Obrovský slalom skomplikovalo počasie, Žampovci to ale zvládli

Slovenský lyžiar Adam Žampa.
Slovenský lyžiar Adam Žampa. (Autor: Reuters)
Sportnet|13. feb 2022 o 04:20 (aktualizované 13. feb 2022 o 04:46)

Odermatt zatiaľ potvrdzuje úlohu favorita.

Zjazdové lyžovanie na ZOH Peking 2022

Muži - obrovský slalom, 1. kolo:

1.

Marco Odermatt 

Švajčiarsko

1:02,93 min

2.

Stefan Brennsteiner

Rakúsko

+ 0,04 s

3.

Mathieu Faivre

Francúzsko

+ 0,08 s

4.

Henrik Kristoffersen

Nórsko

+ 0,12 s

5.

Thibaut Favrot

Francúzsko

+ 0,19 s

6.

Luca de Aliprandini

Taliansko

+ 0,49 s

21.

Adam Žampa

Slovensko

+ 2,93 s

23.

Andreas Žampa

Slovensko

+ 3,22 s

PEKING. Švajčiar Marco Odermatt sa stal víťazom 1. kola obrovského slalomu mužov na zimných olympijských hrách v čínskom Pekingu. Potvrdil síce úlohu hlavného favorita, ale jeho náskok je minimálny.

V náročných podmienkach, keď pretekárom sťažovalo situáciu husté sneženie a zlá viditeľnosť, si druhé miesto vybojoval so stratou štyroch stotín Rakúšan Stefan Brennsteiner, tretí je Francúz Mathieu Favre s mankom ôsmich stotín.

Žampa: Bola to vyslovene facka

Adam Žampa nepredviedol ideálnu jazdu, ale na rozdiel od viacerých súperov si poradil s nástrahami trate. Medzi sklamanými pretekármi, ktorí svoju jazdu nedokončili, boli Švajčiar Loïc Meillard či Nemec Alexander Schmid.

Starší z dvojice Žampovcov stratil na Odermatta takmer tri sekundy, po jazdách najlepšej tridsiatky bol na 21. mieste a túto pozíciu si aj udržal.

"Je to typ kopca, kde si človek nesmie dovoliť žiadnu chybu. Ja som sa hore snažil pustiť do toho čo najlepšie, potom som ostal trošku vzadu, lebo som si nevidel presne pod nohy. Očakával som, že trať bude viac rozbitá, ale nebola.

Dole som išiel mimo ideálnu stopu a celý čas mi to nejako drkotalo s lyžami. Bola to vyslovene facka, ale pred druhým kolom nie je nič stratené. Všetko je možné. Budem sa snažiť dať do toho úplne všetko," povedal pre RTVS.

Andreas len o dve miesta za bratom

Andreas Žampa išiel v hornej časti trate ešte lepšie než neho brat, keď strácal necelú sekundu. Potom však spravil viaceré chyby, v niektorých prípadoch sa ledva zmestil do bránky a napokon dosiahol 23. najlepší čas.

"Podmienky sú pre všetkých rovnaké, každý sa s tým musí vyrovnať. Mrzí ma len to, že sa mi nešlo dobre, vo štvrtej bráne akoby ma nedržali lyže na tom snehu.

Je to veľmi špecifické, namiesto toho, aby som išiel dole kopcom, som stále točil pod bránu, čo ma stálo čas. Nie je koniec, druhé kolo bude s lepším číslom, budem sa snažiť podať čo najlepší výkon," povedal Andreas.

Dôležité však je, že obaja Slováci skončili v najlepšej tridsiatke a predstavia sa aj v druhom kole, ktoré sa v Pekingu začne o 6:45 SELČ.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Obrovský slalom skomplikovalo počasie, Žampovci to ale zvládli