólov svojho mužstva - dvadsaťtri zo štyridsaťjeden - jeho tím je pritom v krajskej súťaži aktuálne nováčikom, no v celkovej bilancii si trúfa až na tridsaťdva gólov. Rodáka z Tlmáč, kde futbal - kvôli sporom o pozemky pod štadiónom - pred rokmi nadobro zakapal, vozil otec od piatich rokov na tréningy do okresných Levíc. „Potom som išiel ako starší žiak do FC ViOn Zlaté Moravce a už ako dorastenec som sa vrátil do Levíc,“ začal s opisom futbalového životopisu. „Neskôr som prestúpil do Kozároviec, lenže trénerom v A tíme mužov sa nepozdávalo, že som hral aktívne aj futsal za Levice, tak som nakoniec odišiel.“ 

Cenný gól V. Kýru, najťažší zápas s Bánovom 

Pred nedeľňajším zápasom štvrtého Starého Tekova na pôde ôsmej Lipovej delilo 22-gólového Mareka Tótha pred druhým v poradí strelcov Petrom Tran Ahnom (16) z vedúcich Šiah šesť gólov. Na delenom treťom mieste nasledovali 14-góloví Tomáš Verbír z Veľkého Kýra, Roman Kovács zo Svodína či Sevastian Torres zo Šiah. Sokoli z Tekova ťahali parádnu sedemzápasovú šnúru bez porážky, keď naposledy prehrali ešte v jesennom 11. kole v prvých Tvrdošovciach (2:0). „Mužstvo tvorí skvelá partia, ale hlavné je, že dobre trénujeme. V súťaži si ako nováčik trúfame na každého súpera, no a čo sa týka jarnej časti, trochu ma mrzí snáď iba zápas v Podlužanoch, kde som mohol po dobrej prihrávke zvýšiť na 0:2, no trafil som iba žrď a nakoniec domáci vyrovnali.“ Dodajme, že v levickom okresnom derby pred 250 divákmi v 17. kole Podlužany – Starý Tekov viedli hostia 0:1 práve po góle Mareka Tótha, no body sa nakoniec delili po konečnom rezultáte 1:1. „Futbal mi chutí, trénujem rád a verím, že forma vydrží čo možno najdlhšie.“ V 15. kole strelil hrot Tekovčanov v stretnutí Mužla – Starý Tekov (0:6) dokonca päť gólov, z toho jeden expresne rýchly. „V Mužli som vystihol malú domov už asi v dvadsiatej sekunde zápasu, domáci sa snažili v druhom polčase za stavu 0:2 s výsledkom niečo urobiť, začali hru otvárať, ja som dostával dobré lopty do otvorenej obrany a už to išlo,“ usmial sa najlepší strelec šiestej ligy Východ, ktorý považuje doteraz za najcennejší gól, ten v domácom zápase s tretím Veľkým Kýrom, keď zvyšoval v druhom polčase na 2:0 a hostia o minútu znížili na konečných 2:1. „Za najťažší zápas v jarnej časti však považujem ten domáci s Bánovom, ktorý má naozaj kvalitné mužstvo. Každý jeho hráč vedel, čo urobiť s loptou a boli sme radi, že sa nám po prestávke podarilo aspoň vyrovnať,“ obzrel sa za stretnutím 14. kola Starý Tekov – Bánov 1:1, v ktorom hostia viedli od 10. minúty a gólové vykúpenie domácich prišlo až po obrátke. 

Zo zápasu 16. kola Starý Tekov – Veľký Kýr (2:1) Marek Tóth vo výskoku s číslom 17. Foto: ŠK Sokol Starý Tekov
Zo zápasu 16. kola Starý Tekov – Veľký Kýr (2:1) Marek Tóth vo výskoku s číslom 17. Foto: ŠK Sokol Starý Tekov

Trúfa si na 32 gólov a aj na vyššiu súťaž 

Na koľko gólov si v sezóne trúfa Marek Tóth, ktorého najväčšou devízou je obojnohosť a správny výber miesta, znela otázka zväzového webu. „Verím, že ak sa mi budú vyhýbať zranenia, tak tých tridsaťdva gólov by som mohol dať.“ To by znamenalo 1,2 gólu na zápas. „No a čo sa týka konečného umiestnenia mužstva, spokojný by som bol s piatym-šiestym miestom,“ čo by nebolo pre nováčika zlé vysvedčenie. Trúfol by si 24-ročný šiestoligový kanonier na vyššiu súťaž? „Ak by taká ponuka naozaj prišla - a hlavne ma oslovila - tak áno, ale dopredu by som nesľuboval nikomu nič." 

V Lipovej vyrovnal, mohol aj rozhodnúť 

OŠK Lipová – ŠK Sokol Starý Tekov 1:1 (1:0), 31. Dávid Stacho – 58. Marek Tóth. 

Lipová nedala v dvoch predchádzajúcich kolách gól, preto sa v stretnutí dvoch vyrovnaných súperov čakal v úvode povestný tlak domácich. Ten však neprichádzal, obrana pod taktovkou 42-ročnej opory Petra Poláčeka, ktorý sa vrátil po absolvovaní rozlúčkového zápasu, kanoniera Mareka Tótha neraz zdvojovala a hlavne, šikovne chytala do ofsajdovej pasce. Tekovčania nastrelili z ničoho nič brvno, „hore“ však nechali iba svojho zakončovateľa, ktorý sa však proti sústredeným zadákom do prestávky osamotený nepresadil. Naopak, domácich poslal po dlhom centri presnou hlavičkou do vedenia svojim ôsmym gólom skúsený Dávid Stacho. Tréner Starého Tekova Peter Najner po obrátke posilnil ofenzívu, Marek Tóth dostal viac priestoru a v 58. minúte od zimnej posily Jakuba Švirika aj prihrávku po zemi pred šestnástku, s ktorou naložil po svojom a chladnokrvne k žrdi nedal Samuelovi Švajdovi žiadnu šancu – 1:1. Hra dostala obojstranne spád, hostia hľadali v šestnástke najmä svoj hrot, ktorý našiel na rohu malého vápna striedajúci rýchlik Damian Hostinský. Marek Tóth z voleja prudko zakončil, lopta však tesne minula bližší vinkel a body sa delili. 

Kanonier Starého Tekova Marek Tóth na archívnom zábere. Foto: Archív M.T./Ján Jančo
Kanonier Starého Tekova Marek Tóth na archívnom zábere. Foto: Archív M.T./Ján Jančo

Pred druhým Tran Ahnom zvýšil náskok 

Po remíze 1:1 v Lipovej natiahol Starý Tekov svoju sériu bez prehry už na úctyhodných osem stretnutí. „Pre nás to bol ťažký zápas, domáci boli nachystaní a prakticky do ničoho nás nepúšťali. Dvakrát som si loptu skúšal zaseknúť cez stopéra na ľavú nohu, lenže som to nedotiahol do konca,“ začal s hodnotením Marek Tóth. „Museli sme skúšať aspoň brejky, našťastie, jeden nám vyšiel a je z toho, myslím si, pre oboch spravodlivá remíza. Pri vyrovnávajúcom góle na konečných 1:1 predviedol nevídanú rozvahu, až chladnokrvnosť. „Dostal som dobrú prihrávku medzi stopérov, loptu som naviedol pred brankára, ktorý sa trochu rozkýval, väčšinou čakajú strelu po ľavej ruke, tak som to dal do opačnej strany a bol z toho gól.“ Po centri skúseného Damiana Hostinského mal 23-gólový zakončovateľ na pravej nohe aj rozhodnutie. „Naozaj to bol center do dobrého priestoru, loptu som však netrafil úplne čisto a bránu minula,“ povedal aktuálne najlepší strelec šiestej ligy Východ, ktorý zvýšil náskok pred druhým Šahanom Petrom Tran Ahnom na sedem gólov. 

Túto nedeľu derby Starý Tekov - Šahy 

Už v najbližšom kole sa hrá okresné derby stretnutie ŠK Sokol Starý Tekov – FK Slovan Šahy. „Doma je doma, malo by prísť veľa divákov, tak dúfam, že to bude dobrý zápas. Na Šahy si trúfame, mne motivácia určite chýbať nebude, preto verím, že proti favoritovi nejaké body či bod získame. Na jar hráme dobre, preto si myslím, že ak v týždni na tréningoch niečo ešte nacvičíme a v samotnom zápase podáme optimálny výkon, tak to budú mať favorizované Šahy u nás ťažké.“ A proti 23-gólovému útočníkovi to môže mať v nedeľu ťažké aj brazílsky stopér Slovana Šahy Erenilsom Pereira. „Tri kolá pred koncom k nám príde aj ďalší favorit na celkové prvenstvo z Tvrdošoviec, ktorému určite tiež nedarujeme nič zadarmo a pôjdeme minimálne za bodom,“ zakončil šiestoligový top kanonier. Dodáme, že nedeľňajší šláger jari Šahy – Tvrdošovce skončil víťazstvom hostí 2:4.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: