Po dobrom štarte sa už len hľadali

Šéfredaktor|10. dec 2020 o 15:10

Futbalisti Partizána Bardejov začali jesennú časť súťažného ročníka 2. ligy dobre. Prvé kolo prinieslo víťazstvo v Poprade 3:1 a aj prvé body. Napriek víťazstvu na ihrisku v problémoch sa potápajúceho súpera však na hre Partizána bolo vidieť, že mužstvo to nebude mať jednoduché.

Letnú prípravu absolvovali Bardejovčania prevažne s mladými hráčmi a skúsenejší prišli až tesne pred začiatkom súťaže. Žiaľ, nie všetci splnili očakávania. Futbalisti z Horného Šariša ešte dokázali doma zvíťaziť nad Liptovským Mikulášom. Nasledovali však tri prehry. Do konca jesennej časti dokázali Partizáni vyhrať už len raz na pôde béčka bratislavského Slovana. Po skončení jesennej časti je Partizán na 13. (zostupovom) mieste s bilanciou 14  3  5  6  11:17  14. Doma hrali 6-krát a zvíťazili len raz, štyri zápasy sa skončili remízou a jeden víťazstvom hosťujúceho tímu. Vonku účinkovali 8-krát s bilanciou 2  1  5  6:10  7. Vladislav Palša asistent trénera Partizána vidí situáciu takto: „Túto sezónu by som v krátkosti zhodnotil ako veľmi turbulentnú. Tesne pred sezónou sme vyskladali úplne nové mužstvo, ktoré sa v priebehu sezóny spoznávalo a bolo to cítiť aj v našej hre. Čoho dôsledkom bola aj kolísavá výkonnosť. Mrzia ma hlavne domáce zápasy, v ktorých sme získali málo bodov.“

Partizáni dali v 14 zápasoch 11 gólov. To je evidentne málo. Svedčí to o nefungujúcej ofenzíve a je nutné povedať, že Bardejovčania toho smerom dopredu veľa neukázali. Evidentne nefungoval stred poľa v ktorom chýbali tvoriví hráči. Túto úlohu mal prevziať Filip Serečin. Tomu sa však v Bardejove nedarilo. Prišli zranenia i slabšie výkony a Serečin súťaž nedohral. Náhrada sa nenašla ani medzi novopríchodzími hráčmi a tak ofenzíva viazla. Najlepším strelcom je Marko Lukáč s tromi presnými zásahmi (Serečin, Santos, Brigant po 2, Stachura, Horvath po 1).

Našťastie defenzíva fungovala o niečo lepšie a tak Bardejovčania dostali 17 gólov (z toho štyri v poslednom zápase so Žilinou B). Ale aj  v obrannej činnosti chýbala podpora stredovej formácie a tak poslednou inštanciou bol v mnohých prípadoch skúsený brankár  Ján Čikoš-Pavličko, ktorému môžu byť jeho spoluhráči vďační za pomerne málo inkasovaných gólov. Okrem Čikoš-Pavlička si absolutórium zaslúži už len Tomáš Brigant. Hráč dobre technicky vybavený hrajúci v každom zápase s vysokým nasadením.

Vladislav Palša: „Za najväčšie negatívum v našej hre z môjho pohľadu považujem hru v útočnej fáze, kde sme málo efektívni a strieľame málo gólov. Pozitívna stránka nášho družstva je hra v obrannej fáze, kde patríme medzi mužstvá s najmenším počtom inkasovaných gólov (až na posledný zápas proti Žiline).“

Žltých kariet videli Partizáni 35. Rekordmanom je Horváth s ôsmimi. Nasleduje Keresteš a Jarzebak s piatimi a Švec so štyrmi (Čikoš-Pavličko 3, Akahwakou, Elmazi, Mikolaj, Maťaš, Petko po 2). Dvakrát sa pred očami hráča Partizána začervenelo. V oboch prípadoch videl kartu Horváth.

Partizáni začali sezónu pod vedením trénera Jozefa Kukulského. V závere sezóny ho vystriedal Belgičan Hajrudin Nuhič. Aj ten však mužstvo z osobných dôvodov opustil, a tak sa dohrávalo pod vedením prvého asistenta Memisa Ozatu. Jediným z trénerov, ktorý pri mužstve vydržal celú sezónu je asistent Vladislav Palša. Jozef Kukulský v klube zostal. Je v súčasnosti trénerom B-mužstva Partizána v Bardejovskej Novej Vsi.

V druholigovom kádri sa vystriedal celý rad hráčov. Žiaľ, nie všetky posily splnili očakávanie a tak sa aj základná zostava často menila.

Marko Lukáč: „Podľa mňa v mužstve kvalita nechýba. Je to vidieť v tréningovom procese. Konkurencia je silná. Nevieme to však pretaviť na ihrisku v ligových zápasoch. Ďalším z dôvodov je to, že v každom zápase nastupujeme v inej zostave. Tréneri stále hľadajú optimálne riešenie. Každý hráč potrebuje čas, aby spoznal spoluhráčov. Každý deň na tom pracujeme.“

V drese Partizána nastúpili: Ján Čikoš-Pavličko, Dušan Dlugoš, Lukáš Horvath, Pawel Jan Jarzebak, Miroslav Mikolaj, Miroslav Keresteš, Miroslav Petko, Martin Rabik, Filip Tatar, Rastislav Švec, Viktor Maťaš, Tomáš Brigant, Šimon Stachura, Tomáš Sosňak, Ján Dzurík, Egon Elmazi, Leon Selimi, Bart Akahwakou, Andrej Stolárik, Filip Serečin, Romulo Silva Santos, Marko Lukáč, Saveliy Somov, Guyjto Marcus Renwick Mijland, Davi Lizardo. Do prípravy sa zapojili aj 16-ročný Vladimír Tvardzik a 17-ročný Hugo Šott. Vladislav Palša: „Pozitívom je aj zapájanie mladých hráčov do majstrovských zápasov.”

Bardejovčania v minulosti stavili predovšetkým na futbalistov, ktorí v Partizáne vyrástli. Jedným z príkladov je aj terajší asistent trénera Palša. V súčasnosti je v kádri osem odchovancov. Je však pravda, že väčšinou ide o mladých chlapcov a tí sa dostávali na ihrisko pomenej. Väčšinou zberali skúsenosti v B-mužstve (Sosňák, Dlugoš, Somov, Stolárik). Ďalší z odchovancov Ján Čikoš-Pavličko nastupoval pravidelne a nosil kapitánsku pásku. Príležitosť častejšie dostávali  Marko Lukáč, Šimon Stachura a Miroslav Mikolaj.

Futbalistov bardejovského Partizána čaká zimná príprava. Zostáva len dúfať, že Covid dovolí na jar v súťaži pokračovať. Futbalový zväz je pripravený aj na možnosť, že by sa už nepokračovalo. Postupujúcich i zostupujúcich možno určiť už po odohratí polovice zápasov. To by znamenalo zostup Partizána do tretej ligy. Jeden z kľúčových hráčov Ján Čikoš–Pavličko si myslí toto: „V prvom rade chceme, aby sa súťaž vôbec dohrala. V prípade jej pokračovania sa potrebujeme dostať do pokojných vôd a v tabuľke postúpiť aspoň o dve miesta vyššie.“

Vladislav Palša: „Táto sezóna bola ovplyvnená aj situáciou ohľadom Covidu 19. Aj napriek týmto udalostiam sme mali vyššie ambície a určite nie sme spokojní s aktuálnym postavením v tabuľke. Preto našou úlohou je v zimnej príprave nachystať mužstvo tak, aby sme sa v jarnej časti prezentovali atraktívnejšie futbalom a v tabuľke sa posunuli na vyššie priečky.”

Úspešnejší ako na trávniku boli Bardejovčania v hľadaní nového sponzora. V novembri po dlhých rokovaniach došlo k dohode medzi súčasným vedením klubu na čele s prezidentom klubu Stanislavom Sorokom a  Reyhanom Gülerom zo Švajčiarska. Stanislav Soroka aj naďalej zostal prezidentom FO.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: