Novinky

MUŽI A – Aj sokoli dostali školenie z integrity

Peter Šurin|4. jún 2021 o 15:25
Manažér integrity SFZ Jakub Čavoj pri prednáške hráčom reprezentačného áčka.
Manažér integrity SFZ Jakub Čavoj pri prednáške hráčom reprezentačného áčka. (Autor: SFZ)

WINDISCHGARSTEN (SFZ) – Nieže by sme sa museli báť, ale radšej predchádzať, ako potom ľutovať, asi tak možno pochopiť stratégiu UEFA, aby všetci účastníci blížiaceho sa Eura absolvovali školenie z integrity futbalu.

Teda aj slovenskí sokoli majú za sebou 45-minútovku, nazvime ju ako prednášku, zameranú na prevenciu pred manipuláciou stretnutí a predpisy s tým súvisiace.

„Sme veľmi radi, že po školeniach, zameraných na mládež a najvyššie slovenské súťaže, sme mali možnosť pripraviť aj pre naše reprezentačné áčko prezentáciu na túto, v súčasnej dobe veľmi nebezpečnú, tému,“ povedal manažér integrity futbalu SFZ Jakub Čavoj.

Veľa relevantných informácii poskytla centrála UEFA, oddelenie integrity SFZ ich doplnilo o vlastné poznatky. „Týkali sa najmä aktualít o najnovších trendoch manipulácie futbalových stretnutí. Na praktických príkladoch sme reprezentantom ukázali, že aj hráčom ich úrovne hrozí oslovenie zo strany ľudí, zvažujúcich pokus o ich zapojenie do zmanipulovaných stretnutí, prípadne o nelegálne stávkovanie,“ pokračoval Čavoj.

Pozíciu matadora má v hráčskom kádri Dušan Kuciak, v máji oslavujúci 36 rokov. Vo futbalovej kariére už zažil kadečo, s tým, čo bolo obsahom prednášky, sa našťastie osobne nestretol. „Práve preto som uvítal takto skoncipované informácie – bolo to jasné, vecné a konkrétne. Hrozby, pasce aj kroky, ako sa tomu všetkému vyhnúť, respektíve ako reagovať, ak sa človek stane terčom takýchto aktivít. Za seba hovorím, že aj ako skúsenejší človek som uvítal správny návod, ako čeliť tomuto odpornému strašiakovi,“ komentoval prednášku reprezentačný brankár. „Dúfam, že sa s takým ani niečím nestretnem, ale ak by predsa, mám racionálny návod, ako s takým pokusom naložiť.“

Tento týždenne začalo oddelenie integrity futbalu SFZ s on-line školeniami s takýmto obsahom aj pre tím U19, v priebehu ďalších dvoch desiatok dní nimi prejdú všetky prvoligové tímy staršieho dorastu.

Podľa vypracovaného časového  harmonogramu bude integrity školenie pokračovať počas letných mesiacov aj v mužstvách 1. a 2. ligy, kde to bude spojené aj s prezentáciou a spustením aplikácie na nahlasovanie korupcie, tzv. Red Button. Tieto podujatia by sa mali konať už prezenčnou formou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: