Nováčik nemá prehnaný rešpekt

Šéfredaktor|18. júl 2018 o 00:00

Lipany privítali viaceré posily

Začiatok nového ročníka II. futbalovej ligy je predo dverami. Účastníci zápolení sú už opantaní vzrušením a najmä nováčikovia. To platí aj pre Lipany, ktoré sa v úvodnom kole stretnú s Prešovom. Nuž, možno by privítali aj iného súpera v ouvertúre, ale tréner Emil Jacko z toho žiadnu „vedu“ nerobí.

Nepovedal by som, že máme nejaký rešpekt pred nedávnym prvoligistom, skôr je to rešpekt pred značkou Tatran. Na druhej strane ihriska však bude tiež jedenásť chlapcov rovnakých ako našich. Berieme to tak, že nám tohto súpera určil žreb, takže nedá sa vyberať, hoci ide o krst ohňom. Akceptujeme túto skutočnosť, uvedomujeme si, že takto to malo byť, chystáme sa zodpovedne na premiéru,“ riekol tréner ŠK Odeva.

Na margo tvorby kádra naznačil, že sa podarilo po postupe káder udržať zväčša pokope, akurát traja borci odišli, čo bolo už vopred avizované. Hruškovi skončilo hosťovanie, Rokošný ako štátny zamestnanec dostal prácu v Bratislave a Michal Vysočan počas štúdií v Košiciach bude hrať za tunajší univerzitný klub. Naopak, na súpisku sa dostali viacerí noví hráči. Teší ma, že sme získali adeptov hlavne na posty, ktoré nás tlačili. Konkrétne na hrot pribudol Vilkovský zo Spišskej Novej Vsi. Odchovanec Haščák bol naposledy z Podbrezovej, Špak sa ukázal z Interu Bratislava, brankár Kapraľ zo Sabinova, Poremba z Liptovského Mikuláša, Scholtes z Bardejova a po hosťovaní v Lokomotíve Košice sa ocitol u nás Martoňák. V prvom rade však budeme stavať na tých, ktorí sa zaslúžili o postup. Celkove máme na to, aby sme boli rovnocenným partnerom pre súperov. Pokiaľ ide o nové tváre, ide zväčša o nádejných mladíkov na rôzne posty. Dovedna máme na súpiske 22 jednotlivcov.“

Lipany absolvovali len tri prípravné duely vzhľadom na to, že zápolenia v minulom ročníku III. ligy sa skončili dosť neskoro (v pláne boli štyri vystúpenia, ale jeden nevyšiel). V Bardejove najprv Lipany prehrali 1:2. Hneď na začiatku nám to ukázalo, na čom treba pracovať.“ Zvyšné duely boli so štvrtoligistami – v Sp. Podhradí ŠK Odeva vyhral 6:1 a v generálke na pôde Starej Ľubovne dominoval 4:1. V porovnaní s inými druholigistami môže byť hendikepom malý počet previerok. My sme končili v polovici júna, pričom na jar sme absolvovali dosť náročných vystúpení a letné previerky slúžili hlavne na zosúladenie nových hráčov. Nebojím sa o to, že by kolektív nebol zohratý, však predpokladám, že najprv do bojov zasiahnu možno dvaja z tých, čo pribudli do kádra – Vilkovský a Poremba.“

E. Jacka trošku mrzí, že kvôli dovolenke nebudú k dispozícii v úvode Jusko so Štefčákom a navyše v prípravnom dueli s Bardejovom sa zranil Gomoľa (nalomená priehlavková kostička) a v Starej Ľubovni sa zranil tiež Dlugoš, no je možné, že sa do víkendu z problémov dostane. A s akým zámerom idú Lipany do nových zápolení?  Pre nás táto súťaž nie je nová, dva razy sme v nej pôsobili, takže nás nemá čo prekvapiť a sme dostatočne skúsení. Zaskočiť nás môže iba to, pokiaľ vypadnú viacerá hráči kvôli trestom či zraneniam a je to o tom, ako si hráči udržia formu. Okrem toho bude záležať na tom, ako zverenci budú zvládať zosúladiť pracovné povinnosti a futbal, lebo sme amatéri,“  dodal E. Jacko, ktorý verí, že prostredie v Stropkove, kde Lipany dva roky neprehrali, bude znovu žičlivé, hoci prekážkou bude Tatran. Mimochodom, Lipany sa hotujú aj na novú edíciu pohára, ktorý považujú na dostatočnú konfrontáciu so súpermi, hoci tieto zápolenia tiež odčerpávajú sily.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: