Zažiaria opäť amatéri z vidieka, ako pred rokom Medzevčania?

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Vladimír Mezencev|26. júl 2018 o 00:00

Začal sa jubilejný 50. ročník národného futbalového pohára.

KOŠICE. Akosi v tichosti, bez fanfár a oslavných príhovorov, sa začal jubilejný 50. ročník Slovenského pohára vo futbale, v súčasnosti aj pod komerčným názvom Slovnaft Cup.

Súťaže veľmi významnej, žiaľ, niekedy nie vždy docenenej z pohľadu diváckeho záujmu, ale zároveň finančne slušne odmenenej.

Aspoň čo sa týka oboch finalistov - víťaz dostane 50 000 eur, odmena pre zdolaného je 20 000 eur. Mužstvá, ktoré svoje ťaženia skončia v semifinále čaká po 5 000 eur.

Okrem toho dva najúspešnejšie tímy ešte pred finančnými odmenami dostanú to, o čo vlastne hrajú - poháre do trvalého vlastníctva, ten úspešnejší k tomu aj titul „Víťaz Slovenského pohára“ a na celý rok sa stáva držiteľom putovného pohára.

Takže, skutočne je o čo bojovať.

Okrem toto je tu ešte účasť v Európskej lige...

Udalosť, ktorá na dediny láka historické návštevy

Vznikom samostatnej SR v roku 1993 význam národného pohára ešte stúpol, pretože dovtedy bol jeho víťaz iba na pol ceste, čakal ho súboj s čerstvým držiteľom Českého pohára a jeden z nich, teda držiteľ Československého pohára mal otvorenú cestu do významnej európskej súťaže - Pohára víťazov pohárov (PVP).

V súčasnosti o Slovnaft Cup zápolia mužstvá od V. ligy po najvyššiu súťaž.

Stretnutia na dedinských ihriskách, na ktorých hostitelia ešte stále hrajú aj pod názvom Družstevník, s účastníkmi I. ligy sa pre hostiteľov stávajú významnou športovou, ale i spoločenskou udalosťou, s pre nich historickými návštevami v hľadisku.

Často je na zápasoch viac divákov než je počet obyvateľov obce.

V uplynulom ročníku sme podobnú situáciu zažili aj v našom regióne, keď štvrtoligový Spartak Medzev na svojej ceste do osemfinále vyradil až dva tímy z najvyššej súťaže - Senicu a Trenčín!

Víťazné ťaženie Medzevčanov zastavila až Dunajská Streda.

Osemnásť finálových účastí

V jubilejnom ročníku Slovenského pohára obhajuje prvenstvo Slovan Bratislava, zatiaľ najúspešnejšie mužstvo v pohárovej súťaži. Belasí hrali vo všetkých doterajších ročníkoch, na svojom konte majú 197 zápasov, z toho 125 víťazných.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Zažiaria opäť amatéri z vidieka, ako pred rokom Medzevčania?