Správy

III. liga Západ: Belušu čaká futbalový sviatok, privíta Dunajskú Stredu

Martina Radošovská|28. aug 2018 o 23:40

Beluša zažila cez letnú prestávku hektické obdobie. Po tom, ako sa ocitli medzi zostupujúcimi mužstvami z III. ligy, sa vedenie klubu rozhodlo vsadiť na novú filozofiu. S novým trénerom prišiel aj nový impulz, nastali výrazné obmeny kádra a napokon sa do Beluše prinavrátila aj tretia liga. S motiváciou, ktorej je v mužstve momentálne dostatok, sa dostavili aj prvé úspechy a na Belušu čaká veľká výzva v podobe ligového mužstva z Dunajskej Stredy.

Na trénerskú lavičku zasadol Dušan Kramlík, ktorý minulú sezónu koučoval Nové Mesto nad Váhom: „Cítil som určitú potrebu zmeny, viac-menej som bol rozhodnutý, že si od futbalu na chvíľu oddýchnem. Potom však prišla ponuka z Beluše, kde som sa stretol s prezidentom klubu pánom Pagáčom. Sadli sme si nielen po futbalovej, ale aj po ľudskej stránke, slovo dalo slovo a myslím, že sme sa aj veľmi rýchlo dohodli,“ popisuje svoju cestu do Beluše Dušan Kramlík. Beluša pre neho nebola neznámou, ako sám dodáva, často navštevoval okolité zápasy, navyše niektorých hráčov trénoval už v dubnickej juniorke.

Okrem trénerskej zmeny však prišlo aj k výraznej obmene kádra, pričom z pôvodného mužstva zostalo iba deväť hráčov: Matej Gorelka, Peter Mišutka, Jozef Ciesar, Marek Mišák, Adam Bielik, Peter Gažo, Michal Hrenák, Branislav Ďuriš a Erik Novisedlák. S ostatnými hráčmi klub ukončil spoluprácu. Pri posilnení mužstva vsadili na mladú krv z okolia, ako Oliver Oravec, Andrej Ambrož, Roman Gašpar, Patrik Meliš, Lukáš Čačko, Miroslav Bičan, Medard Vangel a Timotej Janček. Pribudli však aj Andrej Bulejčík, Tomáš Rybanský, Marek Binka, Timotej Ciesar a Martin Hrubo, ktorí sú odchovancami z dorastu.

„V Beluši momentálne dominujú hráči, ktorí sú narodení v roku 1999 a 1998, čo si myslím, že je v mužskej kategórii na Slovensku veľmi ojedinelé. Pre ľudí v Beluši, či už divákov, alebo tých, ktorí sa vo futbale angažujú, ako aj pre samotného majiteľa klubu, boli tieto zmeny možno trochu šokujúce, no s touto filozofiou sa stotožnili. Ja osobne robím rád s mladými hráčmi, dávam im šancu a vidím v nich perspektívu do budúcna. Nikdy som sa toho nebál a ani sa báť nebudem,“ popísal situáciu v mužstve Kramlík. Výrazné zmeny kádra nemali súvislosť s vypadnutím Beluše do IV. ligy, skôr išlo o reštart futbalu v obci. „Na spomínané zmeny nemalo absolútne žiadny vplyv to, či sa bude v Beluši hrať štvrtá, alebo tretia liga, vedenie klubu chcelo urobiť niečo nové, iné, čo tu predtým nebolo. Cez leto sme boli stotožnení s tým, že sa bude hrať IV. liga, a tieto zmeny by sa udiali tak, či tak,“ zdôvodnil tréner.

A ako je Dušan Kramlík spokojný s momentálnym zložením kádra? „S kádrom som spokojný, samozrejme, že každý tréner chce mať mužstvo zložené čo najlepšie, ale u mňa je dôležité najmä to, že môžem hráčov zlepšovať. Či už ide o nových hráčov, alebo aj tých, ktorí boli súčasťou predchádzajúceho mužstva, všetci majú záujem na sebe pracovať, čo dokazujú aj na tréningoch, kde idú naplno. Snažíme sa dávať šancu všetkým hráčom, bez ohľadu na nejaké výsledky, prvoradé je, aby sme ich posúvali po výkonnostnej stránke a práve to ma napĺňa.“

Beluša si v úvodných kolách vybojovala výhru s rezervou Zlatých Moraviec (2:1), bezgólovú remízu so Spartakom Trnava B a v poslednom kole deklasovala Nové Zámky (7:0). „Všetky zápasy nám niečo ukázali. So Zlatými Moravcami „B“ nám mužstvo ukázalo kvalitu a to, že keď hrá v tempe, dokáže byť nebezpečné. S Trnavou sme si v závere zápasu siahli na dno síl, čo nám zas ukázalo, že mužstvo má aj obrovský charakter a dokáže sa zomknúť v ťažkých situáciách. Čo mi však v týchto zápasoch chýbalo bola efektivita a premieňanie šancí, pretože k mladému futbalu patria góly, čo sme si ale vynahradili v poslednom zápase s Novými Zámkami.“ V nasledujúcom kole vycestuje Beluša do Nového Mesta nad Váhom.

Onedlho si v obci vychutnajú futbalový sviatok. Vďaka dvom úspešným kolám v Slovnaft Cup-e (Brvnište – Beluša 0:2, Podmanín – Beluša 0:2) Beluša privíta ligového súpera z Dunajskej Stredy. „Bola to pre mňa najťažšia úloha, museli sme sa prehrýzť cez dve kolá, a priznám sa, že to bol pre mňa obrovský záväzok. O to viac som však rád, že sa nám ho podarilo splniť pre divákov a ľudí, ktorí v Beluši robia futbal a myslím si, že sa majú na čo tešiť. Dunajská Streda dnes patrí k tomu lepšiemu, čo slovenský futbal ponúka, aj čo sa týka hráčskeho kádra, či toho fanúšikovského. Nebude to jednoduché, ale chceli sme to, bojovali sme o to, tešíme sa na to, určite si tento zápas vychutnáme a posnažíme sa Dunajskú Stredu čo najviac potrápiť.“ Stretnutie je na programe 26. septembra 2018 o 16:00.

Na otázku súvisiacu s ambíciami Beluše v novom súťažnom ročníku, nezaznela od trénera Kramlíka jednoznačná odpoveď, čomu sa však vzhľadom na viaceré zmeny nemožno čudovať. „Zameriavame sa na tréningy, zlepšovanie hráčov a necháme sa prekvapiť. Zatiaľ ideme od zápasu k zápasu a keď prejdeme celou jesennou časťou, uvidíme nielen našu reálnu silu, ale aj silu ostatných mužstiev a podľa toho si stanovíme ciele do jarnej časti. Pochopiteľne, chceme vyhrávať, no v prvom rade sa chceme zlepšovať,“ dodal Kramlík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: