Obhajca nepríde pre hrozivé zranenie. Turnaj majstrov rozhodne o svetovej jednotke

Alexander Zverev po triumfe na Turnaji majstrov 2021.
Alexander Zverev po triumfe na Turnaji majstrov 2021. (Autor: TASR/AP)
Jana Sedláková|12. nov 2022 o 16:30

Obhajca titulu bude na Turnaji majstrov chýbať.

TURÍN, BRATISLAVA. Dlho sa zdalo, že pre Novaka Djokoviča bude veľkým problémom, aby sa kvalifikoval na tohtoročný Turnaj majstrov.

Odmietol očkovanie proti koronavírusu, čo preňho znamenalo, že až na zopár výnimiek sa mimo Európy na žiadne turnaje nedostal. Vynechal dva grandslamové turnaje - Australian Open a US Open a takisto štyri podujatia série Masters 1000 - Indian Wells, Miami, Cincinnati a Montreal.

(Rebríček ATP Race rozhoduje o poradí na Turnaj majstrov, na rozdiel od oficiálneho zohľadňuje iba výsledky za danú sezónu, pozn. red.).

VIDEO: Fotenie účastníkov Turnaja majstrov 2022 s trofejou

Vtedy sa pohyboval okolo 15. priečky. Djokovič však v závere sezóny zabral a najskôr vyhral turnaj kategórie 250 v Tel Avive, potom aj ATP 500 v Astane a na podujatí série Masters 1000 v Paríži prehral až vo finále s tínedžerom Holgerom Runem, ktorý hral svoj životný turnaj.

Napokon je v rebríčku ATP Race na ôsmej priečke. Keďže svetová jednotka Carlos Alcaraz sa pre zranenie musela odhlásiť, Djokovič sa dokonca fakticky posunul na siedmu priečku a pohodlne sa kvalifikoval.

Mnoho fanúšikov o pravidle ani nevedelo. Roky totiž ovládali grandslamové turnaje hráči, ktorí si bez problémov zabezpečili účasť na Turnaji majstrov. Napokon nebolo potrebné ani tento rok. Existuje však od roku 2000. Ocenili ho grandslamoví účastníci hneď v nasledujúcich rokoch. Pravidlo totiž uplatnili v rokoch 2001, 2002 a 2004.

V článku sa dozviete

  • Kto využil pravidlo o grandslamovom víťazovi, aby sa dostal na Turnaj majstrov
  • Kto bol tento rok mimoriadne úspešný na grandslamoch, ale nikdy nevyhral veľký titul
  • Ako vyzerá boj o post svetovej jednotky
  • Prečo by pre Nadala bola výhra historická

Naposledy bol blízko k takémuto postupu najsenzačnejší grandslamový víťaz posledných rokov Marin Čilič v roku 2014, keď vyhral US Open. Napokon sa však odhlásil Rafael Nadal a Čilič sa posunul z 9. na 8. priečku.

Alcaraz, ktorý je svetovou jednotkou, možno ukončí sezónu veľmi kuriózne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Obhajca nepríde pre hrozivé zranenie. Turnaj majstrov rozhodne o svetovej jednotke