Slovenská K4 splnila cieľ. V jedálni to roztočí až po finále

Adam Vlček a Adam Botek po rozjazde na 500 m na OH 2020 v Tokiu.
Adam Vlček a Adam Botek po rozjazde na 500 m na OH 2020 v Tokiu. (Autor: TASR)
TASR|6. aug 2021 o 05:30

Z rozjazdy na 500 m postúpila priamo do semifinále.

TOKIO. Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek splnil cieľ a na OH 2020 v Tokiu sa prebojoval priamo do sobotňajšieho semifinále K4 na 500 m.

Slováci mali pomalší štart, ale v závere zmazali manko a ušetrili aj niekoľko síl.

Slováci finišovali v druhej rozjazde druhí so stratou 149 tisícin na víťazných Španielov a nemuseli absolvovať štvrťfinále.

V sobotňajšom semifinále sa predstavia dopoludnia, štart je na programe pred 03.30 SELČ.


Baláž: Chceli sme skúsiť ostrý štart

"Cieľ sme splnili, v semifinále musíme zopakovať takúto istú jazdu. V závere som videl, že sme len dve lode. Nebola to ľahká jazda, chceli sme skúsiť prvý ostrý štart," povedal Baláž v cieľových priestoroch.

Baláž s Botekom sa po štvrtkovom štarte v K2 na 1000 m museli rýchlo preorientovať na novú úlohu, regeneráciu nepodcenili.

"Po včerajších pretekoch nasledoval odpočinok, masáž a regenerácia. Dobre sme sa najedli, doplnili sme sacharidy a energiu. Čo sa jedla týka, všetko je tu dobré, ale snažíme sa brzdiť. Ale posledný deň to roztočíme aj v jedálni," dodal Baláž s úsmevom.

Botek: Nie sme štartéri ako Španieli

Slovenský štvorkajak mal v rozjazde pomalší štart a po úvodnej 250-ke figuroval na štvrtom mieste. V druhej časti trate však dokázal vystupňovať tempo, prepracoval sa na druhú pozíciu a vo finiši dorážal aj na španielsku loď.

"Nie sme štartéri ako Španieli, ktorí majú v lodi troch dvestovkárov. Zajtra sa pokúsime odštartovať lepšie. My nemáme najsilnejší štart už od roku 2019. Snažíme sa to vylepšiť, ale top štartéri ako Španieli a Nemci nebudeme. Ale sme silní inde," povedal Botek.

Najskúsenejší člen posádky Erik  Vlček videl štart dobre.

"Zdalo sa mi, že sme štart chytili dobre, podľa mňa to bolo celkom fajn. Ale potom mi z brehu povedali, že sme zaostali. Ale ostatní sú dobrí štartéri, my to musíme dohnať inde. Ale išli sme plynulo, držali sme si tempo. Maďari to vzdali relatívne rýchlo a potom aj Rusi. To som si už bol istý, že postup je náš. Teší ma to, lebo sú tu ťažké podmienky."

Slovenská káštvorka dosiahla v rozjazdách celkovo druhý najrýchlejší čas, čo je prísľub pred semifinále. Pred jazdou cítil Botek únavu, ale podarilo sa mu ju eliminovať.

"Ja som bol po pretekoch v K2 na masáži, bol som v ľadovom bazéne a doplnil som si energiu stravou. Potom som sa snažil oddychovať v chládku. Po pretekoch sme museli robiť iné veci ako Denis a Erik, ale veľký rozdiel tam nebol. Teraz pred rozjazdou som ešte cítil únavu, ale podarilo sa mi ju rozjazdiť," povedal Botek.

Trénera K4 Petra Likéra priamy postup aj čas potešili.

"V našej rozplavbe boli silní Rusi, Maďari a aj Kanaďania boli veľmi čiperní. Museli sme dávať pozor na stred a koniec, čo je náš najsilnejší úsek, aby sme tam boli dobrí a nezaostali.

My nemáme na štarte na Španielov, my musíme zabrať inde. Naša jazda bola rýchla a čo som pozeral, v druhej jazde išli Bielorusi asi naplno, lebo sa v cieli ešte dlho váľali na pontóne. Som rád, že sme mali malinký kúsok rezervy," hodnotil Likéra.

Slováci sú v disciplíne K4 na 500 m tohtoroční vicemajstri Európy z poľskej Poznane a bronzoví medailisti z majstrovstiev sveta spred dvoch rokov z maďarského Szegedu. 

Z OH v Rio de Janeiro obhajuje štvorkajak striebro, hoci to získal na tisícmetrovej trati. 

Semifinále je na programe v sobotu o 3.21 SELČ, finále od 5.15 h

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Rýchlostná kanoistika»Slovenská K4 splnila cieľ. V jedálni to roztočí až po finále