Zbohom, Martin Babin!

8. nov 2020 o 22:00

Navždy odišiel strelec historicky prvého gólu FC Chemlon Humenné v Mars superlige.

Humenskú futbalovú verejnosť zasiahla vo štvrtok 5. novembra 2020 smutná správa. S ľútosťou oznamujeme, že nás vo veku 50 rokov navždy opustil Martin Babin. V histórii humenského futbalu ostane jeho meno navždy zapísané.

Bolo 14. augusta 1993. FC Chemlon Humenné vstúpil do 1. ročníka Slovenskej futbalovej ligy a práve Martin Babin vtedy strelil prvý humenský marssuperligový gól. V stretnutí Inter – Humenné (3:2) bežala 70. minúta.

Humenský rodák futbalovo začínal pod krídlami Jozefa Šveca, už súťažne ho v žiackej kategórii viedol Jozef Teiner. Ako štrnásťročný bol vo výbere Východoslovenského kraja, v pätnástich si obliekol reprezentačný dres Československa! Spoluhráčmi mu boli napríklad aj Karol Praženica, Noro Dikacz, Norbert Holec či Erik Hrnčár. Hral tiež reprezentačne za 20-ku, ktorú trénersky viedol Dušan Radolský. Vo farbách Spartaka Vihorlat Snina sa stal dvakrát najlepším strelcom I. dorasteneckej ligy. Určite aj táto vizitka ho na prahu dospelosti nominovala medzi najlepšiu desiatku športovcov humenského okresu.

V sobotu 14. augusta 1993 stretnutie Inter Bratislava – Chemlon Humenné.

„Doslova sa nám niektorí Interisti smiali do tváre, že „východňare“ prišli do Bratislavy a podobne. Za stavu 3:0 už oslavovali víťazstvo, ale keď bolo 3:2 a do konca ešte pätnásť minút nebolo im všetko jedno,“ boli slová Martina Babina.


Inter – Humenné 3:2 (1:0)

Góly: 19. Luhový, 49. Stojka, 50. Obšitník – 70. Babin, 74. Hajdučko.

ŽK: Rupec - Sivý, Hajdučko

R: Gádoši

D: 2 533

Inter: L. Molnár – Moravec – Rupec, Rehák (70. Vašík), Schulz – Sluka, Mráz, Obšitník, Solár (73. Prokop) – Stojka, Ľ. Luhový.

Chemlon: Šanta – Labun – Kopáč, Dzúrik, Krivjančin – Hajdučko, Kosiar, Wikarski (70. Lieskovský), Sivý – Soták (55. Babin), Kavka.

Ako padol prvý humenský gól v najvyššej súťaži?

„Tečovaná strela, ani neviem, kto ju od nás vypálil, lopta sa mi zrazu zjavila nad hlavou, padala mi k nohe a ja pravák, ktorý mal ľavačku vo futbale iba na behanie, som vypálil – bum, lopta v sieti a Molnár ma chytil za hlavu.“

Martin Babin si napokon pripísal 21 štartov v Mars superlige.

Česť jeho pamiatke!

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: