Správy

Jedenásť Slovákov zaznamenalo gól do siete Španielska. Kto sa pridá v Oviede?

Viktoria Joríkova|4. sep 2015 o 00:00

OVIEDO (SFZ/PETER ZEMAN) – Jedenásť Slovákov okúsilo, ako chutí gól v sieti Španielska. Prvým bol Jozef Štibrányi na MS 1962, doteraz posledným Miroslav Stoch

OVIEDO (SFZ/PETER ZEMAN) – Jedenásť Slovákov okúsilo, ako chutí gól v sieti Španielska. Prvým bol Jozef Štibrányi na MS 1962, doteraz posledným Miroslav Stoch

„Vasil“, ako znie prezývka Jozefa Štibrányiho, unikol španielskej obrane na svetovom šampionáte v Čile 1962 a odštartoval slávnu cestu za striebornými medailami. V októbri 1967 ho napodobnil Alexander Horváth. Jeho gól znamenal víťazstvo zverencov trénera Marka 1:0 v kvalifikácii o postup na ME 1968. V odvetnom stretnutí v Madride na Štadióne Santiaga Barnabeua prehral tím ČSSR 1:2, v 75. minúte znižoval, jedným z najkrajších gólov svojej kariéry, do šibenice legendárneho Irribara Ladislav Kuna Zoznam jednogólových víťazných strelcov dopĺňa Marián Masný. Jeho gólom sme zdolali Španielsko v prípravnom zápase v marci 1979 na Tehelnom poli. Posledný federálny, a opäť víťazný gól, vsietil Ľubomír Moravčík. V 77. minúte rozvlnil sieť Zubizarretovej brány a rozhodol tak o cennom víťazstve ČSFR v kvalifikácii o postup na ME 1992.

V novodobej ére sa medzi strelcov zapísal Dušan Tittel. Jeho delovka z priameho kopu zapadla do šibenice v novembri 1996 v kvalifikačnom dueli o postup na MS 1998 (1:4). Jozef Majoroš vykresal gólom štvrťhodinu pred koncom nádej na remízový rezultát v odvetnom zápase v Bratislave, no o minútu neskôr zabezpečil víťazstvo Španielov Amor. Jeden gól v sieti veľkého súpera zaznamenal aj Szilárd Németh. V nešťastnom barážovom dueli o postup na MS 2006 na štadióne Vicenta Calderóna v Madride jeho gól zmiernil prehru 1:5, v domácej odvete sa presadil Filip Hološko. Poslednými strelcami do siete Španielska boli v októbri munulého roka Juraj Kucka a Miroslav Stoch.

Jedenásť Slovákov teda dokázalo prekonať brankárov Španielska, v novodobej ére Slovenska sme renomovanému súperu vo všetkých piatich vzájomných dueloch vždy dokázali streliť minimálne gól. Kto sa pridá v Oviede?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: