Tatran čaká ďalší domáci pokus o postup do Ligy majstrov

(Autor: TASR/Milan Kapusta)
SITA|2. sep 2016 o 10:52

Zrejme najväčším súperom prešovských hádzanárov bude slovinské Velenje.

PREŠOV. Hádzanárska sezóna sa pre úradujúceho slovenského šampióna začína zostra.

Ešte nestihol odohrať ani jeden extraligový duel a už ho čaká veľká výzva, ktorou je kvalifikácia Ligy majstrov mužov 2016/2017.

Tatran Prešov má pred sebou dva z najdôležitejších zápasov, ktoré budú mať výrazný vplyv na to, aká úspešná bude jeho nadchádzajúca sezóna.

Centrum Šariša bude počas víkendu hostiť kvalifikačný turnaj 1. skupiny za účasti kvarteta RK Gorenje Velenje (Slovin.), Tatran Prešov (SR), Red Boys Differdange (Lux.), Riihimäen Cocks (Fín.).

Cez kvalifikáciu ešte neprešli

Prešovčania sa vlani dostali priamo do Ligy majstrov, tentoraz si miestenku musia vybojovať v kvalifikácii.

O tom, že to nie je jednoduchá úloha, svedčí aj ich bilancia z predchádzajúcich ročníkov.

Päťkrát sa pokúšali dostať medzi elitu, ale ani raz im to cez kvalifikačné sito nevyšlo - v sezóne 2009/2010 stroskotali v poľskom meste Kielce vo finále na domácich, 2011/2012 neuspeli doma už v semifinále proti Portu, 2012/2013 v rumunskej Konstance podľahli vo finále domácim, 2013/2014 opäť doma nestačili vo finále na Dinamo Minsk a 2014/2015 v bieloruskom Breste bol vo finále nad ich sily miestny Meškov.

V sobotu a nedeľu (3. - 4. 9.) ich čaká tretí pokus v Tatran handball aréne o prelomenie kvalifikačného "prekliatia".

Velenje hlavným súperom

Úspechu na turnaji podriadili všetko aj v príprave.

"Prioritou je postup," viackrát počas prípravného obdobia zdôraznil kouč Prešova Rastislav Trtík, ktorého uplynulý týždeň nečakane postihli problémy so slepým črevom a počas turnaja v Doboji v Bosne a Hercegovine sa musel podrobiť operácii.

"Tento dôležitý turnaj bude vyvrcholením našej celej veľmi kvalitnej prípravy. Napriek mnohým prekážkam najmä zdravotného charakteru hral náš tím, ktorý nemá toľko výrazných osobností, v ostatných zápasoch veľmi dobre. Ja mu verím. Spolu s našimi fanúšikmi, o ktorých podporu sa budeme cez víkend opierať, si veľmi prajeme, aby sme postúpili do základnej skupiny LM. Velenje, ktoré by sa s nami malo pobiť o postup, má kondične veľmi dobre pripravené mužstvo s výborným mixom skúsených a mladých ambicióznych hráčov. Majú výbornú agresívnu obranu 0-6 s veľmi pevným stredným blokom. Práve zatiahnutá defenzíva a prechod do rýchleho útoku sú typické pre Velenje."

K oporám slovenského majstra už dlhodobo patrí český krídelník Jakub Hrstka, ktorý pre klubový web uviedol:

"Hráme pred domácim publikom, takže sa chceme pripraviť, ako najlepšie vieme. Čakajú nás veľmi ťažké zápasy, ale myslím si, že tohto roku máme tím na to, aby sme postúpili do základnej skupiny Ligy majstrov. Určite nebudeme chcieť sklamať našich fanúšikov.“

Najskôr luxemburský majster

Prešovčanov delia od zisku miestenky dve víťazstvá, v sobotňajšom semifinále nastúpia o 16.15 h proti Red Boys Differdange (rozhodujú Macedónčania Mitrevski a Todorovski) a v nedeľu potom buď vo finále alebo o 3. miesto proti jednému z dvojice RK Gorenje Velenje - Riihimäen Cocks.

"Kvalifikácia LM bude veľmi náročná. Myslím si, že sa o postup pobijeme s tímom Velenje, ale prvý zápas s Differdange bude tiež veľmi ťažký, pretože v Lige majstrov nie sú ľahké zápasy. V uplynulých dňoch sme si trochu oddýchli, pretože sme odohrali šesť zápasov v priebehu šiestich dní. Musíme na palubovke odovzdať všetko, aby sme splnili náš vytúžený cieľ, ktorým je postup,“ uviedol pre tatranpresov.sk na pravej spojke hrajúci Rus Alexej Peskov, ktorý sa v príprave rozstrieľal a jeho góly budú Prešovčania potrebovať aj počas víkendu.

Ani pre porazeného sa pohárová Európa nekončí

Víťaz turnaja 1. skupiny postúpi do C-skupiny LM, v ktorej už figurujú Naturhouse La Rioja (Šp.), HC Metalurg Skopje (Maced.), Čechovskí Medvedi (Rus.), Montpellier HB (Fr.) a Elverum Hanball (Nór.).

V LM mužov bude na dvoch kvalifikačných turnajoch (3. - 4. 9.) - okrem Prešova aj v rakúskom Bregenzi - bojovať dovedna osem družstiev rozdelených do dvoch štvorčlenných skupín (v nich sa hrá systémom turnaja Final 4 - najskôr semifinále 1. - 4., 2. - 3. a potom súboje o konečné umiestnenie), z ktorých víťazi postúpia do C-, resp. D-skupiny hlavnej súťaže.

Ani pre neúspešných sa účinkovanie na európskej scéne ešte nekončí. Družstvá z 2. a 3. miest sa v Pohári EHF zaradia do 3. kvalifikačného kola, posledné tímy zo skupín vstúpia doň v 2. kole.

Fakty

Turnaje kvalifikácie Ligy majstrov v hádzanej mužov 2016/2017 (3. - 4. 9., víťazi postúpia do hlavnej súťaže):

1. skupina (Prešov/SR): RK Gorenje Velenje (Slovin.), Tatran Prešov (SR), Red Boys Differdange (Lux.), Riihimäen Cocks (Fín.)

2. skupina (Bregenz/Rak.): ABC/UMinho (Portug.), Bregenz Handball (Rak.), Achilles Bocholt (Belg.), Maccabi Castro Tel-Aviv (Izr.)

Program 1. skupiny: sobota 3. 9.semifinále:13.30 h RK Gorenje Velenje (Slovin.) - Cocks (Fín.), 16.15 h Tatran Prešov (SR) - Red Boys Differdange (Lux.), rozhodujú Mitrevski a Todorovski z Macedónska

nedeľa 4. 9.o 3. miesto:13.30 h zdolaní semifinalisti

finále:16.15 h víťazi semifinále


 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tatran čaká ďalší domáci pokus o postup do Ligy majstrov