Hlavné menu

Dôležitosť stretnutí predurčovala rozhodcovskú kvalitu

Šéfredaktor|4. apr 2017 o 02:00

Bývalý rozhodca Ján Duleba je osemdesiatnikom.

V rámci zasadnutia Riadnej konferencie ObFZ Humenné (29.3.) bol jej záver venovaný jubilantom. Ocenenia z rúk Petra Jenčuru, predsedu ObFZ Humenné si prevzal Albert Dzemjan (65 rokov) a Ján Duleba, ktorý na sklonku uplynulého roka (7. decembra) oslávil okrúhlych 80 rokov. A práve so starším oslávencom sme prerozprávali niekoľko futbalových spomienok.

Rodák z Hrabovčíka v okrese Svidník je už dlhé roky Humenčanom, kam sa prisťahoval z Medzilaboriec. S manželkou Máriou, ktorá vyrastala v Habure, vychovali dcéru Janu. Pracoval v Chemlone Humenné. Toľko stručne zo života. A čo futbal?

V dorasteneckom veku pôsobil v Michalovciach, v kategórii seniorov takmer doma – vo Svidníku, na sklonku aktívnej kariéry v Habure. Na zelenom trávniku ostal dlhšie, než jeho spoluhráči. Stal sa rozhodcom. „Prehovoril ma môj kamarát Jožko Sabo, okresnú súťaž som začínal v roku 1964,“ načrel do spomienok Ján Duleba. Pamätá si aj na prvý zápas. „V okresnej súťaži Topoľovka – Lieskovec, derby skončilo výsledkom 1:1.“ Čo mu v rozhodcovskej činnosti najviac pomáhalo? „Stále tvrdím, že futbalový rozhodca musí mať základy priamo z trávnika. Iba ten môže dobre rozhodovať, kto sa naučil futbalovo rozmýšľať ako futbalista. Skúsenosti sa nedajú prečítať, naučiť sa, môžete ich iba získať a tak využívať. Tešilo ma, keď po stretnutí diváci uznali výkon rozhodcu, i keď ich mužstvo nevyhralo,“ konštatoval. Šesť rokov rozhodoval v krajskej súťaži, neskôr prešiel do Divízie (II. Národná futbalová liga). V tých časoch pôsobili na najvyššej slovenskej úrovni aj Ujhelský, Sabo, Labun, Zuščák zo Sniny, neskôr pribudli Czeto, Guľko, Chudina, Lenčiš, Koščo.

 

Spomienky z Divízie ostali najmä cez dôležitosť stretnutí. „Derby Detva – Zvolen, zápas o postup do I. Národnej futbalovej ligy. Často sa mi stávalo, že som bol delegovaný práve na zápasy o postup alebo o udržanie sa v súťaži,“ poznamenal Ján Duleba. Prišli však aj iné zaujímavosti. „V zápase Komárno – Štúrovo som musel prizvať kapitánov, aby hráči rozprávali medzi sebou po slovensky. V maďarčine som im totiž nerozumel. Jeden z najťažších zápasov bol pre mňa Svidník – Medzilaborce. Od Svidníka pochádzam, z Habury mám manželku. Výsledkom ostala remíza,“ dodal osemdesiatnik, ktorý ukončil rozhodcovskú činnosť v roku 1980, do roku 2000 bol delegátom stretnutia, desať rokov v krajských súťažiach, ostatných desať rokov na úrovni ObFZ Humenné. V rámci oblastného zväzu pracoval v Komisii rozhodcov ObFZ Humenné.

 

„Futbalu som verný stále, je to rovnaké vo vzťahu s manželkou, tak aj s futbalom. I keď futbal je v súčasnosti už iný, než bol v mojich časoch. Napríklad tréner Melko vyberal do družstva podľa talentu, vychovali sa hráči ako Pirič, Teiner, Langer, boli to futbalisti s podobných charakterom a futbalovou zanietenosťou ako Adamec, Jokl, Petráš, neskôr Dubovský. Z môjho pohľadu je dnes chlapcov s takým čistým futbalovým zanietením podstatne menej,“ dodal Ján Duleba.

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: