Nemajú hory, ale šikovnú slalomárku áno. Mladá Lotyška je kométa sezóny

Dženifera Germaneová po druhom kole pretekov vo Flachau.
Dženifera Germaneová po druhom kole pretekov vo Flachau. (Autor: REUTERS)
Boris Vanya|17. jan 2024 o 09:50

Vo Flachau predviedla Dženifera Germaneová skvelé druhé kolo.

FLACHAU, BRATISLAVA. Najvyšší kopec Lotyšska sa volá Gaizinkalns a týči“ sa len do výšky 312 metrov nad morom. Napriek tomu sa tu v zime lyžuje. Väčšinu krajiny však tvorí rovina - lesy, lúky a pláže.

Keď sa lotyšská vlajočka objaví v najlepšej desiatke v ostro sledovaných pretekoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní, pochopiteľne to vzbudí pozornosť.

Dženifera Germaneová v cieli večerného slalomu vo Flachau výskala od radosti. Dvadsaťročná pretekárka žiarila šťastím už po prvom kole. S vysokým štartovým číslom 50 bola štrnásta. Skvelou druhou jazdou sa posunula na ôsme miesto, čo je jej životný úspech.

V Rakúsku štartovala len štvrtý raz v pretekoch Svetového pohára. Minulý rok vo Flachau nedokončila prvé kolo, ale v tejto zime jej ide karta: Lienz 22. miesto, Kranjska Gora 12. miesto, Flachau 8. miesto.

Gény po mame

Lyžiarske gény zdedila po mame. Ulla Germaneová, za slobodna Lodzinová, dosiahla koncom 80. rokov minulého storočia vo farbách Sovietskeho zväzu niekoľko úspechov.

Získala bronz v zjazde na juniorských MS 1988, viackrát bodovala v pretekoch Svetového pohára. Najvyššie skončila štvrtá v super G v americkom Steamoat Springs v roku 1989. V Lotyšsku ju považujú za najlepšiu zjazdárku v histórii. Dcéra Dženifera by ju však mohla tromfnúť.

„Prvýkrát som sa postavila na lyže, keď som mala dva alebo tri roky. Mama spomína, že bolo ťažké dostať ma preč zo svahu, lyžovanie som si zamilovala. Mama je tiež moja najlepšia priateľka, šoférka, servismanka, kuchárka a keď veci nejdú ľahko, vždy mi pripomenie, ako veľmi lyžovanie milujem,“ opisovala mladá Lotyška pre olympic.com.

Kľúčové pre jej lyžiarsky rast bolo, že väčšinu roka trávila s rodinou v Rakúsku, kde chodila do školy a trénovala. Neskôr sa stala členkou Medzinárodnej lyžiarskej akadémie Apex2100 so sídlom vo francúzskom Tignes.

Keď mala štrnásť, vyhrala v Taliansku slalom na tradičnom podujatí Tropheo Topolino, ktoré je považované za neoficiálne mládežnícke majstrovstvá sveta.

O rok neskôr bola prvá v slalome i obrovskom slalome a v šestnástich zasa v slalome. V zozname víťazov tohto podujatia figurujú mená ako Anita Wachterová, Pernila Wibergová, Janica Kosteličová, Veronika Zuzulová či Mikaela Shiffrinová.

Užíva si atmosféru

Na MS 2021 obsadila v slalome solídne 24. miesto, no potom ju pribrzdili zranenia. Na tréningu v Taliansku spadla a zlomila si kľúčnu kosť. Prišla o účasť na zimnej olympiáde v Pekingu. Počas rekonvalescencie sa jej zachytila barla o koberec a po páde si zlomila kosť na rovnakom mieste.

Do aktuálnej sezóny však už nastúpila zdravá a zdá sa, že vo výbornej forme. Na večerný slalom vo Flachau sa naladila dvoma víťazstvami v pretekoch Európskeho pohára v Zell am Zee.

„Myslím si, že som momentálne v celkom dobrej kondícii. Nekladiem si žiadne ciele, ničím sa nestresujem a mám celkom pozitívny prístup.

Snažím sa užiť si každé preteky, pretože atmosféra je naozaj celkom iná ako na juniorských súťažiach alebo na pretekoch Európskeho pohára - s množstvom divákov či veľkými obrazovkami,“ vravela Germaneová pre lotyšské rádio ešte po pretekoch v Kranjskej Gore.

Cez víkend nebude chýbať ani na trati v Jasnej. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Nemajú hory, ale šikovnú slalomárku áno. Mladá Lotyška je kométa sezóny