V Žiline sa tešia na finále. Košice patria do ligy, tvrdí televízny expert

V pohárovom dvojzápase Žiliny s Košicami nebola o góly núdza.
V pohárovom dvojzápase Žiliny s Košicami nebola o góly núdza. (Zdroj: TASR)
Daniel Dedina|4. máj 2021 o 19:40

Osem žilinských gólov strelilo sedem hráčov.

ŽILINA. Jedenásť gólov, v priemere takmer každých pätnásť minút jeden. Až 43 striel, v priemere jedna za štyri minúty.

Semifinálový dvojzápas Slovnaft Cupu medzi Žilinou a Košicami priniesol bezstarostné ofenzívne predstavenie.

Druholigista sa odvážne pasoval s jedným z najlepších tímov Fortuna ligy. V defenzíve síce po väčšinu času príliš naivne, nezainteresovaného diváka však táto konfrontácia musela baviť.

Košické góly strieľal jeden hráč

Žilinčania jasne ovládli aj domácu odvetu. Po výhre 4:2 na pôde súpera zvíťazili tentoraz 4:1. Už po dvanástich minútach viedli o dva góly.

Košičania, ktorí opäť nastúpili v systéme s troma obrancami, mali obrovský problém so súperovou kreativitou a rýchlosťou. A to aj v prípadoch, keď boli pod loptou s dostatočným počtom hráčov.

V ofenzíve však boli východniari smelší než na žilinskej umelej tráve zvyknú byť mnohé fortunaligové tímy.

Aj na strane hostí zasiahlo do hry viacero šikovných mladíkov, ale hráčom zápasu bol opäť ten najskúsenejší. Góly strieľal Žiline len Erik Pačinda.

„Naša východisková situácia nebola jednoduchá. Rýchlo sme inkasovali, ale potom sme sa vrátili do zápasu. Polčas sme prehrali 1:3, ale potom boli fázy, keď sme ovládali hru.

Mali sme dobré držanie lopty i ďalšiu vyloženú šancu Pačindu. V závere sme dostali ešte jeden gól, ale ten už nič neriešil,“ vravel v rozhovore pre RTVS tréner FC Košice Jozef Vukušič. 

Staňo: Máme na viac

Žilinskí futbalisti pod dojmom jasného náskoku stiahli po prestávke nohu z plynu. Zápas kontrolovali a s prehľadom dokráčali do finále Slovnaft Cupu.

Na konte majú zatiaľ len jeden pohárový triumf, ešte zo sezóny 2011/12.

Proti Košiciam ukázali ofenzívnu variabilitu, osem gólov strelilo sedem rôznych hráčov. Tréner Pavol Staňo napriek tomu videl v hre svojho tímu aj rezervy.

„Máme na viac, najmä v domácom prostredí. Dnes sme nepodali optimálny výkon v útočnej fáze. V poslednom období však bolo tých zápasov viac, dôležité bolo preto víťazstvo. Z postupu sa tešíme,“ hovoril Staňo.

Žilinčania postúpili do finále Slovnaft Cupu. Ich súperom môže byť Slovan Bratislava.
Žilinčania postúpili do finále Slovnaft Cupu. Ich súperom môže byť Slovan Bratislava. (Zdroj: TASR)

Keďže Žilina stráca tri kolá pred koncom ligového ročníka na tretiu Trnavu osem bodov, cesta do pohárovej Európy sa pre ňu zdá byť schodnejšia cez pohár.

V ňom vo finále vyzve 19. mája na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave lepšieho z dvojice Banská Bystrice - Slovan Bratislava (prvý zápas sa skončil výsledkom 0:3).

„Verím, že finále bude pre nás vyvrcholením ročníka. Pravdepodobne proti Slovanu to bude zaujímavý zápas, na ktorý sa tešíme,“ doplnil Staňo pre klubový web MŠK Žilina.

Veľký rozdiel medzi špicou súťaží

Semifinálové dvojice tohtoročného Slovnaft Cupu ponúkajú konfrontácie najlepších tímov prvej a druhej ligy. Hoci druholigisti podávajú snaživé výkony, výkonnostný rozdiel je evidentný.

„Súper podal snaživý výkon. Výsledok je síce jednoznačný, ale krutý pre Košice, ktoré hrali sympatický futbal,“ hodnotil Staňo.

Vráti sa košický futbal v blízkej budúcnosti do najvyššej súťaže?
Vráti sa košický futbal v blízkej budúcnosti do najvyššej súťaže? (Zdroj: TASR)

O tejto téme hovoril počas zápasu aj expert RTVS Peter Ďuriš. Viackrát zdôraznil, že Košice patria do ligy.

„Košičania ukázali, že smerom dopredu hrať vedia. Majú vhodné typy hráčov na to, aby sa posúvali ďalej. To, čo musia určite zlepšiť, je defenzívna činnosť tímu,“ poznamenal. 

„Potrebujeme mužstvo doplniť a zodpovedne sa pripraviť. V budúcej sezóne budeme mať prvý pokus na postup,“ skonštatoval Vukušič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Slovensko»V Žiline sa tešia na finále. Košice patria do ligy, tvrdí televízny expert