Vylúčil šesť hráčov, jeden ho napadol. Rozhodca zvažuje, že skončí

Michal Šášky|9. okt 2020 o 11:30

Na ihrisku lídra 7. ligy vo Vlkovej odohrali nezvyčajný zápas, trval iba 70 minút.

Postavou stretnutia 7. ligy Podtatranského futbalového zväzu medzi FO Vlková a FK Vrbov sa stal rozhodca Peter Kočiš. Dovedna vylúčil šesť hráčov, z toho až piatich z hosťujúceho FK Vrbov. Pre pravidlo o minimálnom počte hráčov jedného tímu napokon duel predčasne ukončil, domáci zvíťazili kontumačne (3:0).

Zápas pripomínal od samého začiatku debatný krúžok. Po niekoľkých fauloch domácich protestoval už v 5. minúte za cenu žltej karty Filip Toporcer.

Oveľa búrlivejšia výmena názorov však prišla o sedem minút neskôr. Hosťujúci útočník Dominik Baláž videl za nešportové správanie rovno dve žlté karty a musel opustiť ihrisko, čo sa nepáčilo jeho spoluhráčom Petrovi Minarikovi a kapitánovi Martinovi Michalčíkovi. Obom ukázal rozhodca žltú.

„Ťažko sa mi na ten duel spomína, veľmi ťažko,“ vrátil sa k duelu rozhodca Kočiš. „Dlhšie som nepískal zápas Vrbova, no dostalo sa mi do uší, že ich hráči sú problémoví. Viacerí kolegovia z rozhodcovskej brandže tam pomaly ani nechcú chodiť. Nasadil som určitý meter a toho som sa poctivo držal celý zápas. Preto to zrejme dopadlo takto. Pokiaľ však viem, komisia rozhodcov môj výkon nijako nespochybnila a neudelila ani žiadne negatívne hodnotenia.“

Pokoj len do prestávky

Do konca prvého dejstva už videl karty len domáci tím. Po nešťastnom strete v strede ihriska videl žltú kartu 45-ročný kapitán Ľuboslav Šimšaj a po polhodine hry aj Ivan Čelinák, ktorého po nešetrnom zákroku hostí ošetrovali mimo hracej plochy a na ihrisko sa vrátil bez povolenia.

V druhom polčase najskôr dohral domáci kapitán, ktorého po ďalšom faule v strede poľa rozhodca vylúčil, o tri minúty išiel z ihriska dole po faule aj hosťujúci Minarik. Hráči FO Vlková následne v početnej výhode otvorili skóre a tlačili sa do ďalšieho gólu.

Jeden z prienikov po krídle nedovolene zastavil hosťujúci kapitán Martin Michalčík, čo sa nepáčilo jeho spoluhráčovi Milošovi Zakopianovi.

Ten chcel atakovať rozhodcu dokonca fyzicky, čomu zabránil práve Michalčík. Keďže jeden videl druhú žltú za faul a druhý za hrubé nešportové správanie, z ihriska odchádzali spoločne.

Disciplinárna komisia Zakopianovi dodatočne udelila nepodmienečné pozastavenie výkonu športu až do apríla 2021.

„Keď ich kapitán dostal druhú žltú kartu za faul, vyletel spoza neho ďalší hráč, ktorý mi opakovane vynadal. Udelil som mu preto červenú. Po nej mi ďalej nadával a pokúsil sa ma aj fyzicky napadnúť.

Na poslednú chvíľu tomu zabránil práve ich kapitán. Dokonca, aj keď sme išli po zápase dole z hracej plochy, tak sa mi vyhrážal. Z môjho pohľadu je teda ten trest ešte nízky,“ poznamenal rozhodca Kočiš.

Takýto zápas ešte nezažil

Duel sa napokon skončil o desať minút neskôr, keď za faul dostal druhú žltú kartu aj Toporcer, ktorý nedeľňajší kartový mariáš odštartoval. Napriek vypätej atmosfére sa zápas končil podaním rúk všetkých futbalistov.

Mimo záberov kamier sa následne udial aj ďalší incident, ktorého aktérom bol pre zmenu hráč domáceho celku Tomáš Kovalčík. Ten sa mal na prekvapenie spoluhráčov taktiež vulgárne vyjadriť na adresu rozhodcov. Po dodatočnom preverení incidentu pozastavila komisia výkon aj tomuto futbalistovi, a to na obdobie štyroch týždňov.

„Taký vysoký počet kariet som ešte asi v živote neudelil,“ hovorí skúsený arbiter. „Už som musel zopárkrát zápas ukončiť predčasne pre pokles hráčov, ale iba vtedy, keď nastúpilo na zápas družstvo s menším počtom futbalistov. Na dedinách totiž nie je nič výnimočné, ak sa mužstvo nenazbiera a nenastúpi s jedenástimi mužmi.“

Dedinský futbal prináša rôzne raritné situácie. Zatiaľ, čo hráči sa na ihrisku odreagujú a vyventilujú, arbitrov niekedy stretnutia skôr len psychicky vyčerpajú.

„Za viac ako dvadsať rokov, čo sa pohybujem vo futbale, som si už odžil všeličo. Byť rozhodcom v dedinskom futbale je rizikové povolanie.

Aj preto uvažujem, najmä po tom, čo som zažil posledný víkend, že s týmto koníčkom natrvalo skončím. Mám tri deti, ešte nie najväčšie, nechcem seba a svoju rodinu vystavovať akémukoľvek zbytočnému nebezpečenstvu. Futbal by mal byť o radosti, inak nemá žiadny zmysel,“ odkázal na záver Peter Kočiš, ktorý v minulosti pískal aj tretiu najvyššiu súťaž a v civilnom povolaní pracuje ako rezač v spoločnosti na výrobu fólií.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vylúčil šesť hráčov, jeden ho napadol. Rozhodca zvažuje, že skončí