Správy

Švento: Už som starší, ale mal som v Bordeaux zimomriavky

Viktoria Joríkova|13. jún 2016 o 02:00

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) – Po zranení Tomáša Hubočana bol jasnou prvou voľbou trénera Kozáka na ľavú stranu obrany. Nastúpil na prvý zápas Slovenska na ME, nesklamal. Dušan Švento.

VICHY (SFZ/PETER ŠURIN) – Po zranení Tomáša Hubočana bol jasnou prvou voľbou trénera Kozáka na ľavú stranu obrany. Nastúpil na prvý zápas Slovenska na ME, nesklamal. Dušan Švento.

Čo bol pre vás dôležitejší moment v živote – 13. november 2015 alebo 11. jún 2016?

”To sú dve rozdielne veci, ale obe majú veľké miesto v mojom živote. Ten prvý dátum sa vzťahuje na narodenie môjho prvého syna Dušana-Damiána, to bol neskutočný okamih. Samozrejme, v športovom živote je priama účasť v historickom prvom zápase Slovenska na majstrovstvách Európy niečo, na čo budem vždy spomínať. Mal som zimomriavky, už keď som vybehol na rozcvičku, potom hymna...”

Viete opísať vaše pocity, keď tréner Kozák oznámil zostavu a vy ste v nej mali miesto?

”Hrdosť. Snažil som sa koncentrovať na výkon. Pocity boli a sú stále krásne, hral som v prvom našom zápase na ME a snažil som sa užiť si to.”

Dá sa zrovnať zisk titulu, máte dva české a tri rakúske, s premiérou na európskom šampionáte?

”Je to niečo iné. Klub, liga, bárs aj titul, tu je to reprezentačný level. Navyše pre nás je špecifikum v tom, že sme na takomto európskom podujatí prvý raz.“

Už pred šiestimi rokmi ste boli na záverečnej príprave pred MS v Juhoafrickej republike, napokon ste sa však na turnaj nedostali. Napadlo vám teraz vo Windischgarstene, že by sa história mohla zopakovať?

„Asi som sa zmenil aj vnútorne, už prijímam rozhodnutia inak, ako keď som bol mladší, ako pred šiestimi rokmi. Isteže, aj teraz tu bola možnosť, že sa do nominácie pre Francúzsko nezmestím, mohlo zasiahnuť zranenie či nejaký iný faktor, ale prípravou som sa snažil tieto okolnosti čo najviac eliminovať.”

Dalo sa vám koncentrovať sa na záverečnú prípravu, keď ste zároveň riešili aj svoju klubovú budúcnosť?

”Bolo to dosť stresujúce obdobie, trvalo hádam aj mesiac. Chcel som dokončiť jednu kapitolu mojej kariéry, kolínsku, a snažil som sa pripraviť sa na kemp, pretože zápasová prax mi posledný polrok chýbala. Konkrétne záležitosť so Slaviou bola už v záverečnom štádiu, doťahovali sme finálne rozhodnutia, pretože vzájomný kontakt trval od zimy. Fakt šlo o to urobiť posledný krok, spolu s celou rodinou sme sa zhodli na Prahe. Nebolo to nezvládnuteľné obdobie, aj keď isté nervové vypätie som cítil. A po definitívnej dohode so Slaviou som sa mohol s čistou hlavou sústrediť len na potreby reprezentácie.”

Budete na bundesligovú kapitolu v Kolíne nad Rýnom spomínťa v zlom?

”Nie, to určite. Rozhodol som sa tak v lete 2014, následne to bola škola. Za dva roky som tam zistil, čo mi je proti koži, čo už nemôžem akceptovať... Ale prvú sezónu to ešte šlo, zahral som si výborné zápasy v bundeslige, snažili sme si užiť aj civilný život v meste. Žiaľ, keď nefunguje športová stránka, vplýva to aj na život. No nebudem na Kolín spomínať v zlom, bolo to moje rozhodnutie ísť tam, nikoho iného.“

Čo vám bolo v Kolíne proti srsti?

”Viac faktorov v klube sa poskladalo do situácie, že som nehrával. Nechcem sa k tomu vracať, nebudem to verejne rozoberať, proste klub zvolil takéto smerovanie svoje politiky a ja som k tomu nepasoval.”

Zato pražská Slavia vás uviedla vrelými slovami: Vitaj doma!

”To človeku imponuje. Oživili sa mi spomienky na roky, ktoré som v zošívanom tábore strávil. Klub je ekonomicky aj športovo stabilizovaný, svoje zohrala jeho ambícia do ďalších rokov, vedenie veľmi chcelo, aby som prišiel. Spolu s rodinou sme sa zhodli, že nastal ten čas, aby sme sa vydali týmto smerom. V Slavii mi bolo super a budem sa snažiť, aby tak bolo zas.”

Máte ešte silu a chuť po sezóne absolvovať nadstavbu v podobe turnaja vo Francúzsku?

”Ambície sú! Ako u každého hráča, chcem sa svojím výkonom pričiniť o úspech mužstva.”

Zatiaľ jediný reprezentačný gól ste strelili Walesu, napadlo vám to pred súbojom v Bordeaux?

”Nepripomenul mi to nikto, ale spomenul som si na to, pousmial som sa v duchu. Je to už desať rokov. Za tú dobu sa udialo dosť vecí v mojom osobnom i športovom živote. Zmena pozície, zmena klubu, zranenia...”

Zmena pozície znamená, že už sa cítite ako ľavý obranca?

”To nie. Hrám na tejto pozícii, lebo som sa ju naučil hrať a nastupujem preto, aby som bol platnou súčasťou mužstva. Či hrám ľavého obrancu, záložníka alebo krídlo je jedno, podstatný je výstup pre mužstvo.”

Hodili ste už prehru s Walesom za hlavu?

”V podvedomí na ňu ešte každý myslí, ale musíme sa už koncentrovať na ďalšie zápasy. Najprv na Rusko. Veľmi dôležitý zápas. Mrzí nás, že sa výsledok nepodaril podľa predstáv, výkon hlavne v II. polčase bol veľmi dobrý, nezaslúžili sme si prehrať. Ale nebudeme sa už vracať dozadu, musíme pozerať dopredu, v stredu čaká Rusko.”

Hráme o šesť bodov, postup do osemfinále máme stále vo vlastných rukách, súhlasíte?

”Ideme do každého zápasu s tým, že ideme za víťazstvom. Papierovo sú to možno silnejšie mužstvá, ale to je teória. Na Eure sú zápasy veľmi vyrovnané, byť v pozícii favorita je veľmi tenký ľad, naše myslenie je nastavené na to, aby sme odviedli dobrý výkon, hoci nemáme skúsenosti s takýmito turnajmi.”

Cítili ste prítimnosť tisícok slovenských priaznivcov na tribúnach?

“Samozrejme, o zimomriavkách pred rozcvičkou som už hovoril. Bola skvelá atmosféra, pričinili sa o ňu aj naši, keď spievali waleskí priaznivci, nálada stúpala.”

Dušan, ak si zahráme v Nice osemfinále, zopakujeme si rozhovor pre kanály SFZ?

”Ruku na to!“

KTO JE DUŠAN ŠVENTO

NARODENÝ: 1. augusta 1985 v Ružomberku

POST: ľavý obranca, ľavý stredopoliar, ľavé krídlo

KLUBY: MFK Ružomberok (2003 - 2005), Slavia Praha (2005 - 2009), Red Bull Salzburg (2009 - 2014), 1. FC Kolín nad Rýnom (2014 - 2016), Slavia Praha (2016 - )

ÚSPECHY: 2x majster Česka (2008, 2009), 3x majster Rakúska (2010, 2012, 2014), 1x Rakúsky pohár (2012), 1x Cena Petra Dubovského (2006), 1x najlepší zahraničný hráč českej ligy (2006)

REPREZENTÁCIA: 40 zápasov, 1 gól

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: