Hamilton má na dosah Schumachera, kritizovaný Thajčan získal pódium

Lewis Hamilton poukázal na smrť Afroameričanky
Lewis Hamilton poukázal na smrť Afroameričanky (Autor: SITA/AP)
Miroslav Kováčik|13. sep 2020 o 19:37

Brit vyhral jubilejné 90. preteky.

BRATISLAVA. Premiérová Veľká cena Toskánska formuly 1 ponúkla dramatické motošportové divadlo.

Obvykle zhasnú červené svetlá iba pri štarte pretekov, ale na okruhu v Mugelle sa to zopakovalo až trikrát.

Kým dominancia Mercedesu nebolo prekvapením, z tretieho miesto sa nečakane tešil Alexander Albon.

F1: Naj momentky z VC Toskánska: fotogaléria

13.9.2020

Dvadsaťštyriročný Thajčan narodený v Londýne sa stal 213. jazdcom, ktorý v pretekoch F1 dosiahol pódiové umiestnenie.

V minulej sezóne si dobrými výkonmi vybojoval na úkor Pierra Gaslyho miesto v Red Bulle a svoj talent konečne ukázal naplno.

V nedeľu nestačil len na Brita Lewisa Hamiltona a Fína Valtteriho Bottasa.

"Som veľmi šťastný. Cítim, že môžem dýchať a je krásne tu byť. Očakával som, že to bude v pretekoch horšie, ale tvrdo sme pracovali a dve červené vlajky nám pomohli," povedal Albon v prvej reakcii po skončení pretekov.

Albon umlčal kritikov

Na tretiu priečku sa Albon dostal osem kôl pred koncom, keď v prvej zákrute vonkajšou stranou predbehol Austrálčana Daniela Ricciarda.

V doterajšom priebehu sezóny bol pritom často kritizovaný, keďže výrazne zaostával za tímovým kolegom Maxom Verstappenom a v úvodných ôsmich pretekoch nazbieral len 48 bodov.

Albonov otec Nigel je bývalý automobilový pretekár a vďaka matke Kankamol má thajské občianstvo.

V F1 je iba druhým jazdcom z tejto krajiny. V 50. rokoch reprezentoval Thajsko Princ Bira, ale na pódium pri svojich devätnástich štartoch nikdy nedosiahol.

Jubilejné víťazstvo Hamiltona

Preteky museli byť dvakrát prerušené červenou vlajkou. Prvýkrát už v 7. kole po hromadnej nehode na cieľovej rovinke a následne v 45. kole po havárii Kanaďana Lanca Strolla.

Už 90. víťazstvo dosiahol Lewis Hamilton. Brita delí už len jeden triumf od vyrovnania rekordu Nemca Michaela Schumachera.

"Dnes to bolo neskutočne ťažké. Akoby to boli troje preteky v jednom dni. Pri všetkých štartoch bolo náročné sa sústrediť. Trať je fenomenálna a udržať rýchleho Valtteriho za sebou nebolo jednoduché," dodal Hamilton.

Poukázal na tragický incident

Na stupňoch víťazov stál britský jazdec v tričku s nápisom "Zatknite policajtov, ktorí zabili Breonnu Taylorovú". Chcel tak opäť poukázať na smrť 26-ročnej Afroameričanky v americkom štáte Kentucky.

Tragický incident sa odohral v marci tohto roka, počas vyšetrovania drogovej činnosti. Traja policajti vošli do Taylorovej bytu, ktorá v ňom bola s priateľom Kennethom Walkerom.

Ten si myslel, že ich vykrádajú, a tak sa následne strhla prestrelka s policajtmi. Počas nej zasiahlo Taylorovú osem rán, v dôsledku ktorých na mieste zomrela.

V byte sa drogy nenašli.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Hamilton má na dosah Schumachera, kritizovaný Thajčan získal pódium