Víťazi sa búrili. Zmena pochová Veľkú pardubickú. Bolo to nutné, tvrdí Váňa

Veľká Taxisova priekopa bola najťažšou prekážkou v rámci Veľkej pardubickej steeplechase.
Veľká Taxisova priekopa bola najťažšou prekážkou v rámci Veľkej pardubickej steeplechase. (Autor: PROFIMEDIA)
Miloslav Šebela|8. okt 2021 o 07:00

Veľkú Taxisovu priekopu organizátori zmenili.

BRATISLAVA. „Keď vysadneš na koňa, na všetko zabudneš a ideš podľa nôt, ktoré máš v hlave. Ale tréner trpí od štartu do cieľa. Nikomu to neprajem. Je to hrozné,“ vraví slávny džokej Josef Váňa o tom, ako prežíva dostihy v pozícii trénera.

Má už 68 rokov a na dostihoch, ktoré ho preslávili, sa už do sedla koňa neposadí. Hoci tréningovo jazdí stále, ale manželka Pavla vraj nevidí rada, keď si chce skočiť. 

"Prská. Ak by som sa rozhodol ísť znova Veľkú pardubickú, tak ma asi vydedí," smeje sa legendárny džokej a tréner.

Taxis by už nemal zabíjať

Celkovo vyhral Veľkú pardubickú devätnásťkrát. Osemkrát ako džokej, jedenásťkrát v pozícii trénera. A tento rok môže pridať ďalšie víťazstvo. Na štarte bude mať znova tri kone. 

Vlani však v Pardubiciach trpel. Na Taxisovej priekope spadol Sottovento, ktorého tiež trénoval. Bol jedným z favoritov. Na náročnej prekážke dopadol veľmi nešťastne na hranu a zomrel. 

Aj preto Váňa podporoval zmeny na Veľkej Taxisovej priekope. Pôvodne išlo o 2 metre hlbokú a 5 metrov dlhú priekopu, ktorá je ukrytá za živým plotom (výška i dĺžka príbližne 1,5 m).

Celkovo tak išlo o bezmála osemmetrovú prekážku. Navyše priekopa mala na vzdialenej strane miernu hranu. Na to, aby ju kôň zvládol musel mať dostatočnú rýchlosť a pri doskoku čo najskôr preniesť váhu na všetky štyri nohy. Postupne výšku plotu znižovali a menil sa aj tvar a hĺbka priekopy. 

Od roku 2014 však na tejto prekážke zahynuli tri kone, preto sa organizátori rozhodli pre úpravy prekážky. 

Zmeny však navrhovala komisia odborníkov. Doskokovú ostrú hranu odstránili tým, že dno sa mierne dvíha a plynulo prechádza do roviny. 

Bude z Mt. Everest český Říp?

Váňa bol v komisii, ktorá zmeny na prekážke schválila. Návrhy odmietali džokeji, ktorí v minulosti pardubickú vyhrali.

Plány upraviť slávnu prekážku vo výhlásení prirovnali: "k snahe znížiť výšku Mt. Everestu na výšku Řípu" alebo obmedzenia maximálnej rýchlosti v pretekoch formuly 1 na 50 km/h. 

Podľa nich po zmene už nepôjde o Veľkú pardubickú a navrhovali, aby dostihy zmenili názov. 

Naopak Váňa vysvetľoval, že Taxis bude mať rovnaké rozmery ako doteraz, akurát kôň nemusí zaplatiť za zlý doskok životom či vážnym zranením.

Josef Váňa je legendou dostihového športu.
Josef Váňa je legendou dostihového športu. (Autor: SITA)

„Medzi starými džokejmi mám za to veľa nepriateľov. Jazdili pardubickú, keď to bola veľmi náročná prekážková dráha. Ale dnes sú iné časy. Behá sa rýchlejšie, nesmie sa padať, kone potrebujú rýchlosť. Prečo by sme mali koňa ničiť tým, že za chybu zaplatí životom,“ argumentoval slávny tréner a džokej pre Českú televíziu. 

Zároveň vraví, že zmeny nie sú také dramatické, že by Taxisova priekopa bola odrazu jednoduchá.

„Má rovnaké rozmery ako doteraz. Iba hrana nie je taká ostrá. Ak kôň urobí chybu, môže spadnúť, nemalo by to ohroziť jeho život,“ doplnil pre idnes.cz.

V pozícii džokeja slávne dostihy absolvoval 28-krát. 

„Až na jednu výnimku som vždy sedel na koni, o ktorom som vedel, že preskočí Taxis ako prd. Chcel by som tých diskutérov dať do kože džokejov, ktorí šli na koňoch, ktorí tam nemali čo robiť. Tento smer úprav je správny a budem si za ním stáť.“ 

Titul obhajuje Slovák

Váňa bude mať na štarte tri kone, z toho dva už na Veľkej vyhrali – Theophilos (2019) a No Time To Lose (2017). Mahe King je nováčikom.

"Vyhrať môže hocikto," vraví Váňa. 

Víťazstvo môže však vybojovať Slovák. Vlaňajší triumf však obhajuje slovenský džokej Lukáš Matuský s Hegnusom. Na štarte bude 33-ročný Matuský opäť s víťazným hnedákom. 

Na štarte bude aj ďalší slovenský džokej Jaroslav Brečka so Starom. V pozícii trénera vedie okrem Stara aj osemročného hnedáka Kaiserwalzera, ktorý ovládol posledné kvalifikačné dostihy na pardubickú v sedle práve s Matuským. 

Hlavné dostihy v rámci Velkej pardubickej steeplechase sa konajú v nedeľu o 15.45 (vysiela ČT1).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Víťazi sa búrili. Zmena pochová Veľkú pardubickú. Bolo to nutné, tvrdí Váňa