Kluby budú musieť mať iba prírodný trávnik, Žilina toto rozhodnutie ostro kritizuje

Filip Balaj, strelec dvoch žilinských gólov, po zápase neskrýval smútok.
Filip Balaj, strelec dvoch žilinských gólov, po zápase neskrýval smútok. (Autor: DANIEL STEHLÍK/CVAK.SK)
SITA|10. máj 2019 o 16:02

Zmena nadobudne platnosť v roku 2022.

ŽILINA. Nová Smernica o infraštruktúre štadiónov 2022, ktorú schválil Slovenský futbalový zväz (SFZ), znamená, že od sezóny 2022/2023 budú musieť hrať mužstvá najvyššej súťaže a II. ligy iba na prírodných povrchoch.

"MŠK Žilina považuje rozhodnutie o zákaze používať umelé trávniky v oboch najvyšších súťažiach dospelých za neakceptovateľné," uvádza sa v stanovisku klubu spod Dubňa na oficiálnej internetovej stránke, ktorá prináša obšírnejší pohľad na spomenutú problematiku a najmä logické argumenty.

MŠK Žilina: Tendenčné rozhodnutie

"Zákaz používať umelý povrch považujeme za rozhodnutie, ktoré je tendenčné a namierené proti pokračovaniu stratégie MŠK Žilina. Klub využíva umelý povrch terajšej generácie v Strážove na tréningové účely už od roku 2008," píše klub vo vyhlásení.

"Mládežnícke družstvá odohrajú drvivú väčšinu zápasov doma a aj u súperov na umelých povrchoch. Viac ako 80 percent tréningových jednotiek sa uskutočňuje na umelých povrchoch. Od inštalácie umelého povrchu na hlavnom štadióne (máj 2016) trénujú a hrajú obe družstvá dospelých na umelej tráve," pokračuje klub.

"Jedine v letnom období absolvuje A-mužstvo MŠK pred zápasmi u súperov dve až tri tréningové jednotky na prírodnej tráve. Intenzívne využívanie umelých povrchov nezavinilo zvýšenie počtu zranení spôsobených povrchom, skôr naopak," tvrdí MŠK.

"V našich klimatických podmienkach je nevyhnutné, aby sa v záujme zachovania kvality tréningov, založenom najmä na práci s loptou, v období od polovice novembra do konca marca, realizoval na vyhrievanom umelom povrchu. Inštaláciou umelého povrchu na hlavnom štadióne sme dosiahli jeho celoročné efektívne využitie pre tréningový proces tímov do 16, 17 a 19 rokov, B-mužstvo a A-tím. Všetky tieto mužstvá okrem tréningu hrajú na hlavnom štadióne aj svoje domáce majstrovské zápasy," pokračuje žilinský klub.

Na výstavbu nového areálu nemajú peniaze

"Zákaz používania umelého povrchu si vyžiada, za predpokladu udržania rovnakých podmienok na tréningy a zápasy, ďalší areál s umelou vyhrievanou trávou, ktorý bude spĺňať licenčné kritériá pre II. ligu dospelých," pokračuje MŠK.

"Udržanie kvality prírodnej trávy nedovoľuje hrať v našich podmienkach dvom mužstvám dospelých dve rôzne súťaže na jednom prírodnom povrchu. Základným princípom práce s našimi dorasteneckými družstvami je zásada, aby mali približne rovnaké podmienky na tréning, regeneráciu, stravovanie, technické zabezpečenie (trvalý monitoring tréningov a zápasov), ubytovanie a metodický dohľad ako A-mužstvo. Toto nebude možné po platnosti zákazu realizovať," uvádza oficiálna internetová stránka klubu spod Dubňa.

"MŠK Žilina nemá finančné prostriedky na výstavbu a prevádzku ďalšieho areálu, ako je terajší hlavný štadión, ktorý by bol navyše výrazne menej vyťažený. Tým pádom nebudeme vedieť zabezpečiť rovnakú kvalitu tréningového procesu a nebudeme môcť hrať druhú ligu dospelých, ktorá je principiálnou podmienkou adaptácie mladých hráčov do dospelého futbalu," dopĺňa.

Róbert Boženík sa teší zo svojho gólu do siete Ružomberka.
Róbert Boženík sa teší zo svojho gólu do siete Ružomberka. (Autor: TASR)

Kritéria by nespĺňal ani trávnik Juventusu

Žilinský klub prostredníctvom oficiálneho webu ďalej uvádza: "Paradoxom je, že v rámci súťaží Európskej futbalovej únie (UEFA) je možné používať umelé trávniky vo všetkých súťažiach okrem finále Ligy majstrov, resp. finále Európskej ligy. Z asociácií UEFA platí obmedzenie iba na najvyššiu a druhú najvyššiu súťaž v Anglicku, ale neplatí pre finale Anglického pohára. V Anglicku však príjmy umožňujú klubom vymieňať prírodný koberec dva až trikrát do roka."

"Je absurdné, že nová smernica obmedzuje podiel umelých vlákien aj pri použití hybridných povrchov na približne 10 percent. Trávnik na novom trnavskom štadióne obsahuje približne 30 % umelých vlákien a kritériá SFZ nespĺňa ani trávnik Juventusu Turín alebo ďalších šestnástich štadiónov Premier League," uvádza sa v závere stanoviska MŠK Žilina.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kluby budú musieť mať iba prírodný trávnik, Žilina toto rozhodnutie ostro kritizuje