Peter Pokorný: Vždy som chcel odovzdať mužstvu čo najviac

Iveta Šodelová|24. máj 2019 o 09:55

Rozhovor s talentovaným reprezentantom Slovenska

(Zdroj: redbullsalzburg.at)

Má len 17 rokov, no už má na svojom konte 3 štarty za slovenskú „dvadsaťjednotku“, v ktorých stihol zaknihovať i jeden presný zásah. Peter Pokorný momentálne pôsobí u našich západných susedov v klube FC Liefering, čo je rezerva slávneho Redbullu Salzburg. Defenzívny univerzál sa stal v prebiehajúcej sezóne druhej najvyššej rakúskej ligy pevnou súčasťou zostavy trénera Janusza Góra. Trenčiansky odchovanec si v rozhovore pre zsfz.sk zaspomínal na pôsobenia v regionálnych výberoch až po účinkovanie na reprezentačnej úrovni. 

Peter, ako si spomínate na vaše prvé futbalové kroky?

Presne si viem vybaviť svoj prvý tréning. Prišiel som medzi chalanov, niekto mi zobral loptu a ja som sa rozplakal. (smiech) Od ďalšieho tréningu ma začal futbal robiť šťastným a tak je to až dodnes. Musím povedať, že AS Trenčín mi dal veľmi veľa už od začiatku rozvoja kariéry, pretože klub pracuje s mládežou veľmi kvalitne. Posledné roky pod vedením Juraja Ančica mi dali bezpochyby najviac. Zdokonalil som sa futbalovo, mentálne i fyzicky.

Váš talent neušiel v žiackom veku ani pozornosti trénerov výberu Západoslovenského futbalového zväzu. S akými pocitmi ste nastupovali za tento celok?

Spomínam si, že v tej dobe to každý mladý futbalista bral ako niečo výnimočné. Nepochybujem, že je to tak aj teraz. Vždy, keď vyšla nominácia, som sa na zraz veľmi tešil, pretože to bola úplne iná konfrontácia ako v klube. Západný región mal veľmi kvalitný tím a stále i má. Dodnes hráva väčšina mojich rovesníkov na vysokej úrovni, pričom na poslednom turnaji za výber ZsFZ sme tuším aj vyhrali nejaký turnaj. Väčšina z nás sa následne dostala aj do prvej nominácie slovenskej reprezentácie do 15 rokov, čo svedčí o tom, ako sú regionálne výbery sledované. 

(Zdroj: Peter Pokorný)

Výber ste dokonca viedli k víťazstvám aj s kapitánskym céčkom na rukáve, aký to bol pocit?

Posledný rok ma tréneri zvolili za kapitána výberu. Veľmi som si to v tej dobe vážil a snažil som sa to oplatiť ako trénerom, tak i mužstvu. Mojou úlohou bolo povzbudzovať chalanov a správne ich motivovať na zápas. Logicky to ale motivovalo aj mňa, vždy som chcel odovzdať mužstvu čo najviac.

Odniesli ste si niečo z týchto zrazov aj do vašej profesionálnej kariéry?

Určite áno, ale ešte nadviažem na kapitánsku pásku, tá mi dodala potrebné sebavedomie. Ďalej to bola jednoznačne skvelá partia a kamaráti, ktorí mi zostanú na celý život. Regionálne turnaje boli pre nás veľmi prestížne, ba dokonca každý duel bol dôležitý. Bola to pre mňa česť a obrovská skúsenosť hrať za výber západu.

O niekoľko rokov neskôr ste debutovali v pomerne mladom veku v reprezentácii do 21 rokov, čo k tomu dodať?

Je to pre mňa veľká pocta a vážim si, že mi tréner Guľa dal už viacero príležitostí pod jeho vedením. Snažil som sa hrať čo najlepšie a odvďačiť sa trénerom za možnosť nastúpiť v drese s dvojkrížom na hrudi. Každú jednu nomináciu či už v reprezentáciách alebo výberoch si nesmierne vážim a som hrdý na to, že môžem reprezentovať Slovensko.

(Zdroj: TASR // Pokorný (22) strelil premierový gól za dvadsaťjednotku proti Grécku)

Prejdime na klubový futbal. Akú úroveň má druhá najvyššia rakúska súťaž?

Druhá rakúska liga je nesmierne náročná po fyzickej stránke. Je v nej veľmi veľa robustných a skúsených hráčov. Množstvo zápasov hráme do zavretej obrany, pričom súperi väčšinou čakajú na protiútoky. Keďže sme mladý tím, dáva nám to neskutočne veľa v ďalšom rozvoji. Naberáme skúsenosti a hernú prax, čo je správne, pretože pre mladého futbalistu je najdôležitejšie, aby pravidelne hrával.

(Zdroj: Peter Pokorný)

V prebiehajúcej sezóne ste doposiaľ odohrali 21 stretnutí za Liefering, pričom ste v zostave chýbali iba šesťkrát. Redbull Salzburg s vami zrejme i preto podpísal kontrakt na 5 rokov s možnosťou debutovať už v nadchádzajúcom ročníku. Aké sú vaše plány v najbližšom období? 

V prvom rade je pre mňa poctou hrávať v klube s takým zvučným menom, akým je Redbull Salzburg. Som šťastný a zároveň vďačný, že klub a vedenie mi veria a ponúkli mi dlhoročnú spoluprácu. Beriem to ako určitú formu odmeny za poldruharočnú tvrdú drinu. Som rád, že sa mi podarilo dopracovať až sem a budem bojovať zo všetkých síl, aby som sa postupne prebojoval do prvého tímu a neskôr sa aj začlenil do hlavného kádra. Mám jasný cieľ, za ktorým si dennodenne idem.

(Zdroj: redbullsalzburg.at)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: