Chytila penaltu v derby, ale Zlatana zatiaľ nestretla. Slovenka žiari v Miláne

Mária Korenčiová má stabilné miesto v bránke AC Miláno
Mária Korenčiová má stabilné miesto v bránke AC Miláno (Zdroj: archív M. K.)
Titanilla Bőd|4. feb 2021 o 10:00

Na konte má 94 štartov v slovenskej reprezentácii, má skúsenosti z českej, nemeckej i švajčiarskej ligy a v súčasnosti pravidelne nastupuje v bránke milánskeho AC. Tvrdíte, že takého futbalistu nepoznáte? Je to možné, ide totiž o futbalistku. Mária Korenčiová patrí k najlepším brankárkam v Serii A.

Skúšala tanec i violončelo

Vyrastala v divadle. Jej otec je režisér, mama vyštudovala manažment kultúry. Jej starí rodičia boli herci. Aj ona skúšala rôzne voľnočasové aktivity, tanec aj violončelo, ale vždy ju lákal aj šport.

„Starší brat hral futbal za Lamač, a raz cez polčas som si začala kopať loptu. Prišiel za mnou tréner mladších žiakov a spýtal sa ma, či nechcem začať trénovať,“ opísala svoje futbalové začiatky 31-ročná hráčka.

Zdvihla za ňu ruku spoluhráčka

Rok hrala s chlapcami, potom prestúpila k žiačkam Slovana Bratislava. Hrávala v strede poľa. Raz však odišla jedna brankárka a hľadali ďalšiu. Tréner sa spýtal, kto by chcel chytať. „Najprv som nechcela zdvihnúť ruku, ale pošepkala som to spoluhráčke a tá to urobila za mňa,“ spomína so smiechom Korenčiová.

Futbal bol pre ňu zábavou, po strednej škole si podala prihlášku na FTVŠ aj na filmovú produkciu. Prijali ju na FTVŠ. „Myslím si, že talent na umenie som až tak nezdedila, takže nakoniec všetko je tak, ako má byť,” tvrdí.

Netypickú výšku vie vykompenzovať inými prednosťami
Netypickú výšku vie vykompenzovať inými prednosťami (Zdroj: archív M. K.)

Žiadne horibilné sumy

Futbal nikdy nevnímala ako výlučne mužský šport, no nepredpokladala, že by sa ním mohla živiť. Počas posledného ročníka na vysokej škole však už prestúpila do Slavie Praha a následne dostala ponuku z druhej najvyššej nemeckej súťaže.

So SC Sand podpísala prvú profesionálnu zmluvu.

„Netreba si predstaviť žiadne horibilné sumy. Tá zmluva skôr zaručuje, že dostanete pravidelnú mzdu a máte zabezpečenú základnú starostlivosť. Platy sú na úrovni bežných, alebo trochu lepšie platených prác,“ vysvetľuje slovenská reprezentantka.

Ženy postúpili, muži nie

Neskôr pôsobila i vo švajčiarskom FC Neunkirch a v nemeckom Freiburgu, od leta 2018 chytá za AC Miláno.

Typické futbalové štýly sú badateľné aj medzi ženami. „V Nemecku sa hrá skôr fyzický futbal, v Taliansku viac kombinačný a technický, pričom veľmi veľa pracujeme na taktike,“ prezradila Korenčiová.

Ženský tím milánského AC založili len nedávno, funguje iba tretiu sezónu. UEFA i taliansky zväz tlačia na to, aby aj veľkokluby mali svoje ženské družstvá.

Popularita ženského futbalu v Taliansku vzrástla vďaka reprezentácii, ktorá sa na MS v roku 2019 dostala do štvrťfinále. Muži sa v roku 2018 na svetový šampionát vôbec nekvalifikovali. „Vtedy si ženská reprezentácia získala neuveriteľnú podporu ľudí,“ zdôraznila slovenská brankárka.

Týždeň ženského futbalu na Futbalnete

Nikdy nepochopia ofsajd a už vôbec nevedia poriadne kopnúť do lopty. To sú len dva z mnohých predsudkov o ženách a futbale. Najpopulárnejšia hra sa ešte stále považuje za doménu mužov, hoci ženský futbal získava čoraz väčšiu popularitu.

Na svete je podľa štatistík UEFA takmer 1,3 milióna registrovaných hráčok a na Slovensku hrá futbal súťažne vyše 3000 žien a dievčat. Futbalnet tento týždeň ponúkne každý deň článok venovaný ženskému futbalu. Futbal patrí všetkým. Aj ženám!

V seriáli vyšlo:

Futbalistky znesú na ihrisku viac než muži. Ženský futbal na Slovensku napreduje

Dievčatá sa dajú ľahko zlákať do iných klubov. Naspäť ich nepustí ego

Bolo by malomyseľné odmietnuť reprezentáciu, lebo ide o ženy, tvrdí tréner Kopúň

Zápas na San Sire

Celkovo stúpol záujem o ženský futbal. Všetky zápasy ženskej ligy sa vysielajú online, jeden zápas z každého kola je aj v televízii.

Vážnosť ženského futbalu ukazuje aj fakt, že zopár zápasov sa dostane aj na veľké štadióny. Šláger ženskej ligy medzi AC Miláno a Juventusom hrali na slávnom San Sire.

Milánčanky síce prehrali 0:1, pre Korenčiovú to však bol úžasný zážitok. „Kým sa ešte dalo, chodili sme na každý zápas mužov len preto, aby sme boli na štadióne. Keď nám oznámili, že tam budeme hrať, nechceli sme tomu veriť.“

Prezieravý tréner zobral svoje zverenkyne deň pred zápasom do slávneho futbalového stánku, aby si zvykli na pohľad zdola na obrovské tribúny. „Dobre spravil, lebo ten štadión má svoju silu, aj keď je prázdny,“ podčiarkla Korenčiová.

Počet divákov na tom stretnutí bol stále veľmi obmedzený, ale zhodou okolností boli medzi dvoma tisíckami priaznivcov aj rodičia slovenskej reprezentantky, čo len umocnilo jej zážitok.

Muži trénujú inde

Ženské družstvo Milána sa nachádza na druhom mieste tabuľky, na Juventus stráca tri body. Muži sú po dlhom čase lídrom Serie A, a majú reálnu šancu na titul.

Hráčky však s hviezdami mužského tímu nie sú v kontakte. „Mužské áčko trénuje mimo mesta vo vlastnom tréningovom centre v Milanelle, kým my trénujeme v Miláne vo Vismare, kde sú aj všetky mládežnícke tímy. S hráčmi áčka sa stretávame len na nejakých akciách, napríklad na vianočnom večierku,“ uviedla Korenčiová. Teraz sa však pre pandémiu koronavírusu žiadne akcie nekonajú.

V reprezentácii má už 94 štartov.
V reprezentácii má už 94 štartov. (Zdroj: archív M. K.)

Blysla sa v derby

Slovenská brankárka patrí medzi najlepšie v Serii A. A to aj napriek netypickej výške 163 centimetrov. Hoci jej to stále pripomínajú, na ihrisku nižší vzrast dokáže vykompenzovať inými prednosťami.

„Vždy som vedela, že musím dobre čítať hru, aby som sa nedostala do situácií, kde by tá výška mohla byť problémom. Kládla som dôraz aj na hru nohami. Teraz je to veľmi dôležité aj v ženskom futbale,“ tvrdí Korenčiová.

Neprekážalo jej, keď ju niekedy pre výšku podceňovali. „Keď odo mňa nič neočakávali, o to jednoduchšie bolo tých ľudí prekvapiť a vybojovať si rešpekt,“ dodáva.

Nedávno sa blysla v milánskom derby, keď chytila penaltu. Jej zákrok okomentovali talianski komentátori s obrovským nadšením. „Taliani sú do futbalu zapálení a neskrývajú svoje emócie,“ vraví s úsmevom Korenčiová.

Emotívne chvíle zažila aj v reprezentácii, keď v Holandsku mohla nastúpiť pred vypredaným štadiónom. „Do 91. minúty bolo 0:0 a v poslednej minúte Holanďanky skórovali a tešili sa, ako keby vyhrali majstrovstvá Európy,“ pripomenula silný zážitok.

Stále je veľa predsudkov

Sníva aj o účasti na veľkom šampionáte so slovenskou reprezentáciou, hoci tento sen nie je príliš reálny. Ženský futbal napreduje aj na Slovensku, ale stále je proti nemu veľa predsudkov.

„Bolo by fajn, keby ľudia začali vnímať ženský futbal ako futbal a nemuseli by sme stále bojovať so zastaralou ideou o futbale ako športe len pre mužov. Tým pádom by oveľa viac dievčat malo šancu dostať sa k futbalu,“ zdôraznila legionárka milánskeho veľkoklubu.

Zlepšenie podmienok, viac odborníkov, podpora zo strany veľkých klubov by mohli znamenať ďalší kvalitatívny posun pre ženský futbal na Slovensku. „Veľké kluby už majú vytvorené podmienky, len by sa mali o ne podeliť aj s dievčatami,“ myslí si Korenčiová.

Slovenská brankárka predvádza výborné zákroky
Slovenská brankárka predvádza výborné zákroky (Zdroj: archív M. K.)

Cenné rady od Novotu

Trénerom brankárok v reprezentácii sa pred rokom stal bývalý gólman Rapidu Viedeň Ján Novota. Korenčiová si spoluprácu s ním pochvaľuje.

„Je nesmierne pokorný, pokojný a veľmi vyrovnaný človek, prináša veľmi dobrú atmosféru,“ charakterizovala kouča brankárka.

Oceňuje najmä jeho rady vo vypätých situáciách.

„Aj on ich na ihrisku prežil, možno ešte viac, lebo tlak v mužskom futbale je oveľa väčší. Vie, ako sa asi cítim a vie mi veľmi dobre poradiť. Je vidno, že futbal miluje a je mu úplne jedno, či je to ženský alebo mužský,“ uzavrela Korenčiová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Chytila penaltu v derby, ale Zlatana zatiaľ nestretla. Slovenka žiari v Miláne