Takmer napodobnil Vlhovú. Slovincovi tesne ušlo zlato, Žampovci bok po boku

Medailisti z obrovského slalomu: zľava Žan Kranjec, zlatý Marco Odermatt a Mathieu Faivre.
Medailisti z obrovského slalomu: zľava Žan Kranjec, zlatý Marco Odermatt a Mathieu Faivre. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|13. feb 2022 o 09:10 (aktualizované 13. feb 2022 o 09:37)

Z očakávaného víťazstva sa teší Švajčiar Marco Odermatt.

Zjazdové lyžovanie na ZOH Peking 2022

Muži - obrovský slalom:

1.

Marco Odermatt

Švajčiarsko

2:09,35 min

2.

Žan Kranjec

Slovinsko

+ 0,19 s

3.

Mathieu Faivre

Francúzsko

+ 1,34 s

4.

River Radamus 

USA

+ 1,60 s

5.

Alexis Pinturault 

Francúzsko

+ 1,69 s

5.

Thibaut Favrot

Francúzsko

+ 1,69 s

15.

Adam Žampa

Slovensko

+ 4,56 s

16.

Andreas Žampa

Slovensko

+ 4,96 s

PEKING. Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt sa stal olympijským víťazom v obrovskom slalome. Potvrdil najvýhodnejšiu pozíciu z prvého kola a Slovinca Žana Kranjeca zdolal o 19 stotín sekundy.

Slovinec predviedol najlepšie druhé kolo a z ôsmeho miesta útočil na víťazstvo. Napokon sa mu tesne nepodarilo to, čo Petre Vlhovej v ženskom slalome, ktorá triumfovala napriek ôsmemu prvému kolu.

Tretí skončil Francúz Mathieu Favre s výrazným odstupom. V elitnej šestke sa umiestnili aj ďalší dvaja jeho krajania Alexis Pinturault a Thibaut Favrot.

Dvadsaťštyriročný Švajčiar dosiahol najväčší úspech v doterajšej kariére a potvrdil, že v obrovskom slalome momentálne nemá konkurenciu. Vo Svetovom pohári ich vyhral štyri z piatich a triumf pridal aj v olympijskom Pekingu.

"Riskoval som všetko, pretože som nechcel hocijakú medailu, chcel som zlatú. Mohol som aj o všetko prísť, ale tentoraz sa to vyplatilo. Bol to ťažký deň v náročných podmienkach a s dlhým čakaním medzi kolami. Pre mňa to bolo viac než päť hodín, bolo ťažké zachovať si koncentráciu, snažil som sa chvíľu spať. O tomto som nikdy nesníval, no zdá sa mi to ako sen," povedal Odermatt pre agentúru AP.

V druhom kole sa predstavili aj dva slovenskí reprezentanti. Bratia Adam a Andreas si dokázali mierne polepšiť a napokon skončili na 15. a 16. mieste, čo sú ich najlepšie olympijské umiestnenia v tejto disciplíne.

Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu skončil Adam na 25. pozícii, Andreas nedokončil druhé kolo. Tentokrát zdolal Adam svojho brata o štyri desatiny a dokonca sa na pár minút zoradili na prvom a druhom mieste priebežného poradia.

V Pekingu malo veľa športových obetí už prvé kolo technicky najnáročnejšej alpskej disciplíny, ktoré dokončilo iba 54 z 87 štartujúcich.

Pod piatimi kruhmi štartovali aj pretekári z lyžiarsky exotických krajín - Portorika, Eritrei, Indie, Jamajky, Saudskej Arábie, Východného Timoru či Madagaskaru.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Takmer napodobnil Vlhovú. Slovincovi tesne ušlo zlato, Žampovci bok po boku