Tajomník VSS mu za prestup núkal auto aj dcéru za ženu

Gejza Farkaš ešte stále trénuje mládež v Košiciach.
Gejza Farkaš ešte stále trénuje mládež v Košiciach. (Autor: Korzár/Judita Čermáková)
Vladimír Mezencev|13. mar 2019 o 00:00

Jubiluje najvernejší futbalista Lokomotívy Košice Gejza Farkaš.

KOŠICE. Obec Brzotín sa nachádza neďaleko Rožňavy a tak nečudo, že jeho futbalová cesta viedla najskôr do tohto okresného mesta.

Gejza Farkaš mal ešte iba 16 rokov a tak na svoju premiéru v celku vtedy divízneho Baníka si ešte musel počkať.

Pohárový zápas mu zmenil život

„V roku 1967 sa Rožňava v Slovenskom pohári stretla so slávnymi prvoligovými VSS Košice, ktoré prišli k nám na Gemer v kompletnej zostave, teda napríklad s vicemajstrom sveta z Čile Schererom, bankárom Švajlenom a ďalšími legendami. Stretnutie v normálnom hracom čase skončilo nerozhodne 2:2, dal som jeden gól a na ďalší prihral. Strojári nás vyradili iba zásluhou šťastia v strieľaní pokutových kopov, ktoré podľa vtedajších pravidiel mohol realizovať na každej strane iba jeden hráč. Scherer dal štyri góly, náš aktér o jeden menej,“ spomína na významný medzník vo svojej futbalovej kariére čerstvý sedemdesiatnik.

Na druhý deň prišli k nim domov funkcionári Lokomotívy Košice. Ponúkli mu možnosť prestúpiť do Čermeľa a Farkaš súhlasil.

Na veľké prekvapenie o deň neskôr ich doma navštívil vtedajší tajomník VSS Ladislav Kropáč.

„Začal ma prehovárať prestúpiť k strojárom, sľuboval, že mi podaruje zahraničné auto a svoju dcéru za ženu. S otcom sme však boli neoblomní. Povedal mu, že frajerku už mám, auto si raz kúpim sám, i keď to možno nebude západná značka a okrem toho, keď už sme si podali ruky so zástupcami Lokomotívy, tak svoj sľub dodržíme,“ hovorí Farkaš .

Lavičku nezohrieval

Na veľké prekvapenie ako nováčik, ktorý prišiel z tímu o štyri súťaže nižšie, tréner Milan Moravec ho zaradil do základnej zostavy. A tak v ročníku 1969/70 odohral všetkých 30 stretnutí, v ktorých dal 8 gólov. Skutočne skvelý vstup do veľkého futbalu.

Nečudo, že až na dva roky povinnej vojenčiny v Dukle B. Bystrica zostal Lokomotíve verný až do odchodu do cudziny.

Ten úvodný ročník medzi čs. futbalovou elitou bol pre Farkaša skutočne vydarený nad očakávanie.

Lokomotíva Košice v konečnej tabuľke skončila spomedzi 16 účastníkov na dovtedy pre ňu najúspešnejšom 6. mieste, za sebou nechala nielen domáceho rivala VSS, ale aj tri pražské celky- Duklu, Slaviu a Bohemians.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tajomník VSS mu za prestup núkal auto aj dcéru za ženu