Utrpeli vážne zranenia. Pečovský a Mazáň sa vrátia po novom roku

Viktor Pečovský (v strede) je kapitánom MŠK Žilina. Momentálne však pre zranenie nehráva. Na snímke bojuje o loptu s hráčom Prešova Dávidom Leškom.
Viktor Pečovský (v strede) je kapitánom MŠK Žilina. Momentálne však pre zranenie nehráva. Na snímke bojuje o loptu s hráčom Prešova Dávidom Leškom. (Autor: SITA)
SITA|30. okt 2016 o 12:34

Obaja hráči Žiliny sa zranili 24. septembra v zápase na ihrisku Zlatých Moraviec.

ŽILINA. Futbalistom MŠK Žilina mimoriadne vychádza účinkovanie v doterajšom priebehu sezóny 2016/2017. Mužstvo trénera Adriána Guľu figuruje na čele tabuľky Fortuna ligy so šesťbodovým náskokom pred Podbrezovou.

Tretí Slovan Bratislava získal po trinástom kole o jedenásť bodov menej ako MŠK.

Radosť klubu však limituje situácia so zdravotným stavom dvoch žilinských futbalistov a reprezentantov - člena A-tímu SR a účastníka majstrovstiev Európy 2016 vo Francúzsku Viktora Pečovského i hráča slovenskej dvadsaťjednotky Róberta Mazáňa.

Ako je známe, duo utrpelo vážne zranenia 24. septembra v dueli desiateho kola Fortuna ligy na ihrisku Zlatých Moraviec.

Tridsaťtriročný Pečovský si zlomil nohu po súboji s protihráčom Tihomirom Kostadinovom, ľavý obranca Mazáň si bez cudzieho zavinenia roztrhol achilovku.

Obaja následne absolvovali operačné zákroky vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline a na trávniku budú dlhší čas chýbať.

"Viktor i Róbert by sa mali vrátiť po novom roku, mali by začať postupne zaberať," uviedol pre agentúru SITA lekár futbalového klubu MŠK Žilina Juraj Popluhár.

"Rehabilitácia v MŠK je perfektná. Budeme robiť všetko, aby sa to nepredlžovalo. V týchto prvých fázach však musíme žiadať, aby sa dodržiavali časové limity po vážnych úrazoch. Chceme, aby v januári začali individuálne trénovať."

Až pri operácii zistili vážnosť zranenia

Budeme robiť všetko, aby sa to nepredlžovalo. V týchto prvých fázach však musíme žiadať, aby sa dodržiavali časové limity po vážnych úrazoch.


Juraj Popluhár, lekár MŠK Žilina o zraneniach hráčov

"V prípade Pečovského štyri týždne od operácie prejdeme na funkčnú liečbu. Budeme prechádzať zo sadry do ortézy, aby mohol obmedzene redukovane rehabilitovať," pokračoval lekár Juraj Popluhár.

"U Viktora bol ten problém, že sme žiadali röntgen ešte počas zápasu v Zlatých Moravciach. Ten sa aj urobil, bola tam zlomená tenšia kosť predkolenia. Bolo to však veľmi rýchle, čiže tie nálezy na členku ešte len došli a až pri operácii kosti sme zistili, že má roztrhnuté aj dôležité väzy. Najmä tie väzy predĺžia jeho celkovú liečbu," skonštatoval.

U Mazáňa má obavy

Na adresu kapitána MŠK ešte poznamenal: "Viktor sa má inak v pohode, nemá žiadne ťažkosti. My však hráčovi nechceme dovoliť návrat skôr než sú logické medicínske tabuľky a časové normy," prezrádza Popluhár.

"Základná liečba fixácie je šesť týždňov, potom prehodíme do ortézy, aby sa dalo redukovane cvičiť - obmedzene, jemne. Treba určite rátať minimálne tri mesiace od úrazu. Potom už to nebude o medicíne, ale ako sa Viktor dokáže vrátiť do kondície, do mužstva. Treba byť triezvy, lebo to bolo veľmi vážne zranenie."

Viktor Pečovský (vľavo) bojuje o loptu s Jakubom Holúbkom, ktorý sa medzitým stal jeho spoluhráčom.
Viktor Pečovský (vľavo) bojuje o loptu s Jakubom Holúbkom, ktorý sa medzitým stal jeho spoluhráčom. (Autor: TASR)

Aj zdravotný stav dvadsaťdvaročného Mazáňa sa postupne zlepšuje. "Robo mal úplnú ruptúru roztrhnutia achilovej šľachy, ktorú sme zošili. Tá šľacha sa rieši minimálne šesťtýždňovou fixáciou a potom začína šetrná rehabilitácia," poznamenal lekár.

"U Mazáňa mám trochu väčšie obavy z toho dôvodu, že je to dravý chlapec a rád by porušoval liečebný režim - čím skôr zaťažoval, čo mu nemôžeme dovoliť."

"Momentálne je v poriadku, tento týždeň bol na preväze, takisto ako Pečovský tiež nemá žiadne ťažkosti. V súčasnosti sa pokračuje v liečbe. Stále však prebieha len úvodná fáza, prvých šesť týždňov, keď úrazy musia byť po operáciách fixované."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Utrpeli vážne zranenia. Pečovský a Mazáň sa vrátia po novom roku