Zlaté Košičanky potiahli reprezentáciu v Záhrebe na celkové tretie miesto

Slovenské reprezenatnky so zlatými medailami. Zľava: Alexandra Filipová, Lucia Cmárová, Monika Chochlíková.
Slovenské reprezenatnky so zlatými medailami. Zľava: Alexandra Filipová, Lucia Cmárová, Monika Chochlíková. (Autor: Peter Onuščák)
Patrik Fotta|8. aug 2019 o 00:00

Tréner Onuščák: Cmárová zbiera medaily ako lentilky.

Slovenská reprezentácia na Univerzitných ME bojových športov: fotogaléria

7.8.2019

KOŠICE. Tri zlaté medaily získali na Univerzitných majstrovstvách Európy bojových športov v chorvátskom Záhrebe slovenské reprezentantky Lucia Cmárová, Alexandra Filipová a Monika Chochlíková.

Vďaka nim sa Slovensko umiestnilo v celkovom rebríčku krajín v rámci podujatia na treťom mieste v konkurencii vyše 200 pretekárov zo 101 univerzít 19 krajín Európy za prvým Maďarskom a druhou Ukrajinou.

Slovenské reprezentantky dokázali zhodne uspieť v disciplíne K1 vo svojich váhových kategóriách.

Cmárová bola navyše vyhlásená za najlepšiu ženskú zápasníčku.

Sľúbil tri medaily, slovo dodržal

Košičanky Filipová a Cmárová vedené trénerom Petrom Onuščákom dokázali naplniť ambiciózne prognózy, ktoré pred podujatím zvestoval vedeniu výpravy práve košický kouč.

„Celú výpravu kreovala Slovenská asociácia univerzitného športu. My sme sa snažili vybrať pretekárov, aby sme dosiahli čo najväčší úspech. Pred odchodom do Záhrebu som vravel, že privezieme dve alebo tri medaily a slovo som zásluhou našich reprezentantiek dodržal. Posledné roky sú to práve ženy, ktoré našu reprezentáciu na vrcholných podujatiach výrazne ťahajú dopredu,“ povedal Peter Onuščák, ktorý vyzdvihol 28-ročnú Cmárovú.

„Zo spomínaného tria pretekárok je najstaršia, no je výnimočná v tom, že posledných osem rokov nosí medaily z majstrovstiev sveta a majstrovstiev Európy. Je to niečo úplne nevídané. Vyzerá to, že medaily zbiera ako lentilky, ale nie je to vôbec také jednoduché, ako sa zdá. Vo finále si poradila s ruskou pretekárkou, keď jej dala K.O. dobre načasovaným kopom pätou z otočky na brucho.“

Bývali na internátoch

Výborné výkony na turnaji predviedli aj Filipová s Chochlíkovou.

„Na obe sa môžeme spoľahnúť, že dokážu vybojovať vynikajúce výsledky. Čo sa týka Filipovej, za posledné dva roky vyletela výkonnostne hore ako raketa. Je obrovským prísľubom do budúcnosti, keďže má len dvadsať rokov a veľmi intenzívne na sebe pracuje. Navyše pred podujatím schudla sedem kíl, aby sa dostala do kategórie do 65 kilogramov, čo bola veľmi náročná záležitosť, ale klobúk dole pred tým, ako to zvládla.“

Medzinárodné výpravy bývali spoločne na internátoch, podobne ako je zvykom na olympiádach.

„Bolo to na spôsob olympijskej dediny a obzvlášť u mladých ľudí to má svoje čaro. Navzájom sa stretávali, či už v kaviarňach alebo na diskotéke. Bolo to niečo iné, než sú zvyknutí z iných podujatí, keď sú poroztrusovaní po meste v hoteloch. Ja sám som sa vrátil do starých študentských čias a bolo to fajn,“ pousmial sa Onuščák.

Zaplávali si v mori, pozreli si uličky Záhrebu

Slovenská výprava využila aj dva dni voľna na odbehnutie k moru a prechádzky centrom Záhrebu.

„K moru sme to mali asi 120 kilometrov, čo bola hodinka cesty autom. Zaplávali sme si v mori, trochu sme sa poopaľovali a zregenerovali. Napokon to malo celkom pozitívny výsledok na výkony dievčat. Večer sme si prezreli aj uličky v Záhrebe, ktoré sú skutočne čarovné a majú svoju atmosféru.“

Sťažovať si nemohli Slováci ani na počasie, ktoré bolo typické pre toto ročné obdobie.

„Mali sme tam spočiatku teploty okolo 30 stupňov a potom to trochu kleslo na 28, ale stále bolo veľmi príjemne. Zima nám rozhodne nebola,“ pousmial sa Onuščák.

Najbližšie sa slovenská reprezentácia predstaví na októbrových MS v Sarajeve.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zlaté Košičanky potiahli reprezentáciu v Záhrebe na celkové tretie miesto