Už nie je priestor na luxus

Šéfredaktor|9. mar 2018 o 00:00

Aj D. Keresteš naznačil, že kvôli gólom treba urobiť maximum

Koniec pohody, začína sa obdobie stresu. To je stručná, ale o to výstižnejšia charakteristika nadstavbovej časti najvyššej futbalovej súťaže. V nej - ako je známe - sa účastníci predstavia v dvoch skupinách. Východoslovenského fanúšika zaujíma hlavne to, ako sa budú rysovať boje v slabšej šestke. V nej totiž figurujú obaja zástupcovia - Tatran Prešov i MFK Zemplín Michalovce. Hoci bodový kapitál Michalovčanov neradno preceňovať, predsa len viac to majú nahnuté Šarišania, ktorí skončili po základnej fáze na poslednej priečke, keď sa nechali v záverečnom kole dlhodobej časti preskočiť Senicou.

Na zopakovanie: Mužstvá si prenášajú nazbierané body do nadstavby - zápolení o záchranu. Tím, ktorý obsadí posledné miesto po skončení ročníka, automaticky vypadáva, predposledný účastník absolvuje baráž so súperom, ktorý sa v II. lige umiestni na druhej pozícii. Pravda, za predpokladu, že splní podmienky ÚLK na štart medzi elitou. Bez toho, aby sme podcenili možnosti Tatrana, predsa len reálne to momentálne vyzerá skôr na to, že Prešovčania budú poškuľovať najmä po predposlednej priečke. Pravda, všetko môže byť nakoniec inak, lebo strata zase nie je až taká, ktorá by sa nedala dostihnúť. Veľa naznačí už úvodné kolo bojov o záchranu a v ňom sa uskutoční iste zaujímavé derby východniarov na michalovskom štadióne. Prešovčania na jar dosiaľ neskórovali a to je pre nich značná výstraha. Ešte väčšia než skutočnosť, že dosiaľ ani nevyhrali, hoci na prvý pohľad jedno podmieňuje druhé. Ostatná remíza s Ružomberkom by zverencov trénera Mišovca mohla nakopnúť k tomu, aby sa pokúsili prelomiť akúsi kliatbu.

Hrali sme s dobrým súperom, takže remíza bola cenná, ale je pravda tiež to, že sme si nevypracovali ktovieaké šance. Po zmene strán sme sa stiahli a súper pritlačil. Aj zásluhou kvalitných hráčov, ktorí neustále podkurovali našej obrane a hrozili z centrov. Našťastie sme tento tlak hostí ustáli a udržali sme bezgólový stav,“ rozhovoril sa Dávid Keresteš. Priznal, že žltá karta, ktorú pomerne skoro inkasoval, ho trošku zabrzdila v agilite a nešiel do osobných súbojov s primeranou agresivitou. V druhom polčase to vyzeralo tak, akoby Prešovčanom ubúdali sily. Nepodržali sme loptu, strácali sme ju, preto nás súper pritlačil a bol rozbehnutý. Na tomto teréne sme mali hrať jednoduchšie a pomocou dlhých lôpt pokúšať sa vyťažiť čosi z brejkov.“

Na začiatku zápasu bol najbližšie ku skórovaniu Katona. Určite by sa nám hralo lepšie, keby sme dali gól. Potom sme sa iba sporadicky dostali k tomu, aby sme viac zamestnali obranu Liptákov a hrozili sme v podstate len po štandardkách. Chýbajú nám góly,“ uzavrel svoj pohľad na slabinu tento defenzívny stredopoliar. Keďže jesenný najlepší strelec Černák odišiel, sotva sa možno spoliehať na to, že by ho niekto v počte zásahov nahradil. Musí zabrať celý kolektív a je rad na viacerých, aby sa aspoň sem-tam ukázali v zakončení. Možno je pes zakopaný v slabšej koncentrácii pred bránou súperov, že nedávame góly. Treba na tréningoch viac cibriť zakončenie. Osobne sa domnievam, že treba len prelomiť začarovaný kruh, rozvlniť sieť a potom sa rozbehneme. Bodaj by sa tak stalo už v najbližšom vystúpení v Michalovciach.“

Prešovčania majú obrovský hendikep aj v tom, že domáce zápasy nehrajú pred svojimi fanúšikmi. A práve v nastávajúcom období by ich veľmi potrebovali, lebo dlhodobo im popradský štadión úžitok neprináša. Nepovedal by som, že je to nejaká osudová záležitosť, treba to brať tak, ako to je a zabojovať o postavenie, česť klubu a naše meno.“ V nastávajúcich zápoleniach sa už každá strata dvojnásobne vypomstí, nie je priestor na luxus v podobe zbytočných zaváhaní. Musíme ísť nekompromisne za bodmi, treba ich získavať podstatne viac. Inak úlohu - záchranu v lige - sa nepodarí naplniť. A či sa horšie výsledky prejavujú aj na slabnúcej pohode? Na nálade to nepridáva, lenže je na nás, aby sme si prinavrátili sebadôveru. Jedine gólmi sa to podarí. Prvý zásah bude preto kľúčový, lebo potom sa určite rozbehneme,“ dodal D. Keresteš s tým, že pokiaľ Tatran bude bodovo úspešný, nemusí sa pozerať ani na účinkovanie rivalov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: