Slováci si ako jediní zavesili medaily správne. Barteková si menila miesto

Denis Myšák dekoruje Samuela Baláža bronzovou medailou na LOH Tokio 2020 / 2021. Medaily priniesla Danka Barteková.
Denis Myšák dekoruje Samuela Baláža bronzovou medailou na LOH Tokio 2020 / 2021. Medaily priniesla Danka Barteková. (Autor: TASR)
TASR|7. aug 2021 o 10:40

Povedala som im, že sú veľmi šikovní, uviedla Barteková.

TOKIO. Slovenská strelkyňa Danka Barteková si po piatich rokoch zopakovala olympijský medailový ceremoniál v kanoistickom areáli.

Slovenskému štvorkajaku Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček a Adam Botek odovzdala bronzové medaily po pretekoch na 500 m, musela však presvedčiť člena Medzinárodného olympijského výboru Juana Antonia Samarancha, aby si s ňou vymenil miesto.

Vymenila si miesto

Barteková sledovala preteky z tribúny ako členka MOV, v ktorom po OH po ôsmich rokoch skončí. Syna bývalého prezidenta MOV požiadala o výmenu ešte pred finálovými pretekmi.

"Musela som si to s ním vymeniť. Pán Samaranch uznal, že toto je jeden z mojich posledných medailových ceremoniálov. A keďže som tušila a dúfala, že to chlapci zvládnu, tak som ho ani nemusela dlho prosiť. Ale som mu veľmi vďačná," vysvetlila Barteková.

Slovenská športovkyňa už ako členka športovej komisie MOV odovzdávala slovenskému štvorkajaku striebro aj na predchádzajúcej olympiáde v Riu.

"Je to obrovský zážitok si to zopakovať. Sledovala som ich na ceste za úspechmi aj pred Riom a aj pred Tokiom. Chalani sú kamaráti, pre mňa to bolo o to emotívnejšie a o to viac si to vážim."

Barteková: Sú veľmi šikovní

Bartekovú potešil aj medailový protokol Slovákov, ktorí si cenné kovy ako jediní odovzdali správne, keďže pre opatrenia proti šíreniu koronavírusu ani medailový ceremoniál neprebieha podľa zvyklostí.

"Oni jediní si tie medaily zavesili správne, teda prvý ju dal druhému, druhý tretiemu a tretí štvrtému. Tak som im povedala, že sú veľmi šikovní, a že sa tešíme a s nimi celé Slovensko. Erik Vlček mi povedal, že im prinášam šťastie," dodala Barteková.

Erik Vlček dekoruje Adama Boteka bronzovou medailou na LOH Tokio 2020 / 2021. Medaily im priniesla Danka Barteková.
Erik Vlček dekoruje Adama Boteka bronzovou medailou na LOH Tokio 2020 / 2021. Medaily im priniesla Danka Barteková. (Autor: TASR)

Pri Vlčekovi sa ešte pozastavila: "Erik je pre mňa jeden z najlepších športovcov na Slovensku, Verím, že sa s ním budeme dlho chváliť. On je vzor pre nás vrcholových športovcov, ale aj pre mládež. Obetovať život športu ako to urobil on, to nie je bežné."

Štyri medaily vníma ako veľký úspech

Slovenská strelkyňa mala na OH v Tokiu zálusk na medailu, ale v skeete sa neprebojovala do finále. Štyri kovy jej kolegov však vníma ako veľký úspech:

"Mám z toho obrovskú radosť, lebo ľudia na Slovensku sa veľmi tešia. Pre každého športovca to je satisfakcia. Podali sme tu všetci dobré výkony a môžem za každého povedať, že dal to toho všetko."

Slovenská olympionička sa po ôsmich rokoch vo funkcii člena športovej komisie MOV v jej ďalšom období nepredstaví, vo voľbách sa nedostala do vyvolenej štvorice. Vo svojej práci na poli športovej diplomacie by však chcela pokračovať:

"Teší ma, že s kýmkoľvek som sa rozprávala, tak každý mal pozitívny pocit z mojej práce. Boli by radi, keby som zostala v športovom a olympijskom hnutí. Musím porozmýšľať, aký nájsť spôsob, aby som pokračovala."

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Rýchlostná kanoistika»Slováci si ako jediní zavesili medaily správne. Barteková si menila miesto