V ich regióne je výber úzky. Napriek tomu môžu opäť hrať Ligu majstrov

Bardejovské futbalistky majú sezónu výborne rozbehnutú.
Bardejovské futbalistky majú sezónu výborne rozbehnutú. (Autor: Jozef Mačejovský)
Daniel Dedina|7. feb 2021 o 12:50

Legionárky poslali domov. Čakajú, čo bude ďalej.

BARDEJOV. Hrať Ligu majstrov znamená jeden z absolútnych futbalových vrcholov. Futbalistky Partizána Bardejov to v nedávnej minulosti zažili na vlastnej koži.

Z kvalifikačného predkola síce nepostúpili, ale v súboji s gruzínskym Martve získali historicky prvé víťazstvo v najprestížnejšej klubovej súťaži sveta.

Miestenku v Lige majstrov môžu získať aj v aktuálnej sezóne, majú k tomu výborne nakročené. Má to však jeden háčik.

„Situáciu máme vo vlastných rukách. Ale len za predpokladu, že sa bude hrať,“ vraví prezident Partizána Bardejov STANISLAV SOROKA.

Nástup Bardejovčaniek na zápas Ligy majstrov v Gruzínsku - august 2017.
Nástup Bardejovčaniek na zápas Ligy majstrov v Gruzínsku - august 2017. (Autor: Jozef Mačejovský)

Ako dlho funguje v klube ženský futbal? Čo považujete za jeho najvýraznejšie úspechy?

Na futbalovej mape sme od roku 2012. V sezóne 2013/14 sme postúpili do prvej slovenskej ligy a v nej hráme doteraz. Hneď na prvý pokus sme obsadili druhé miesto.

Zatiaľ najvydarenejšou bola sezóna 2016/17, v ktorej sme vyhrali ligu i Slovenský pohár. To bol pre náš ženský futbal veľký úspech.

V ďalších rokoch sme skončili opäť druhí. V pohári máme na konte celkovo už tri prvenstvá.

Na slovenskej ženskej scéne dominujú dva tímy. Vy ste jedným z nich.

Je to tak. Najlepšie družstvá sú Slovan Bratislava a Partizán Bardejov. Stále navzájom súperíme. Teraz to však nejde, keďže predchádzajúca sezóna sa nedohrala a momentálne ani nevieme, na čom sme.

Kým muži Bardejova bojujú o záchranu v druhej lige, ženy patria k absolútnej slovenskej špičke. Aké majú v klube podmienky?

Sú viac-menej také isté ako pre mužský futbal. U žien to nie je také náročné ako v prípade mužskej druhej ligy. V kádri máme študentky, ktoré sme postupne dopĺňali o legionárky, pretože výber dievčat v malom meste na severovýchode Slovenska je veľmi úzky.

Pri chlapcoch i dievčatách platí, že po skončení staršieho dorastu U19 odchádzajú na vysoké školy, roztrúsení sú po celom Slovensku a do áčka sa nám ich dostane len veľmi málo. Je veľký rozdiel robiť futbal napríklad v Košiciach, kde máte mnoho vysokoškolákov, a Bardejove.

Aká je veková skladba súčasného A-tímu futbalistiek Partizána?

Pohybuje sa zhruba na úrovni 23 rokov. V kádri máme mladé hráčky od 17 do 19 rokov i skúsenejšie, ako napríklad srbská kapitánka Dimitrijevičová. Štyri legionárky z Čiernej Hory majú od 20 do 25 rokov.

Radosť futbalistiek Partizána Bardejov po treťom triumfe v Slovenskom pohári - máj 2019.
Radosť futbalistiek Partizána Bardejov po treťom triumfe v Slovenskom pohári - máj 2019. (Autor: ahoj.tv)

Aký je status zahraničných hráčok?

Zatiaľ majú amatérsky štatút. Zobrať niekoho na profesionálnu zmluvu v situácii, keď nevieme, čo bude ďalej, by bolo trúfalé. Dievčatá sú momentálne doma. Sme v kontakte a tiež sa nás pýtajú, čo ďalej.

Hoci ide o prvú ligu, hrať nemôžeme. Aj z tohto dôvodu sme pri kontraktoch opatrní, pretože si nemôžeme dovoliť neplatiť.

Z čoho hráčky momentálne žijú?

Niektoré chodia do školy, iné si museli nájsť brigády alebo sú doma. Bohužiaľ, inak im nevieme pomôcť. Do chvíle, keď sme to prerušili, sme im všetko vyplatili a teraz čakáme, čo sa bude diať.

V aktuálnej sezóne ste zatiaľ nestratili ani bod, máte skóre 24:0 a vyhrali ste aj na ihrisku Slovana. Bratislavčanky síce vedú tabuľku o tri body, ale odohrali o dva zápasy viac. Veríte v pokračovanie súťaže?

Bola by veľká škoda, ak by sa súťaž anulovala alebo nedohrala. Situáciu máme vo vlastných rukách a dovolím si povedať, že máme našliapnuté k zisku titulu majstra Slovenska. Vo vlastných rukách to máme ale len za predpokladu, že sa bude hrať.

Dievčatá sú výborná partia, klobúk dole pred nimi a ak by sa sezóna nedohrala, celá ich práca, ako aj všetkých ľudí, ktorí okolo toho robia, by vyšla nazmar.

Jedenástka roka VsFZ sa každý rok nesie v znamení dominancie Bardejovčaniek.
Jedenástka roka VsFZ sa každý rok nesie v znamení dominancie Bardejovčaniek. (Autor: ahoj.tv)

Navyše, ide aj o miestenku do kvalifikácie Ligy majstrov. A to je veľká vec. Mohli by sme reprezentovať Bardejov i celý slovenský ženský futbal vo svete. To by bolo veľké plus.

Aké riešenie vás uspokojí?

Sme za to, aby sa dohrala minimálne polovica sezóny, aby sa mohla rátať. Alebo aj celá.

Aká je pozícia ženského futbalu v klube po príchode nového investora? Vraj aj v tomto smere vládne neistota. Nehrozí mu úpadok?

Myslím si, že nie. Chceme, aby ženský futbal bol zachovaný. Keď sme sa do toho v roku 2012 pustili, tak v roku 2021 to neskončí. Sme nastavení na to, že ženský futbal v Bardejove bude pokračovať. 

Týždeň ženského futbalu na Futbalnete

Nikdy nepochopia ofsajd a už vôbec nevedia poriadne kopnúť do lopty. To sú len dva z mnohých predsudkov o ženách a futbale. Najpopulárnejšia hra sa ešte stále považuje za doménu mužov, hoci ženský futbal získava čoraz väčšiu popularitu.

Na svete je podľa štatistík UEFA takmer 1,3 milióna registrovaných hráčok a na Slovensku hrá futbal súťažne vyše 3000 žien a dievčat. Futbalnet tento týždeň ponúkol každý deň článok venovaný ženskému futbalu. Futbal patrí všetkým. Aj ženám!

V seriáli vyšlo:

Futbalistky znesú na ihrisku viac než muži. Ženský futbal na Slovensku napreduje

Dievčatá sa dajú ľahko zlákať do iných klubov. Naspäť ich nepustí ego

Bolo by malomyseľné odmietnuť reprezentáciu, lebo ide o ženy, tvrdí tréner Kopúň

Chytila penaltu v derby, ale Zlatana zatiaľ nestretla. Slovenka žiari v Miláne

Hrala s chlapcami a proti nim. Keď strelila prvé góly, začala si veriť

Starý pán jej počas zápasu núkal cukríky. Hráči urážky nemyslia vážne, tvrdí mladá rozhodkyňa


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»V ich regióne je výber úzky. Napriek tomu môžu opäť hrať Ligu majstrov