Zvažovali, či sa vôbec prihlásia. Liptáci atakujú postup do Fortuna ligy

Daniel Dedina|12. dec 2020 o 10:00

Štvrtá časť seriálu o druholigových favoritoch.

foto: MFK Tatran/Tomáš Kučera

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Druhá najvyššia futbalová súťaž na Slovensku zavŕšila stredajšou dohrávkou jesennú časť. Počas nej vznikla pätica favoritov, ktorá zabojuje o baráž či priamy postup do Fortuna ligy.

Portál Futbalnet zmapuje v sérii článkov aktuálny stav v jednotlivých tímoch a ich ciele do zvyšku ročníka.

Na druhom mieste tabuľky sa po polovici sezóny nachádza Liptovský Mikuláš. Klub, o ktorom pred sezónou kolovali chýry, či sa vôbec prihlási do súťaže, by za týchto okolností hral baráž o postup do Fortuna ligy.

„Mali sme veľké problémy, hlavne finančné. Do poslednej chvíle sme zvažovali prihlášku do druhej ligy. Podali sme ju tri hodiny pred ukončením termínu. Jesenná časť sa odvíjala veľmi dobre a s účinkovaním v nej sme nadmieru spokojní,“ netají športový riaditeľ MFK Tatran Liptovský Mikuláš Ján Papaj. Aj v prípade Liptákov platí, že s jedlom rastie chuť.

Futbalisti Liptovského Mikuláša majú za sebou výbornú jesennú časť.
Futbalisti Liptovského Mikuláša majú za sebou výbornú jesennú časť. (Autor: facebook FK Poprad)

Akú známku (ako v škole: 1-najlepšia, 5-najhoršia) by ste dali svojmu tímu za výkony v jesennej časti a prečo?

Po turbulentnom letnom období nemôžem dať našim hráčom inú známku ako jednotku. Zaslúžia si absolutórium za to, čo predvádzali počas jesene v takých skromných podmienkach, aké momentálne v Liptovskom Mikuláši máme.

Ktorý zápas vášho tímu považujete za najvydarenejší a ktorý, naopak, za najnevydarenejší?

Najnevydarenejší bol asi posledný s Púchovom, v ktorom sme prerušili sériu jedenástich zápasov bez prehry (z toho bolo desať víťazstiev, pozn. red.). Pod výsledok sa možno podpísalo aj to, že sme hrali na neutrálnom ihrisku v Ružomberku. U nás už bol v tom čase nevyhovujúci terén, hrozili by zranenia hráčov a nechceli sme riskovať. Preto sme sa rozhodli pre umelú trávu. Z vydarených stretnutí si veľmi vážim víťazstvo v Podbrezovej. 

Ktorí hráči vášho tímu spĺňali v prvej polovici sezóny fortunaligové kritériá?

Ťažko menovať jednotlivcov, sila mužstva spočíva v jeho vyváženosti. Najväčšou individualitou je určite Richard Bartoš, ktorý podával vynikajúce výkony. Veľmi dobre mu sekundoval brankár Matěj Luksch. Neraz nás podržal.

Koho považujete za najlepšieho hráča súťaže?

Momentálne je ním asi Robo Polievka, ktorý predvádza nadštandardné výkony a určite má parametre na vyššiu súťaž než druhá liga. Myslím si, že Banská Bystrica by bez neho nebola tam, kde je. Nás veľmi dobre ťahal Bartoš, ktorého by som tiež priradil do tejto kategórie.

Zápasy sa vzhľadom na pandémiu koronavírusu hrali bez divákov. Bolo by to s nimi na tribúnach iné?

Diváci samozrejme chýbajú. Zápasy bez nich nemajú taký náboj, hráčom sa hrá ťažšie. Budem veľmi rád, ak v jarnej časti už budú môcť byť na štadiónoch. Pevne v to verím.

Ako hodnotíte celkovú úroveň súčasnej druhej ligy?

Úrovňou ide v posledných rokoch hore. Dobré meno jej robí to, že zápasy sa vysielajú na Futbalnet TV, kde možno sledovať live prenosy. V súťaži je mnoho zaujímavých hráčov a pre divákov sa stáva čoraz atraktívnejšia.

Aké zmeny nastanú (hráčsky káder, realizačný tím) vo vašom klube v najbližšom období?

Hráčsky káder by sme najradšej udržali pokope. Nepochybujem však o tom, že prídu ponuky na niektorých hráčov a určite im nebudeme brániť v tom, aby šli do lepších klubov a za lepšími podmienkami. Uvidíme, ako to bude na trénerskom poste, lebo aj tréner Zaťko avizoval, že má ponuky z iných klubov. Aj jeho bude veľmi ťažké udržať, hoci vraví, že sa u nás cíti veľmi dobre.

Aký režim bude mať mužstvo v najbližšom období? Kedy odštartuje zimnú prípravu?

Chlapci sa už rozišli domov a približne od 20. decembra dostanú individuálne plány. Začiatok prípravy máme naplánovaný na 4. januára. Spomína sa lockdown, ale verím, že sa to nebude naťahovať. Súťaž sa má znovu rozbehnúť už 13. februára, príprava bude krátka.

Aké ambície budete mať v jarnej časti?

Asi by bolo momentálne alibistické povedať ako pred sezónou, že chceme byť v polovici tabuľky. Sme na popredných miestach a bol by som rád, keby sme zabojovali aspoň o baráž do Fortuna ligy. Potom by sa zvažovalo, čo ďalej. Bola by škoda sa o to nepokúsiť. Všetko bude závisieť od toho, koľko hráčov z tohto kádra udržíme a či sa nám ho podarí posilniť a rozšíriť, lebo je dosť úzky.

V akom stave je váš štadión? Spĺňa ligové kritériá?

Náš štadión nespĺňa ligové kritériá, kde je minimálna kapacita 4-tisíc divákov. Musí tiež mať vyhrievanie i umelé osvetlenie, takže investícia do štadióna by musela byť veľká. Ak budeme mať šancu postúpiť, možno sa nájde investor ochotný vstúpiť do klubu a nebude to nereálne.

Nastavenú latku by nechceli podliezť ani na jar.
Nastavenú latku by nechceli podliezť ani na jar. (Autor: MFK Tatran/Tomáš Kučera)

Skúste si zaprognózovať - ktorý tím postúpi do Fortuna ligy priamo a ktorý si zahrá baráž?

Banská Bystrica to má dobre rozbehnuté. Má skúsené a vyvážené mužstvo, k postupu je najbližšie. O druhé barážové miesto sa pobijeme my, Skalica a určite ešte nepovedali posledné slovo ani Podbrezová a Košice. 


JESENNÉ ŠTATISTIKY MFK TATRAN LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Bilancia celkovo:      14       10       1         3         32:15  31

Bilancia doma:         8         6         0         2         14:6    18

Bilancia vonku:        6         4         1         1         18:9    13

Strelci (32):

9 - Bartoš, 6 - Staš, 4 - Laura, 3 - Kačerík, Voško, 2 - Krčík, 1 - Mastiš, Gerát, Kim, Ha, Prikryl (Banská Bystrica, vl.).

Žlté karty (26):

6 - Krčík, 4 - Gerát, 3 - Štrba, Laura, 2 - Bartoš, Voško, 1 - Kováč, Kačerík, Janec, Václavik, Staš, Mastiš. Červené karty (0)

Pokutové kopy:

2 premenené (2 - Staš)/ 0 nepremenených.

Proti: 3/1.

Najvyššie víťazstvo:

Slovan Bratislava B (6. kolo) a Poprad (12. kolo) 5:1.

Najvyššia prehra:

Košice (1. kolo) a Bardejov (2. kolo) 0:1, Púchov (14. kolo) 1:2.

Tréner:

Štefan Zaťko (1. - 15. kolo).

Futbalnet mapuje ašpirantov na postup z II. ligy

  • Streda – FC Košice
  • Štvrtok – FK Železiarne Podbrezová
  • Piatok – MFK Skalica
  • Sobota – MFK Tatran Liptovský Mikuláš
  • Nedeľa – MFK Dukla Banská Bystrica


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zvažovali, či sa vôbec prihlásia. Liptáci atakujú postup do Fortuna ligy