Veronika Cmárová má na konte životný úspech

Veronika Cmárová (vľavo) a Monika Chochíková.
Veronika Cmárová (vľavo) a Monika Chochíková. (Autor: archív P. O.)
Sportnet|4. aug 2017 o 00:00

Do Košíc priviezli dve medailové ocenenia. Uspeli v náročnej konkurencii.

Kickboxerka košického Guard klubu Veronika Cmárová sa spolu s Monikou Chochlíkovou z Trenčína pred týždňom postarali o veľký úspech slovenského kickboxu na Svetových hrách 2017 v poľskej Wroclawi.

Mladšia zo známych sestier priviezla z olympiády neolympijských športov bronzovú medailu.

Staršia Lucia a ďalší Košičan Miroslav Smolár, ktorý cestoval do Poľska z pozície náhradníka, neuspeli v úvodných zápasoch a do boja o medaily nepostúpili.

Úspech slovenského kickboxu ešte striebornou medailou vyšperkovala Chochlíková.

Účasť vyše 3500 športovcov

Olympiáda neolympijských športov je druhým najväčším športovým podujatím po letných olympijských hrách a v Poľsku sa na nej zúčastnilo vyše 3500 športovcov.

Kickboxeri zápasiaci v disciplíne K1 si právo účasti vybojovali na minuloročných Majstrovstvách Európy. V každej váhovej kategórii sa stretli 8 najlepší z celého sveta. Účasť na tomto podujatí bola podľa reprezentačného trénera Petra Onuščáka nielen vrcholom sezóny, ale možno aj kariéry.

„Možno sa tam v budúcnosti už nedostanem ani ja, ani nikto z týchto pretekárov. Hoci stále dúfam, že kickbox raz uvidíme aj na olympiáde,“ povedal Onuščák.

Veľké chcenie

Sestry Cmárové cestovali na vrcholné podujatie sezóny a možno aj kariéry s vysokými ambíciami. Pozícia vo svetovom rebríčku a víťazstvá na pretekoch svetového pohára ich stavali do pozície favoritiek. S neľahkou úlohou sa napokon lepšie vysporiadala Veronika v kategórii do 65 kilogramov.

Lucia si hneď v štvrťfinále vybrala smolný deň a prehrala s prekvapením turnaja a neskoršou finalistkou Mexičankou Martinezovou tesne na body.

„Bolo vidno, že veľké chcenie a zodpovednosť jej zväzovali ruky a nohy a šikovná menšia Mexičanka bojujúca v opačnom garde využívala svoj vynikajúci pohyb. Škoda, ale taký je šport,“ komentoval výkon svojej zverenkyne tréner Onuščák. Ako dodala samotná Lucia, Mexičanka vyhrala zaslúžene. „Mrzí ma, že sa mi nepodarilo prebojovať do zápasov o medaily, ale stalo sa to aj mnohým iným, napríklad aj Majsterke Európy v mojej váhovke,“ smutne konštatovala Lucia Cmárová.

Druhá zo sesterského dua Veronika hneď v prvom zápase predviedla excelentný výkon a porazila na body svoju odvekú rivalku a veľkú domácu favoritku Rozu Gumiennu.

Majsterka zo Srbska

V semifinále napokon nestačila na aktuálnu majsterku sveta Teodoru Manič zo Srbka.

„Z môjho pohľadu bola Veronika v zápase lepšia a aktívnejšia. Neustále Srbku tlačila a naháňala po rohoch, nakoniec konečný bodový stav u rozhodcov bol tesný pre Srbku – 7:6, 5:5, 7:6,“ hodnotil semifinále Onuščák.

Z tesnej prehry sa Veronika rýchlo otriasla a zápas o bronz s Američankou Keitlin Young zvládla vynikajúco po víťazstve 3:0 a dosiahla životný úspech.

„Je to najvýznamnejšia súťaž, na ktorú sa môžem ako kickboxerka dostať. Ambície síce boli vyššie, ale aj bronz je veľký úspech,“ dodala Cmárová.

Kickbox sa aj vďaka košickým reprezentantom stal naj-úspešnejším športom slovenskej výpravy na Svetových hrách 2017. Podľa Onuščáka, premiéra nielen naplnila, ale aj predčila kickboxerov.

„Mimoriadne potešujúca správa pre kickbox prišla aj od usporiadateľov. Kickbox sa zaradil medzi v médiách najsledovanejšie športy tohto podujatia,“ dodal Onuščák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Veronika Cmárová má na konte životný úspech