Plastové pútače z pretekov v Jasnej neputovali na skládku, no poslúžili dobrej veci

Tím, ktorý sa staral o trate v Jasnej.
Tím, ktorý sa staral o trate v Jasnej. (Autor: Osobný archív Martin Kupčo)
SITA|22. mar 2024 o 15:05

Organizátori pretekov venovali veľké plastové pútače projektu Odpadnesh.

BRATISLAVA. Organizátori januárových pretekov Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní v Jasnej sa rozhodli zbaviť časti "odpadu" naozaj nezvyčajným spôsobom.

Veľké plastové pútače totiž venovali projektu Odpadnesh, ktorý spája ekológiu a sociálnu pomoc. Uvedený projekt ich zrecykloval a vytvoril štýlové a praktické doplnky.

"Grafické vizuály sveťáku boli z nášho pohľadu veľmi vydarené a tak sme hľadali spôsob, ako im ešte dať druhý život.

Možnosť zrecyklovať ich a popritom podporiť sociálne slabších a rozvíjať ich zručnosti nám prišla ako skvelý nápad, takže rozhodnutie bolo jednoznačné a všetky bannery sme venovali projektu Odpadnesh,“ informoval predseda organizačného výboru SP v Jasnej (20. a 21. januára) Jiří Trumpeš prostredníctvom tlačovej správy.

V projekte Odpadnesh z venovaných banerov ušili tašky rôznej veľkosti, ruksaky, boxy na obedy, ľadvinky, kozmetické taštičky, obaly na notebooky či mobilné telefóny. Všetky výrobky sú dostupné prostredníctvom internetového obdchodu.

"Pridaná hodnota celého projektu je v tom, že u nás všetky tieto doplnky šijú osoby ZŤP, ľudia z marginalizovaných skupín obyvateľstva, pomáhame takto jednorodičom, odídencom z Ukrajiny.

Opätovnú hodnotu tak dávame nielen banneru, ktorý by bol hodený niekde na skládke, ale aj ľuďom. Učíme ich pracovným návykom a zručnosti, ktorá im pomôže nielen na pracovnom trhu, ale dá im pocítiť, že niečo dokázali.

Je to neuveriteľný pocit hrdosti, ak ušijú prvú tašku a stretnú na verejnosti niekoho, kto ju nosí. Cítia sa opäť hodnotní a práve vďaka tomu sa stávajú hodnotnými aj pre spoločnosť,“ vysvetlila celý zámer Petra Nagyová, projektová manažérka Odpadnesh.

Špeciálnu edíciu doplnkov z použitých pútačov vyrobili aj pre víťazky - Mikaelu Shiffrinovú a Saru Hectorovú, prekvapenie odovzdali aj Petre Vlhovej. Tá si v Jasnej pri páde poranila koleno.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Plastové pútače z pretekov v Jasnej neputovali na skládku, no poslúžili dobrej veci