Únia ligových klubov zatiaľ v kooperácii s pracovníkmi SFZ

SITA|26. feb 2009 o 13:10

Vznik Únie ligových klubov a Zákon o organizovaní verejných, telovýchovných, športových a turistických podujatí a bezpečnosť na štadiónoch - to boli hlavné témy, ktoré rezonovali na štvrtkovej tlačovej konferencii Slovenského futbalového zväzu (SFZ) pred

BRATISLAVA. blížiacim sa štartom jarnej časti Corgoň ligy 2008/2009.

Prezident SFZ František Laurinec zástupcom médií pripomenul už známu skutočnosť, že vznikla Únia ligových klubov (ÚLK), ktorá bude riadiť dve najvyššie slovenské futbalové súťaže - Corgoň ligu a I. ligu (druhá najvyššia súťaž). "O koncipovaní tejto inštitúcie v štruktúrach slovenského futbalu sme začali rokovať už dávnejšie. Únia ligových klubov prevzala právomoci riadenia od ligovej komisie SFZ. S jej predstaviteľmi však naši zväzoví pracovníci ešte naďalej koordinujú a budú koordinovať potrebné náležitosti. Niektoré veci už prijali členovia výkonného výboru a odobriť by sa mali aj na piatkovej Rade SFZ v Dolnom Kubíne," uviedol F. Laurinec a pokračoval: "Pokiaľ ide o Úniu ligových klubov, nie je to absolútne nezávislá organizácia mimo Slovenského futbalového zväzu. Hoci má svoju autonómiu, naďalej tu prebieha spolupráca s jednotlivými komisiami a jej zväzovými pracovníkmi. Únia ligových klubov je nová organizácia, ale v rámci SFZ."

O úzkom prepojení ÚFK a SFZ svedčí aj fakt, že zväz predstaviteľom Únie poskytne priestory, skúsených funkcionárov i právnickú pomoc. "Vznikom ÚLK dosiahneme určité odbremenenie SFZ, ale zväz určite nedáva ruky preč od súťaží. Najbližší polrok si bude Únia ligových klubov riadiť dve najvyššie súťaže pod dôsledným patronátom Slovenského futbalového zväzu," doplnil F. Laurinec.

Generálny riaditeľ ŠK Slovan Bratislava Dušan Tittel, ktorý je ako jeden z ôsmich členov výkonného výboru Únie ligových klubov (ďalšími sú Karol Belaník zo Žiliny, Ivan Nemečkay z Dubnice, Jozef Vukušič z Košíc, Petr Kašpar z Artmedie Petržalka, Richard Čech z Banskej Bystrice /všetci Corgoň liga/, Igor Šoltinský z Michaloviec a Róbert Rybníček z Trenčína /obaja I. liga/, pozn.) pri zatiaľ nezvolenom šéfovi tejto organizácie poverený vedením a vystupovaním "navonok", oboznámil prítomných na TB o vzniku Únie i jej najbližších plánoch.

"Prvá členská schôdza Únie ligových klubov sa uskutočnila 2. februára v Senci. V 24-člennom prezídiu sú zastúpené všetky tímy Corgoň ligy i I. ligy, ktoré určili ôsmich členov do výkonného výboru. Ten bude zasadať raz za mesiac. Už onedlho by sa mal vytvoriť aj dozorný orgán zložený z troch členov. Pôjde o výkonného riaditeľa Únie ligových klubov, sekretára pre Corgoň ligu a sekretára pre I. ligu. Od sezóny 2009/2010 by sme mali ísť už takpovediac naostro," skonštatoval D. Tittel a dodal: "Som presvedčený, že spolupráca medzi Slovenským futbalovým zväzom a Úniou ligových klubov bude dobrá. Prioritným cieľom je posunúť slovenský klubový futbal vyššie."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Únia ligových klubov zatiaľ v kooperácii s pracovníkmi SFZ