Hlavné menu

Sila partie výrazne rástla

Šéfredaktor|28. nov 2017 o 00:00

Pekné spomienky Spišiakov na jesenné účinkovanie

Výbornú jeseň zvládli druholigoví futbalisti Spišskej Novej Vsi. Šieste miesto je toho jasným dôkazom. Hlavne deväťzápasová šnúra bez prehry zaujala a vystavila výborné vysvedčenie pre kolektív FK NOVES. Spišiaci prehrali naposledy v 8. kole v Trebišove, ale tento neúspech ich vlastne posilnil a nakopol k výkonom, po ktorých prichádzali body.

„Môžeme byť veľmi spokojní s výnimkou záverečných troch vystúpení doma, keď sme plánovali nazbierať sedem bodov, ale získali sme len päť,“ podotkol tréner Gejza Farkaš, ktorého sme opáčili, čo toto umiestnenie po prvej časti pre klub aj kolektív bude znamenať. „Ešte sme sa nebavili podrobne o vyhliadkach na budúci rok, ale určite sa k tomu  čoskoro dostaneme.“ Veľa bude záležať  aj na tom, či sa podarí udržať všetkých hráčov, lebo o niektorých je záujem z iných klubov. Zámerom je nielen zachovať status quo v kádri, ale získať aj niektoré posily do každej formácie, aby napríklad  úvod jarnej odvety, keď  mužstvo sa predstaví štyri razy na vlastnom ihrisku, vyšiel parádne.

Ako teda kouč videl svojich zverencov v uplynulom  období? „Nazdávam sa, že v spomínanej sérii zápasov bez prehry sme ukázali kvalitnú hru, a to aj v cudzom prostredí. Počínali sme si odvážne, rýchle, akcie sme ťahali kolmo na bránu súperov. Preto sme si vytvárali gólové príležitosti a vedeli sme ich aj zužitkovať. Je to dobrý odrazový mostík pre budúcoročné ťaženie. “ Kormidelník si pochvaľoval i dobrú atmosféru v partii, ktorá si drukovala.

Zaujímavé je, že začiatok ročníka nebol priaznivo naklonený, lebo zo známych dôvodov tím hral v prvých šiestich kolách na ihriskách súperov, pričom prvý raz vyhral v 4. kole.  Neboli obavy, že by to mohlo zanechať negatívnu stopu na psychike hráčov? „Boli aj také úvahy, ale mužstvo sme postupne dopĺňali, pribudli kvalitní hráči, napríklad Matič či Kubus. Škoda, že sa zranili v priebehu súťaže brazílski legionári, mohli sme byť ešte silnejší.“

G. Farkaš naznačil, že prelomovým zápasom bolo vystúpenie bolo v Šamoríne. „Odvtedy si mužstvo ohromne verilo, sebavedomie zverencov  sa dostalo na najvyššiu úroveň. Ja som však kolektívu veril, a to aj po prehre  v Trebišove a hovoril som, že výsledky musia prísť. Mimochodom, najlepšie chlapci zahrali nielen v Šamoríne, ale i doma so žilinským béčkom či s Interom tiež pred našimi divákmi.“ Pravdaže, dlho škrela prehra v Trebišove. Do prestávky boli hostia lepší, nevyužili šance, no v druhom polčase na to doplatili. „Nechápal som , čo sa deje, lebo taktika, ktorá platila dovtedy, sa odrazu zrútila.“  Stojí za zmienku, že Sp. N. Ves je druhá v tabuľke pravdy. „Nerobili sme rozdiel medzi tým, keď sme hrali doma a vonku. Máme vyrovnané formácie, hoci možno očakávame ešte viac kreatívnosti v ofenzíve. Okrem toho pri priamočiarej útočnej aktivite sa niekedy vkradne chybička do herného prejavu. Niekedy to zaškrípalo i v zakončení, no v závere jesene sme už toľko šancí, čo predtým, nemali. Lenže  mužstvo nevydrží stále hrať vynikajúco, sem-tam sa objaví pokles výkonnosti, prídu i náznaky menšej krízy, úpadok formy. Hoci sme nemali veľké výkyvy výkonnosti. udržiavali sme si stabilnú fazónu.“ Boli sme zvedaví aj na to, ktorý jednotlivec si zaslúži pochvalu za celý priebeh zápolení. G. Farkaš naznačil, že staval na kvalite a sile kolektívu, pričom niekedy dakto herne vytŕčal. „Výborne nám zachytal brankár Huszárik, ten si udržal primeranú výkonnosť počas celej jesene. Preto sme nedostali ani jeden školácky gól.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: